Mobiele uitvoering van gepland en ongepland onderhoud aan complexe assets

Energiebedrijf Eneco zet met de SAP Service & Asset Manager (SSAM) verder in op de digitalisering van hun service- en onderhoudsproces. De implementatie van SSAM draagt bij aan de snelle professionalisering van het hele service- en onderhoudsproces. Zowel werkvoorbereiders, monteurs als klanten van Eneco ervaren nu de voordelen van deze oplossing.

 

Over Eneco

Eneco, opgericht in 1995, is een internationaal energiebedrijf dat zich inzet voor het versnellen van de energietransitie en het beperken van de klimaatverandering. Vanuit de missie ‘duurzame energie van iedereen’ helpen ze consumenten en bedrijven omschakelen naar duurzame energie. De ambitie is om dit binnen de natuurlijke grenzen van de planeet te doen, zodat Eneco voor 2035 klimaatneutraal handelt voor het bedrijf en de klanten.

Eneco Heat voorziet woningen van stadswarmte en heeft daarvoor een uitgebreid distributienetwerk (warmtenetten) dat door Eneco onderhouden wordt. Hierbij maken monteurs nu gebruik van de mobiele applicatie SSAM.

De uitdaging

Eneco Heat maakte al gebruik van een mobiele applicatie ter ondersteuning van hun onderhoudsproces. Deze applicatie bevatte maatwerkfunctionaliteiten om naadloos aan te sluiten op het proces, wat jaarlijks upgraden van de applicatie lastig maakte. De uitdaging was om deze mobiele applicatie te vervangen door SSAM en zoveel mogelijk standaard functionaliteiten te benutten, zodat Eneco ook klaar is voor de SAP S/4HANA transformatie. Tegelijkertijd was het doel om het proces nog steeds optimaal te ondersteunen met een gebruiksvriendelijke applicatie voor de monteurs.

Gekozen oplossing

SAP Service & Asset Manager (SSAM)

Om de datakwaliteit te verbeteren is in 2022 SAP Service & Asset Manager geïmplementeerd. Ideo heeft de standaard oplossing van SSAM ingericht en verrijkt met de Ideo SSAM add-on. Deze biedt de monteurs een workflow op maat met bijbehorende eenvoudige invoerschermen en ondersteunt hen maximaal in hun dagelijkse onderhoudswerkzaamheden.

Eenvoudige administratie van werkzaamheden

Met deze (offline) mobiele applicatie van SAP hebben de monteurs alles wat ze nodig hebben op locatie. Zo zien ze op hun tablet gebruiksvriendelijke schermen waarmee ze de administratie van hun werkzaamheden eenvoudig en direct terug kunnen rapporteren.

Duurzaamheid en innovatie

De nieuwe mobiele applicatie sluit goed aan bij de duurzaamheid en innovatie ambities van Eneco.

De experts van Ideo hebben samen met onze monteurs en IT-collega’s een succesvolle mobiele app gelanceerd.

Projectaanpak

Na een gezamenlijk vooronderzoek bleek SSAM de meest geschikte keuze te zijn voor Eneco. Om een breed draagvlak binnen de operatie te creëren, is het project in samenwerking met key users van Eneco Heat doorlopen. Hierdoor hadden zij invloed op de gemaakte keuzes en waren ze al vroeg betrokken en enthousiast. De implementatie van SSAM is vervolgens gefaseerd uitgevoerd, waardoor de eerste gebruikers intensieve ondersteuning konden krijgen en er nog kleine verbeteringen konden worden doorgevoerd.

Facts

    Stel jouw vraag aan onze expert

  • Direct advies over jouw uitdaging
  • Onderdeel van award-winning team
  • Team met meer dan 25 jaar ervaring

  • Bel met Erwin
    +31 (0)6 52 75 30 69
    Of vul ons contactformulier in!