Menu

Terugblik NVDO – Ideo Jubileumevenement

Bedankt voor uw deelname!

Hieronder kunt u het verslag lezen.
De presentaties downloaden
Foto-impressie van het event


30 oktober jl. stond geheel in het teken van “Trends binnen Traditioneel en Voorspellend onderhoud in SAP” Een bijzonder evenement. Georganiseerd in het kader van de viering van het 55-jarige bestaan van de NVDO, mede mogelijk gemaakt door Ideo!

Bas Kimpel, dagvoorzitter en Voorzitter van de NVDO opende de bijeenkomst en gaf een korte introductie over enkele actuele trends in de wereld van Beheer & Onderhoud en Asset Management, volgens het NVDO Onderhoudskompas.

Erwin Wenke, Ideo, ging hier verder op in. Maar welke trends ziet u? Deze vraag werd aan de aanwezigen gesteld. Enkele reacties waren;

  • Compliance, druk vanuit overheid
  • Mobility
  • Operational excellence, First time right
  • Koppelen van sensordata tussen systemen

Dit strookte zeker met de huidige trends volgens het NVDO Onderhoudskompas.
Op vier trends lag vandaag de focus;

  • Schaarste aan technisch personeel
  • Aanscherping regelgeving
  • Behoefte aan samenwerken
  • Focus op technologie en innovatie

Focus op technologie en innovatie, daar kon Christian van Saarloos van Ideo wel iets over kwijt. En dan met name binnen SAP. “Zaken zijn aan het veranderen, 20 jaar geleden zag IT er heel anders uit dan nu” Maar wat komt er eigenlijk op ons af? Neem nou AIN, Asset Intelligence Network, een platform voor verschillende partijen in asset-intensieve industrieën. Hier kunnen bijvoorbeeld veiligheidsinstructies of onderhoudsplannen gedeeld worden. Enkel beschikbaar voor gewenste partijen, uiterst veilig dus. “De ontwikkeling van dit platform geeft ook echt de behoefte aan van het samenwerken. Ik geloof er heilig in”, aldus van Saarloos.

Waar Ruud van de Burg van Vrumona heilig in gelooft is het optimaliseren van je spare parts management. Na al veel ontwikkelingen op het gebied van Beheer & Onderhoud in het verleden, zijn ze bij Vrumona ook bezig met het verbeteren van het magazijnbeheer.

“We zijn al een eind op weg; de regel is dat je 1 procent van je geïnvesteerd vermogen op voorraad hebt en dat hebben we”. Daarbij hoort ook een optimaal Document Management Systeem (DMS) en SAP. Daar valt veel te winnen. Een éénduidige registratie zorgt bijvoorbeeld al voor een verkorte zoektijd. Van de Burg; “ En als iedereen hetzelfde documenteert, en het toegankelijk is, blijft de kennis ook geborgd”.

Marc van ’t Hooft, Ideo, spitste zich toe op standaardisatie en meer inzicht door het gebruik van een integraal en centraal planningssysteem. In dit geval ging het om SAP MRS. “Daar heb je allereerst een goede basis voor nodig”, aldus van ’t Hooft. “Van daaruit werk je dan verder naar een detailplanning”. Dit kan allemaal overzichtelijk in MRS worden uitgevoerd. Zo kunnen bijvoorbeeld bij een korte termijnplanning werkzaamheden worden ingepland op benodigd personeel en materieel. “Dit is één van de grote voordelen, het verkrijgen van een optimale personeels-bezetting, maar er zijn er nog veel meer”.

In 2014 is de Suiker Unie een gezamenlijk programma gestart om hun onderhouds-processen te verbeteren. Arjan Oostdijck, van de Suiker Unie, deelde de ervaringen van dit proces. “We zijn begonnen met het opstellen van een gezamenlijke visie. Daarnaast kwam ook naar voren dat we echt éénduidige definities nodig hadden om verwarring te voorkomen”.

Dit is gerealiseerd volgens de NEN 13306. Uiteindelijk is elk verbeterprogramma per locatie eigen gemaakt. “We hebben hierbij veel gebruik gemaakt van Best Practices, die we ook continu blijven bijschaven”.

Na een verfrissende lunch én een bijzondere rondleiding bij Vrumona nam Bart Elshout, Ideo, de aanwezigen mee in de wereld van Mobility. “We gaan op reis”, aldus Elshout. “We willen de digitale werkbon als onder-steunend gereedschap”. Daarbij ga je eerst terug naar de basis; zorg dat je SAP proces goed geconfigureerd en ingericht is. Zorg vervolgens gedurende het gehele proces voor voldoende communicatie en betrokkenheid.

“Neem kleine stapjes, ga bewust door dat groeiproces en leer daarvan”.

Ook bij Pidpa gaan ze stap voor stap naar de mobiele toekomst. Kristof Gijsels, Pidpa, doet een boekje open over het traject naar die mobiele toekomst bij het Belgische drinkwaterbedrijf. Hiervoor zijn een 30-tal verschillende papieren formulieren (zoals werkbonnen, controle- en inspectie- formulieren) op een uniforme manier via een mobiele app gedigitaliseerd.

De ervaring van Gijsels? “Ik kan eerlijk zeggen dat iemand van buitenaf, zoals in dit geval vanuit Ideo, voor veel succes kan zorgen. Een vreemde hand die dwingt toch beter. Daarnaast kijkt een ‘vreemde’ anders tegen de zaken aan, merkt andere dingen op. Een goede mix van de projectgroep is daarom erg belangrijk”.

Als afsluiting van deze interessante dag waren er drie ‘Round tables’.
Met korte pitches van twee minuten kregen we een idee van;

1.    Big Data & Predictive door Pieter Stolk, Director customer engagement Synerscope. Synerscope is een Spin off  van de TU Eindhoven en heeft als doel data toegankelijk te maken voor iedereen die het nodig heeft. Neem een voorbeeld aan beelddetectie, het ontdekken van een patroon op basis van foto’s

2.    Internet of Things door Jeffrey Joosten, Directeur – Business consulting & innovations Kresco. Kresco is een IT organisatie die applicaties plaatst en voor verbindingen, een platform en een dashboard zorgt

3.    Augmented Reality door Jaap Giebels, Operations Manager Field Service Ideo. Dit gaat om kennis beschikbaar stellen op het moment dat je het nodig hebt. Een expert op afstand om hulp vragen, die kan meekijken en aanwijzingen kan geven

In drie groepen, gebaseerd op bovenstaande onderwerpen ging men in gesprek. Een interactieve en boeiende afsluiting van deze succesvolle dag, welke beoordeeld werd met  een 8!

 

Impressie van het event

Downloads

Download de presentaties hier.