Menu

Verbeterde kwaliteit door digitale controles met Ideo MQM.

Over Alliander

De onderdelen Liander, Liandon en Endinet vormen samen het netwerkbedrijf Alliander. Samen zorgen zij voor de distributie van energie in grote delen van Nederland. Daarnaast zijn zij dé specialist als het gaat om complexe private energienetten en installaties. Liandon ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt complexe private energienetten en grote (industriële) installaties in Nederland en daarbuiten. Het bedrijfsonderdeel werkt voor grote klanten als TenneT en voor klanten met een eigen energienetwerk als Agriport en Corus.

De uitdaging

Liandon werkt aan hoogspanning, complexe middenspanning, gas en industriële installaties. Een onderdeel daarvan is het realiseren van diverse aansluitingen. Deze aansluitingswerkzaamheden worden uitgevoerd door interne en externe aannemers. Op deze aansluitingen voert Liandon zelf controles uit. Om de kwaliteit van de controles beter te waarborgen en wanneer nodig sneller te kunnen bijsturen dient dit proces gedigitaliseerd te worden.

Door de digitalisering van het controleproces, kunnen de aannemers in geval van afwijkingen in de kwaliteit sneller worden bijgestuurd.

Gekozen oplossing

De aannemers ontvangen hun aansluiting werkopdrachten via het planningspakket ClickSoftware. Dit pakket plant de werkopdrachten op de juiste aannemer. De aannemers voeren deze werkzaamheden dan uit. De door de aannemers uitgevoerde werkzaamheden worden door kwaliteitscontroleurs van Alliander gecontroleerd. Dit kwaliteitsproces wordt door het product Ideo Mobile Quality Management (MQM) nu papierloos uitgevoerd. MQM sluit volledig aan op hun huidige proces in het SAP en ClickSoftware systeem.

Voorheen werd met een papieren formulier de aansluiting controles uitgevoerd door de kwaliteitscontroleurs. Nu kan de controleur digitaal zijn werkzaamheden in het veld uitvoeren op een tablet. Eenvoudig en stapsgewijs loopt de kwaliteitscontroleur door de digitale inspectie en legt vast of de werkzaamheden juist zijn uitgevoerd. Dankzij de inzet van MQM wordt de vastlegging, analyse en opvolging van de kwaliteitscontroles verbeterd. Bovendien kan de controleur op een gebruikersvriendelijke manier de controles uitvoeren.

Er is voor het Ideo product MQM gekozen omdat het backend proces zich al in SAP bevind. De mobiele applicatie MQM, gebaseerd op het SAP Mobile Platform, sluit hier naadloos op aan. Daarnaast zorgt MQM ervoor dat de controleurs alleen werken met de allerlaatste versies van het controleformulier, waardoor de controles altijd valide zijn. Het product MQM dekt al standaard 80% van de vereiste functionaliteit af nodig voor het proces. De overige 20% is voor en samen met Alliander gerealiseerd door Ideo. Additionele functionaliteiten die zijn toegevoegd zijn o.a. PDF rapporten creëren, offline nieuwe werkorders aanmaken en foto’s toevoegen.

Via de Agile/Scrum projectmethodiek is het product MQM geïmplementeerd bij Alliander. Vanuit Scrum methodiek zijn in drie sprints van drie weken de extra klant specifieke functionaliteiten gerealiseerd. De Agile/Scrum methode zorgde voor een snelle oplevering van het MQM product voor Alliander. De drie sprints zorgden voor de gewenste en juiste klantspecifieke functionaliteiten.

Dankzij de goede samenwerking met Alliander en de Agile/Scrum projectmethodiek is het project binnen tijd en budget gerealiseerd.

Resultaat/ Voordelen

  • De aannemers kunnen in geval van afwijkingen in de kwaliteit sneller worden bijgestuurd
  • Verbetering kwaliteit van het geleverde werk
  • De klantentevredenheid is verhoogd

Facts

Klant: Alliander

Gebruikte oplossingen:

  • SAP QM
  • Ideo MQM (Mobile Quality Management)

Doorlooptijd: Start 20 augustus 2012 en Go-live datum 15 december 2012. In deze periode is ook de installatie van het gehele benodigde mobiele landschap gerealiseerd tot en met de roll-out op de mobiele devices.

 

.

Wilt u ook uw service- en onderhoudsprocessen in SAP verbeteren?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en toegevoegde waarde van onze producten. Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat uw gegevens achter via het formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Of neem direct contact met ons op.