Zoals in de vorige blog aangekondigd, is de meest in het oog springende toevoeging aan de SAP Service en Asset Manager de introductie van functionaliteit voor de servicemonteur. Door ook deze buitendienst processen te ondersteunen in de nieuwste versie (Release 2205) van de mobiele applicatie, wordt de oplossing steeds completer. In dit artikel lichten we de functionaliteit verder uit.

Persona

Met het gebruik van verschillende rollen, “personas” genoemd, kiest SAP een slimme manier om functionaliteit te scheiden en daarmee focus en gebruikersvriendelijkheid voorop te stellen. Iedere persona kent zijn eigen kracht en sluit daarbij aan op best-practice bedrijfsprocessen. Op dit moment zijn de volgende personas te onderscheiden:

Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste maakt dit de mobiele applicatie eenvoudiger door focus te houden op de rol van gebruiker. Daarnaast kan hiermee dataverkeer worden ingeperkt. Tot in detail kan per persona worden geconfigureerd welke SAP-data wel en niet relevant is. Ook geeft dit concept de vrijheid om een eigen persona te ontwikkelen, daar waar de standaard niet voldoet. Met een persona kan dit netjes gescheiden blijven.

Het licentiemodel van SAP houdt tot slot ook rekening met de persona die in gebruik wordt genomen. Zo is bijvoorbeeld enkel het gebruik van de magazijnmedewerker gunstiger geprijsd.

 

Functionaliteit servicemonteur

Statusflow

Op de gemiddelde werkdag van een servicemonteur is reistijd een belangrijke component. Zowel voor de planner als voor de klant is het prettig om een indicatie te hebben wanneer de monteur onderweg is. Met de vernieuwde statusflow in SAP Service en Asset Manager kan dit worden aangeduid door de monteur. Als je ook gebruik maakt van het SAP Field Service Management (FSM) planbord, dan kan zelfs de locatie realtime worden weergeven op basis van GPS.

Busvoorraad

In tegenstelling tot monteurs die onderhoud uitvoeren op een vaste locatie met een centraal magazijn, hebben servicemonteurs vaak een eigen bus met gereedschap en materiaal om de klussen uit te kunnen voeren. Het is daarom een welkome toevoeging dat de mobiele applicatie van SAP het bijhouden van de busvoorraad nu ondersteunt. Deze functionaliteit geeft de mogelijkheid om materiaal te verbruiken op een serviceorder. Nog belangrijker; de servicemonteur kan hiermee ook voorraad aanvragen als een van zijn materialen niet meer beschikbaar is of bijna op dreigt te taken.

Servicerapport

Bij het verlenen van service komt voor veel organisaties ook klantcontact kijken. Het uitvoeren van service dient goed te worden vastgelegd. Enerzijds voor transparantie naar de klant, aan de andere kant om de kosten – al dan niet onder garantie – te registreren. SAP Service en Asset Manager speelt hierop in door de mogelijkheid te geven om een servicerapport te genereren. Dit geeft in PDF formaat een overzicht van de verrichtte werkzaamheden en gemaakte kosten. Dit kan direct ondertekend worden door de klant voor akkoord.

Vervolgens kan deze PDF gedeeld worden met de klant. De template is bovendien gebaseerd op HTML-technologie. Samen met jou kunnen wij daarmee eenvoudig het rapport weergeven in jullie huisstijl.

 

Roadmap

Met deze greep uit de functionaliteit zien we dat SAP vol inzet om ook de serviceprocessen toe te voegen aan de mobiele applicatie. De roadmap ziet er veelbelovend uit om dit nog completer te maken. Denk bijvoorbeeld aan (eigen samen te stellen) formulieren die afgehandeld kunnen worden.

 

Meer weten?

Benieuwd naar een demo van deze functionaliteiten of andere elementen van SAP Service & Asset Manager? Neem dan contact met ons op. Onze mensen geven graag een op maat gemaakte demo.