Menu
Logo Ideo

Uw auto bereikt over 2 weken de kilometerstand van 120.000 km. Omdat er tevens een terugroepactie van toepassing is en omdat uw remblokken toe zijn aan vervanging, willen wij de auto graag voor een dagje hebben, zodat we de benodigde onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren. U kunt kiezen uit de volgende data:

Week 45                             O maandag O dinsdag O woensdag O donderdag O vrijdag

Week 46                             O maandag O dinsdag O woensdag O donderdag O vrijdag

Maakt u een keuze voor woensdag 3 oktober, zodat wij de werkzaamheden kunnen inplannen ?

Met vriendelijke groet,
Uw dealer

Bijna dagelijks komt de term Internet of Things (IoT) voorbij en volgens mij weet iedereen intussen wel zo’n beetje, wat ermee bedoeld wordt. Sterker nog, ik denk dat velen van u ook voorbeelden kunnen noemen.  Kijk maar naar de kop van dit artikel. Uw auto is verbonden met het internet en uw dealer. Via de verschillende sensoren houdt een systeem uw auto nauwlettend in de gaten en signaleert of uw auto, of onderdelen daarvan, toe zijn aan onderhoud en/of vervanging. U hoeft de auto alleen nog maar te brengen en te halen … en een afspraak te maken natuurlijk, maar zelfs daar wordt u automatisch op geattendeerd. Laten we nog even verder gaan; het bericht wordt op het scherm in uw auto getoond – uiteraard alleen als u stil staat – en is geïntegreerd met uw agenda. Zo ziet u gelijk wat u het beste uitkomt. Klinkt dit als toekomstmuziek ? Zeker niet! Dit alles is reeds mogelijk en wordt zelfs al (voor een deel) toegepast in moderne auto’s.

Dus de techniek achter Internet of Things is dan misschien niet zo innovatief, maar de combinatie van de afzonderlijke elementen in dit soort concepten wel. Verschillende sensoren in de auto sturen data door naar een centraal platform voor verwerking. Op basis van deze data en regels worden werkopdrachten gemaakt en ingepland voor uitvoering.

Maar wat als we nu meerdere auto’s, meerdere dealers, maar ook meerdere leveranciers van auto’s en onderdelen koppelen aan dit platform ? Dan kunnen specifieke gegevens van auto’s, onderdelen en hun berijders centraal worden opgeslagen, onderhouden en gedeeld. SAP noemt dit een Asset Intelligent Network (AIN), wat onderdeel uitmaakt van het Internet of Things concept. En al deze innovatieve concepten brengt SAP onder in haar SAP Leonardo portfolio, vernoemd naar de innovatieve architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist Leonardo Da Vinci.

Maar we gaan nog verder. Wat nu als dit platform met al deze gegevens zich doorontwikkelt van ‘system of records’ naar ‘system of intelligence’ ? Op basis van patronen, structuren en modellen in al deze gegevens kunnen voorspellingen gemaakt worden. Deze voorspellingen kunnen we gebruiken voor het onderhoud van uw auto, wat op deze manier veel efficiënter kan plaatsvinden, waarmee kosten bespaard kunnen worden en – misschien wel het belangrijkst – risico’s vermeden kunnen worden.

Meer over de IoT Toilet

Meer artikelen over IoT