Over Strukton Rail

Strukton Rail is de grootste full-service aanbieder voor spoorsystemen in Nederland. Daarnaast is Strukton Rail ook werkzaam in Europa, met vestigingen in België, Italië, Duitsland, Noorwegen en Zweden. Met grensverleggende oplossingen op het gebied van railinfrastructuur en rollend materieel zorgen zij voor een veilig en betrouwbaar spoorsysteem.

 

De uitdaging

Als full-service aanbieder voor spoorsystemen heeft Strukton Rail behoefte aan een open en flexibel onderhoudsbeheersysteem dat met de organisatie mee kan groeien.

Samen met de mobiele onderhoudsoplossing van Ideo Mobile Quality Management (MQM) is het mogelijk om mobiel gestructureerd inspecties af te handelen, onderhoudsgegevens in het veld te registreren en het digitaliseren van werkmappen in SAP.

Gekozen oplossing

Met het implementeren van SAP Service en Asset Management is in 2007 al de basis gelegd. Ideo heeft hier destijds bij geholpen. Maar nu kunnen verdere mobiele wensen worden ingevuld met het Sybase Unwired Platform van SAP. Samen met de mobiele onderhoudsoplossing van Ideo Mobile Quality Management (MQM) is het mogelijk om mobiel gestructureerd inspecties af te handelen, onderhoudsgegevens in het veld te registreren en het digitaliseren van werkmappen in SAP. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke doel dat Strukton Rail voor haar klanten voor ogen heeft. Namelijk een veilig en betrouwbaar railinfrasysteem garanderen met een zo laag mogelijke down-time.

Strukton Rail biedt zijn onderhoudsmedewerkers nu een mobiele SAP oplossing om op locatie de bedrijfskritische onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren en direct digitaal vast te leggen. Met de Mobiele Onderhoudsoplossing, MQM van Ideo, kunnen de medewerkers op locatie visuele inspecties uitvoeren. Daarbij worden de inspectie protocollen, normwaarden en limieten uit SAP MQM mobiel beschikbaar gemaakt. Hierdoor kan de medewerker op locatie zien of de uitgevoerde inspecties binnen de veiligheidsnormen vallen en of de geïnspecteerde sporen of wissels vrij kunnen worden gegeven voor gebruik. De inspectie waardes worden direct op de PDA van de medewerkers geregistreerd in een handig en gebruiksvriendelijk scherm. Ook wanneer medewerkers op locatie ongeplande werkzaamheden uitvoeren kan er met behulp van MQM de juiste inspectie protocollen worden opgevraagd en direct de inspectie worden uitgevoerd.

Om op locatie digitaal de onderhoudswerkzaamheden te kunnen vastleggen maakt de mobiele onderhoudsoplossing MQM gebruik van het Sybase Unwired Platform van SAP. Door middel van de Sybase technologie kunnen er altijd en overal werkzaamheden worden uitgevoerd, ook als er geen netwerkverbinding beschikbaar is.

Standaard MQM product van Ideo is bij Strukton Rail geïmplementeerd samen met het Sybase Unwired Platform van SAP. Daarbij is rekening gehouden met de eisen en wensen van Strukton Rail.

Ideo heeft voor dit project gewerkt volgens de ‘Agile’ aanpak. Met korte communicatie lijnen wordt het gewenste projectresultaat snel en succesvol bereikt. De samenwerking tussen Ideo en Strukton is hierdoor optimaal benut.

Resultaat/Voordelen

 • Strukton heeft haar werkorder afhandeling en inspectieproces geheel in SAP geïntegreerd en daarmee een administratieve lastenverlichting gerealiseerd. Ook behoort de ‘dubbele invoer van gegevens’ tot het verleden
 • Strukton waarborgt met MQM dat de inspecteurs alleen inspecteren met de allerlaatste versies van de inspectieformulieren
 • Met gebruik van MQM krijgen de inspecteurs automatisch de geplande inspectieformulieren in hun scherm, dit verhoogt de kwaliteit van de inspecties en daarmee ook de veiligheid van het spoor
 • Met MQM kunnen inspecteurs in het veld benodigde inspectieanalyses uitvoeren. Hierdoor wordt de totale doorlooptijd van het inspectieproces en correctieve acties verkort
 • Wanneer de inspecteur zijn geplande orders heeft afgerond kan hij met MQM zien welke werkzaamheden er nog openstaan en vervolgens zijn collega’s ondersteunen. Hierdoor kunnen de inspecteurs in geval van leegloop hun tijd effectief vullen met “stopwerk”

Stel jouw vraag aan onze expert

 • Direct advies over jouw uitdaging
 • Onderdeel van award-winning team
 • Team met meer dan 25 jaar ervaring

 • Bel met Erwin
  +31 (0)6 52 75 30 69
  Of vul ons contactformulier in!