In de meeste van onze nieuwsbrieven schrijven er artikelen vanuit een bepaald domein. Zo schrijft Erik van de Ven vaak over de laatste ontwikkelingen binnen de SAP Service & Asset Manager (SAP SAM) en behandelt Krijn Verdaasdonk de laatste ontwikkelingen op het gebied van SAP Field Service Management (SAP FSM). In dit artikel bundelen wij onze krachten en schrijven wij over het plannen in SAP Field Service Management in combinatie met uitvoeren in de SAP Service & Asset Manager.

Ontwikkelingen en persona’s

We zien 2 verschillende ontwikkelingen bij onze klanten en prospects:

  • Gebruikers van de SAP Service & Asset Manager (SAP SAM) zijn erg tevreden over de mobiele afhandelingsprocessen binnen SAP SAM. Echter hebben zij vraagstukken rondom het plannen van de monteurs binnen hun onderhoudsproces.
  • Gebruikers van SAP Field Service Management (SAP FSM) zijn erg tevreden over het planningsproces binnen SAP FSM. De afhandeling via de mobiele app van SAP FSM werkt goed, maar is vooral gefocust op serviceprocessen. Voor de zwaardere onderhoudsprocessen is hierdoor vaak meer configuratie nodig. Dit heeft als risico dat bepaalde zaken onnatuurlijk aanvoelen.

Uitdagingen in de markt waar nu ook SAP concrete en grote stappen in maakt. SAP verlegt hierbij de focus van een applicatie voor een deelproces, naar een volledig proces voor een persona. Op het moment van schrijven worden de volgende vier persona’s ondersteund:

  • Onderhoudsmonteur (maintenance technician): voor de onderhoudsprocessen met een focus op productiviteit, veiligheid en asset betrouwbaarheid.
  • Leidinggevende (supervisor): voor dezelfde onderhoudsprocessen met een focus op efficiëntie en kwaliteit in de uitvoering van het onderhoud.
  • Magazijn medewerker (inventory clerk): voor materiaalbewegingen en voorraadbeheer met een focus op flexibele en geautomatiseerde ondersteuning in de logistieke processen.
  • Service monteur (service technician): voor de serviceprocessen met een focus op klanttevredenheid, productiviteit en beschikbaarheid van assets.

Daarnaast heeft SAP persona’s voor kwaliteitsinspecteur, meter opnemer en EHS-monteur op de roadmap staan. Aangezien het roadmap items betreft, kan dit nog worden gewijzigd.

Concreet betekent het gebruik van persona’s dat het planbord van SAP FSM ook zonder FSM Mobile geïmplementeerd kan worden, maar mét SAP Service & Asset Manager. Dat SAP hier hard aan werkt wordt onderstreept door het feit dat er momenteel directe integraties mogelijk zijn tussen SAP FSM en SAP SAM voor onder andere status en locatiegegevens. Overige gegevens kunnen voorlopig gewoon via S/4 HANA integreren.

Geen dubbele kosten

Maar hoe zit dit dan qua kosten? Betaal je voor een combinatie tussen het planbord van FSM en de mobiele applicatie SAM geen dubbele licenties? Ook hier heeft SAP al aan gedacht en op ingespeeld. Het licentiemodel is namelijk recent aangepast, zodat de combinatie van planbord en mobiele applicatie al vanaf één licentie eenheid te verkrijgen is.

Meer weten?

Ideo volgt de ontwikkelingen rondom de functionaliteit en licentiemodellen in beide applicaties op de voet en is in nauw contact met SAP over mogelijk aan te bieden scenario’s. Dit doen we voor zowel bestaande klanten als nieuwe klanten. Daarnaast heeft Ideo packages voor zowel SAP Service & Asset Manager als voor SAP Field Service Management. Neem gerust contact op met onze mensen, als je benieuwd bent hoe je zaken hierin kunt combineren.