Menu

Stel, u heeft geen Geografisch Informatie System (GIS) tot uw beschikking, maar u heeft wel de behoefte om uw onderhoudsmeldingen en -orders geografisch op een kaart weer te geven. Nog mooier zou het zijn als u uw assets, die door middel van Functieplaatsen en Equipment in uw SAP systeem zijn geregistreerd, ook op die kaart kan weergeven.

Of stel, u heeft wél een GIS draaien en u heeft uw assets in zowel het GIS als in het SAP systeem vastgelegd. U heeft vervolgens de behoefte om gegevens uit beide systemen te integreren en te ontsluiten, zodat u zowel GIS informatie in SAP als SAP informatie in uw GIS kunt raadplegen.

Geometrie in SAP

SAP biedt daarvoor nu een standaard oplossing: het SAP Geographical Enablement Framework. Door middel van dit Framework ontsluit u SAP business data en GIS data in één gebruiksvriendelijke user interface. Maar ook zonder een GIS kunt u geometrie aan uw SAP objecten toevoegen, zodat deze een locatie op de kaart krijgen. Met SAP S/4HANA is het namelijk mogelijk om uw objecten ruimtelijk te registreren, door geometrie aan het betreffende object toe te voegen.

Een voorwaarde voor de implementatie van het Framework is het gebruik van een SAP HANA database. Hier zijn twee scenario’s mogelijk: SAP S/4HANA met GEF of SAP ECC met GEF, maar met een HANA database als ‘sidecar’.

Processen

De standaard functionaliteit maakt het mogelijk om Functieplaatsen, Equipments, Meldingen en Orders te voorzien van geometrie. Door middel van verschillende soorten selecties is het bijvoorbeeld mogelijk om alle openstaande meldingen in bepaald gebied te tonen of om een bepaald type asset met de status inactief op te zoeken.

 

De inzet van het Framework verrijkt de belangrijke SAP processen die uw service- en onderhoudsorganisatie ondersteunen. De geometrie zorgt voor een extra dimensie binnen de reeds aanwezige en waardevolle data, waarmee u uw bedrijfsvoering efficiënter en effectiever kunt maken.

Fiori

Door het Framework aan een GIS te koppelen kunnen verschillende soorten kaartlagen en specifieke objecten (layers) uit het GIS gecombineerd worden met uw SAP Enterprise Asset Management data. En dat allemaal in één user interface. Standaard levert SAP een Geometry Editor en een Geometry Explorer, die geheel in Fiori stijl zijn opgezet. Zo navigeert u naadloos vanuit de Editor naar de stamgegevens van uw Functieplaatsen en Equipments, of vanuit de Viewer naar het meldingen en order detailscherm in uw Fiori apps.

Customizing

De weergave en de wijzigingsmogelijkheden voor de SAP objecten op de kaart zijn volledig in te stellen via de speciale GEF customizing. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd welke type objecten van geometrie kunnen worden voorzien, op welke status er gefilterd kan worden, welke gegevens er van een object getoond worden, welke acties er voor een object uitgevoerd kunnen worden en welke kleuren en symbolen er voor een object gebruikt worden.

SAP geeft aan dat er in de toekomst nog meer SAP objecten voorzien kunnen worden van geometrie. Door middel van specifieke GEF update packages komt additionele customizing beschikbaar waarmee ook deze objecten een locatie op de kaart krijgen.

Eigenschappen

  • Geometrie: Het Framework gebruikt de SAP HANA Spatial database voor het vastleggen van de X- en Y-coördinaten voor SAP objecten. Door middel van een unieke sleutel kan een koppeling met hetzelfde object in GIS worden gemaakt.
  • Standaard apps: Het Framework wordt standaard uitgeleverd met een GEO Explorer en een GEO Editor. Dit zijn standaard applicaties waarmee objecten op de kaart getoond en gemuteerd kunnen worden. Het Framework zorgt er automatisch voor dat data uit de juiste systemen wordt opgehaald en data in de juiste systemen wordt gemuteerd. Het Framework levert eveneens templates voor het bouwen van eigen (Fiori/UI5) applicaties. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van een serviceaanvraag via de kaart. Daarnaast voorziet het Framework in een standaard integratie van de kaart in de standaard SAP transacties. Bijvoorbeeld bij het aanmaken van een functieplaats of equipment en het aanleggen of wijzigen van een service- of onderhoudsorder.
  • Ontsluiting: Naast de beschikbaarheid van GIS data in SAP, zorgt het Framework er voor dat er SAP data in GIS applicaties ontsloten kan worden door middel van specifieke services (REST). Het Framework kan op verschillende manieren ingesteld worden en is daarmee volledig aan te passen aan de specifieke wensen en eisen van uw organisatie. De schermweergave van het Framework is gebaseerd op SAP Fiori design/UI5 en sluit daarmee aan op de design strategie van SAP.

Ideo heeft ervaring met het combineren van SAP EAM en GIS, waarbij assetdata integraal wordt ontsloten en beschikbaar gesteld. Wilt u hier meer over weten ? Neem contact met ons op en wij denken graag met u mee over een passende oplossing binnen uw bedrijf.