Menu

Efficiëntie en kwaliteitsverbetering door de inzet van SAP MRS en Ideo Mobile Work Management bij BAM Materieel.

Over BAM Materieel

Koninklijk BAM Group nv is actief in constructie, onroerend goed, civiele ontwikkeling, publieke en private samenwerking, mechanische en elektrische contracten, engineering en de consultancy sector. Met ongeveer 28.000 medewerkers is BAM verantwoordelijk voor de oplevering van honderden projecten per jaar. Projecten kunnen variëren van grote spectaculaire projecten vanwege de technische complexiteit, tot projecten die zijn gerelateerd aan constructie contracten.

De services die BAM levert zijn verschillend per bedrijfsonderdeel. BAM Materieel levert de volgende services:

 • Inspectie en onderhoud van materieel
 • Inspectie en onderhoud aan Kranen en liften
 • Constructie engineering en meetkundige activiteiten
 • Bouwplaatsinrichtingen verzorgen
 • Advies en ontwikkeling van materieel
 • Project Supervisie
 • Onderhoudsoptimalisatie

De uitdaging

Binnen BAM Materieel bestaat de afdeling BPI (Bouwplaatsinrichting). Binnen deze afdeling is het doel van het project om een procesoptimalisatie door te voeren.

Door het inzetten van SAP MRS en Ideo’s Mobile Work Management kunnen werkprocessen efficiënter worden ingericht en uitgevoerd, waardoor kosten worden bespaard.

Gekozen oplossing

SAP MRS
SAP Multi Resource Scheduling is voor BAM de ideale oplossing om de planningsafdeling te voorzien van de juiste resource en planningsinformatie. Met een planningsprofiel per discipline wordt de planner voorzien van relevante informatie en van waarschuwingen als planningregels overtreden worden. Wanneer er een urgente storing optreedt, is het voor de planner belangrijk een gedetailleerd en volledig overzicht te hebben van de planning en de locatie van de medewerkers. Daarnaast is het voor projecten belangrijk dat voor de langere termijn kan worden gekeken of de gewenste personen en materieel beschikbaar zijn.

Mobile Work Management
Mobile Work Management voorziet de monteurs, op hun mobiel apparaat, van alle relevante gegevens voor het uitvoeren van zijn dagelijkse werkzaamheden. De applicatie biedt de monteur inzicht in zijn week- of dagplanning en stelt hem instaat door te klikken naar de order- en planningsdetails. De online verbinding zorgt er voor dat zowel de planner als de monteur altijd de meest actuele gegevens hebben.

Projectfasering
Fase 1, mei-september (2009):
MRS implementatie en buitendienst informeren met Mobile Work Management oplossing.

Fase 2, januari-april (2010):
Registreren van uren en digitale afhandeling

Producten & Optimalisatie
Om de wensen en eisen van BAM Materieel te realiseren is gebruik gemaakt van SAP BackOffice producten. Onderdeel daarvan is procesoptimalisatie van het onderhoud en service proces. Daarbij is gerealiseerd dat de integratie van de werkorders uit onderhoud en service naar MRS worden gecommuniceerd.
Daarbij zijn extra functionaliteit toegevoegd aan SAP MRS en Mobile Work Management om het proces verder te optimaliseren. Extra toevoegingen zijn:

 • Navigatie
 • Rapportage
 • Urenverantwoording (productieve en niet productieve uren)
 • Automatische reisuur berekening obv kilometers (CAO voorwaarden)
 • Handtekeningintegratie en Digitale werkbon versturen

Na analyse van de processen is gebleken dat door het inzetten van SAP MRS en Ideo’s Mobile Work Management werkprocessen efficiënter kunnen worden ingericht en uitgevoerd, waardoor kosten kunnen worden bespaard. SAP MRS met grafisch werkbord is ingezet om de ordertaken per monteur te kunnen inplannen. De Mobile work Management applicatie wordt in combinatie met MRS gebruikt om de werkopdrachten digitaal aan de monteur beschikbaar te stellen. De monteur kan de werkorder zien op zijn mobiele device en direct afhandelen. Wanneer de opdracht is voltooid kan na aftekening van de werkorder de digitale werkbon automatisch per mail naar de klant worden gestuurd en wordt deze automatisch in SAP aan de werkorder gekoppeld.

Implementatie
De implementatie is eerst uitgevoerd in de ontwikkelomgeving. Door het uitvoeren van de functionele en unit tests wordt de werking zeker gesteld. Vervolgens zijn de ontwikkelingen doorgezet naar de testomgeving. In deze omgeving kan de klant de integrale werking van de ontwikkelingen testen en een gebruikers acceptatietest uitvoeren. Dit is de basis voor de projectimplementatie in de productieomgeving. Na implementatie kunnen de planningsmedewerkers met MRS direct aan de slag na de training.

Bij Mobile Work Management is gekozen diverse medewerkers eerst een aantal weken met de PDA te laten werken om feedback te krijgen. Daarna is er een gefaseerde roll-out binnen de afdeling.

Resultaat/ Voordelen

 • Kosten besparen door het inzetten van SAP MRS en Ideo’s Mobile Work Management. Werkprocessen kunnen efficiënter worden ingericht en uitgevoerd
 • Met een planningsprofiel per discipline wordt de planner voorzien van relevante informatie en van waarschuwingen als planningregels overtreden worden
 • Gedetailleerd en volledig overzicht van de planning en de locatie van de medewerkers
 • Alle relevante gegevens aanwezig op mobiel apparaat voor het uitvoeren van  dagelijkse werkzaamheden.
 • Zowel planning als monteur werkt altijd met de meest actuele gegevens

Facts

Klant: BAM Materieel

Gebruikte oplossingen:

 • SAP MRS
 • Ideo Mobile Work Management

 

.

Wilt u ook uw service- en onderhoudsprocessen in SAP verbeteren?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en toegevoegde waarde van onze producten. Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat uw gegevens achter via het formulier en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Of neem direct contact met ons op.