Menu

Betere klantenservice dankzij digitaal schouwen en afsluiten met Ideo Mobile Forms.

Over Alliander

De onderdelen Liander, Liandon en Endinet vormen samen het netwerkbedrijf Alliander. Samen zorgen zij voor de distributie van energie in grote delen van Nederland. Daarnaast zijn zij dé specialist als het gaat om complexe private energienetten en installaties. Liander levert gas en elektriciteit in de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en Zuid-Holland. Liander heeft 2,9 miljoen klanten in deze regio’s. Voortdurend wordt gewerkt aan onderhoud, vernieuwing, uitbreiding en aanpassing van de netwerken.

De uitdaging

Liander is als leverancier ook verantwoordelijk voor het aan- en afsluiten van klanten en schouwen van meters (voor derden). Binnen Liander zijn de buitendienstmedewerkers van Klant & Service verantwoordelijk voor het schouwen en afsluiten van de meters. Waarna de opgevoerde data verder verwerkt wordt door de backoffice medewerkers. Om daar waar nodig teruggekoppeld te worden naar de vragende partij (een directe (interne) klant of derden). Dit gaat nu via uitwisseling van data op papier en registratie in meerdere niet gekoppelde systemen. Om meer efficiency te behalen en de kans op fouten te verminderen dient dit proces gedigitaliseerd te worden.

Dankzij de goede samenwerking met de business en de verschillende functionele experts van Alliander is het project binnen tijd en budget gerealiseerd.

Gekozen oplossing

De schouw- en afsluitaanvragen worden nu automatisch aangeboden vanuit de twee processtromen Afsluiten en Schouwen. De afsluitaanvragen worden vanuit het administratieve pakket COLT aan SAP CS aangeboden. En de schouwaanvragen komen vanuit de klantcontactadministratie in SAP CRM.

Door middel van de standaard koppeling tussen SAP CS en ClickSchedule wordt vanuit één centraal punt een gezamenlijke planning gemaakt van de diverse werkopdrachten in het planningspakket ClickSchedule. De ingeplande schouw- en afsluitopdrachten worden daarna via het product Ideo Mobile Forms (IMF) digitaal uitgevoerd.

Voorheen werd met een papieren formulier, mail en kopiëren van lokale foto’s naar de server een aanvraag uitgevoerd door de buitendienstmedewerkers. Nu kan de buitendienstmedewerker digitaal zijn werkzaamheden in het veld uitvoeren op een tablet. Eenvoudig en stapsgewijs loopt de buitendienstmedewerker door de digitale afsluiting dan wel schouwing en legt vast wat de meterstanden en uitgevoerde werkzaamheden zijn. Waarbij hij afsluitend nog foto’s toevoegt van de situatie ter plaatse. Dankzij de inzet van IMF wordt de aansturing, vastlegging, analyse en opvolging van de afsluitingen en schouwingen verbeterd. Bovendien kan de buitendienstmedewerker op een gebruikersvriendelijke manier de werkopdrachten uitvoeren en situatiefoto’s koppelen aan de juiste werkopdracht. Deze foto’s worden daarna automatisch opgeslagen in het document management systeem.

Er is voor het Ideo product IMF gekozen omdat het SAP CS backend proces zich dan als een blackbox kan gedragen. Waarbij de afsluitingen vanuit COLT ingelezen en teruggestuurd kunnen worden. En het uitwisselen van orderdata met SAP CRM al aanwezig was voor andere type orders. De mobiele applicatie IMF, gebaseerd op het SAP Mobile Platform, sluit naadloos aan op SAP CS met integratie naar ClickSchedule. Daarnaast zorgt IMF ervoor dat de Buitendienstmedewerkers vanuit één mobiele applicatie kunnen werken met zowel afsluit- als schouwopdrachten.

Via een nauwe samenwerking met de business en functionele experts voor het afstemmen van de eisen en wensen en verdeling van werkzaamheden is SAP CS voor Afsluiten en Schouwen en het Ideo product IMF geïmplementeerd bij Alliander. Dit zorgden voor een snelle oplevering van het IMF product. De nauwe samenwerking zorgden voor de gewenste en juiste klantspecifieke functionaliteit.

Dankzij de goede samenwerking met de business en de verschillende functionele experts van Alliander is het project binnen tijd en budget gerealiseerd.

Resultaat/ Voordelen

  • Terugkoppelen van de resultaten wordt sneller uitgevoerd door het digitaliseren het afsluit- en schouwproces
  • Uitsluiting van fouten bij het overnemen van data
  • De kwaliteit van het geleverde werk en de doorlooptijd verbetert
  • De klantentevredenheid is verhoogd.

Facts

Klant: Alliander

Gebruikte oplossingen:

  • ClickSchedule
  • SAP CS
  • Document Management Systeem
  • Ideo’s Mobile Forms

Doorlooptijd: Start juni 2013 en Go-live datum 15 december 2013. In deze periode is naast de inrichting van SAP CS ook de installatie van het gehele benodigde mobiele landschap gerealiseerd tot en met de roll-out op de mobiele devices.

 

.

Wilt u ook uw service- en onderhoudsprocessen in SAP verbeteren?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en toegevoegde waarde van onze producten. Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat uw gegevens achter via het formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Of neem direct contact met ons op.