Menu

Alliander verhoogt klanttevredenheid met Ideo MQM.

Over Alliander

De onderdelen Liander, Liandon en Endinet vormen samen het netwerkbedrijf Alliander. Samen zorgen zij voor de distributie van energie in grote delen van Nederland. Daarnaast zijn zij dé specialist als het gaat om complexe private energienetten en installaties. Liandon ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt complexe private energienetten en grote (industriële) installaties in Nederland en daarbuiten. Het bedrijfsonderdeel werkt voor grote klanten als TenneT en voor klanten met een eigen energienetwerk als Agriport en Corus.

De uitdaging

Elk jaar komt er vanuit DNV GL (Organisatie die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking van ingebruikszijnde meters) het verzoek voor Alliander om voor een bepaalde populatie kWh-meters een aantal meterijkingen uit te voeren. Uitgangspunt is dat de meters niet allemaal worden gecontroleerd, maar dat er in plaats daarvan periodiek van een bepaalde populatie meters een steekproef wordt genomen. Indien uit deze ijkingen naar voren komt dat een populatie kWh-meters wordt afgekeurd, dienen alle meters die deel uitmaken van deze populatie te worden vervangen, in het daarop volgende controlejaar. Om de kwaliteit van dit proces te waarborgen en efficiënter te werken dient dit proces gedigitaliseerd en geüniformeerd te worden.

Meetspecialisten van Alliander werken efficiënter met MQM. Door het digitaliseren van het ijkproces wordt de papieren administratie overbodig en de kwaliteit verbeterd.

Gekozen oplossing

In SAP ECC wordt er random een pool met orders gegenereerd voor een bepaald meter type dat geijkt dient te worden. De werkvoorbereider is verantwoordelijk voor het toewijzen van de orders aan de juiste meetspecialist. Na toewijzing van de order kan de meetspecialist een afspraak maken met de metereigenaar voor het uitvoeren van de ijking. Het ijkingsproces wordt door het product Ideo Mobile Quality Management (MQM) nu papierloos uitgevoerd.

Voorheen werd met behulp van een papieren formulier de meterijking uitgevoerd door de meetspecialist. Nu kan de meetspecialist digitaal zijn werkzaamheden uitvoeren op een tablet. Eenvoudig en stapsgewijs loopt de meetspecialist door de stappen en legt digitaal vast de gegevens die nodig zijn voor het uitvoeren van de meterijking. Bij afsluiting van de order worden de gegevens direct verzonden naar de SAP ECC backend. De MQM oplossing sluit volledig aan op hun huidige proces in het SAP systeem.

Er is voor het Ideo product MQM gekozen omdat het backend proces zich al in SAP ECC bevindt. De mobiele applicatie MQM, gebaseerd op het SAP Mobile Platform, sluit hier naadloos op aan. Daarnaast zorgt MQM ervoor dat de meetspecialisten altijd werken met de meest recente versies van het ijkingsformulier, waardoor de ijkingen altijd valide zijn. Het product MQM dekt de vereiste functionaliteit af nodig voor het proces. Additionele functionaliteit is toegevoegd om o.a. de metergegevens aan te passen.

Resultaat/ Voordelen

  • Tijdsbesparing door efficiënter werken, doordat het proces nu is gedigitaliseerd
  • De papieren administratie wordt overbodig en de meetspecialisten kunnen in geval van afwijkingen sneller actie ondernemen
  • De kwaliteit van het geleverde werk verbetert en daarmee wordt de klantentevredenheid verhoogd

Facts

Klant: Alliander

Gebruikte oplossingen:

  • Ideo MQM (Mobile Quality management)

 

.

Wilt u ook uw service- en onderhoudsprocessen in SAP verbeteren?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en toegevoegde waarde van onze producten. Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat uw gegevens achter via het formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Of neem direct contact met ons op.