Over Twence

Twence staat voor hoogwaardige verwerking van afval als bron van herbruikbare grondstoffen en energie. Ze maken afval hiertoe geschikt en brengen grondstoffen terug in de keten. Daarnaast produceert Twence energie uit hernieuwbare bronnen. Ze zetten restafval in voor energetische benutting, zolang dit nog de meest efficiënte vorm van gebruik is. Twence doet dit met passie, innovatie en bedrijfseconomisch verantwoord. Ze respecteren mens en milieu en dragen bij aan verduurzaming van de samenleving.

 

De uitdaging

Twence bepaalt op basis van haar bedrijfsdoelstellingen op het vlak van Asset Management welk onderhoud op welk moment uitgevoerd moet worden. Hierbij gebruikt Twence de RCM methodiek om de juiste afwegingen te maken en deze vast te leggen en te komen tot het juiste onderhoudsconcept voor haar assets.

In het verleden maakte Twence hierbij gebruik van de RCMO oplossing welke een beperkte integratiemogelijkheid had met haar SAP ERP omgeving. Doordat deze oplossing niet langer ondersteund werd, heeft Twence Ideo benaderd om samen een nieuwe toekomstbestendige oplossing te implementeren die volledig geïntegreerd werkt met SAP PM, aangezien Twence haar operationele onderhoudsproces daarmee ondersteunt.

Een uitdaging in het project was het, in verband met de COVID19 maatregelen, compleet remote uitvoeren van het gehele project van workshops tot invoering. Door het enthousiasme van alle projectleden van zowel Twence als Ideo, het scrum bord en de wil om in korte tijd een mooi project neer te zetten, zijn we hier gezamenlijk in geslaagd.

Gekozen oplossing

SAP Asset Strategy and Performance Management

Bedrijfsdoelstellingen identificeren, prioriteiten stellen en aanbevelingen geven op onderhoud. Dit is nu precies de kracht van SAP Asset Strategy and Performance Management, kort gezegd SAP ASPM. ASPM maakt onderdeel uit van de SAP Intelligent Asset Management suite.

Met de inzet van SAP ASPM wil Twence meer grip krijgen op het onderbouwen, aanmaken en beheren van de onderhoudsconcepten en het compliant blijven aan wet- en regelgeving. Twence maakt hierbij gebruik van een risicobenadering, waarbij per onderdeel op basis van een risico matrix, gebaseerd op de Twence bedrijfsdoelstellingen, de criticaliteit wordt vastgelegd. Met deze Risico & Criticaliteitsanalyse legt Twence per asset de prioriteit vast. Aansluitend wordt voor de relevante assets met een hoger risicoprofiel op een gestructureerde wijze de juiste onderhoudsstrategie bepaald. Hiervoor maakt Twence gebruik van de RCM methodiek. Het resultaat van deze methodiek is een set aan aanbevelingen die leiden tot de juiste onderhoudsacties, die via SAP PM gereguleerd worden.

Met de invoering van SAP ASPM brengt Twence de wereld van de maintenance engineer, de operator en de monteur dichter bij elkaar en krijgt men de beschikking over een volledig geïntegreerde oplossing, waarbij een belangrijke basis voor een 360 graden view op het asset wordt gelegd.

 

Implementatie

Voor het implementatie project bij Twence is de Ideo ASPM package ingezet in de vorm van een Proof of Concept. Met deze package en bijbehorende werkwijze kreeg Twence direct bij de start van het project inzicht in de mogelijkheden van de oplossing en kon direct afstemming van het Twence werkproces en de ASPM oplossing uitgevoerd worden.

Onderdeel van de aanpak was het gebruik van de scrum methodiek, waardoor het voor de Twence/Ideo projectgroep continu inzichtelijk was welke activiteiten door wie opgepakt werden. Hierdoor zijn we erin geslaagd om in een korte doorlooptijd een mooi projectresultaat te realiseren.

“Een mooi resultaat. Om de vele installaties in top-conditie te houden streeft Twence al jaren naar voorspelbaar en beheersbaar preventief onderhoud. Een goede analyse vooraf van de potentiële risico’s vormt hiervoor de basis. Dat het oude RCMO-pakket vervangen moest worden was een goede aanleiding om samen met Ideo het proces opnieuw tegen het licht te houden. Een Proof of concept gaf ons een goed beeld wat ASPM te bieden heeft. Doel was niet alleen de vervanging van het oude pakket maar vooral ook de weg naar betere voorspelbaarheid tegen zo laag mogelijke kosten. De strakke project aanpak en ondersteuning hebben er voor gezorgd dat we de inbedding in de organisatie met vertrouwen tegemoet zien.”

De strakke project aanpak en ondersteuning hebben er voor gezorgd dat we de inbedding in de organisatie met vertrouwen tegemoet zien.

Resultaat/Voordelen

Dankzij een gebruiksvriendelijke, intuïtieve applicatie hebben de maintenance engineers alle cruciale asset informatie binnen handbereik in de 360 asset view.

 • Verbeterde informatiestructurering en -voorziening door de 360 asset view
 • Geïntegreerde registratie van Risico & Criticaliteit score
 • Gestructureerde registratie van RCM analyses
 • Naadloze integratie SAP ASPM en SAP ERP omgeving
 • Future proof oplossing, waardoor Twence klaar is voor invoering van S/4HANA.

Stel jouw vraag aan onze expert

 • Direct advies over jouw uitdaging
 • Onderdeel van award-winning team
 • Team met meer dan 25 jaar ervaring

 • Bel met Erwin
  +31 (0)6 52 75 30 69
  Of vul ons contactformulier in!