Menu

Innovatie is op een andere wijze tegen oude problemen aankijken en nieuwe mogelijkheden zien. Kinderen kunnen ons enorm verrassen door iets met een ander perspectief te benaderen. De volgende anekdote is een voorbeeld daarvan.

Een bejaarde man had zijn echtgenote verloren. Voor zijn moestuintje zat hij op een stoel te huilen. Tom, zijn 4-jarige buurjongetje kreeg dit in de gaten, liep naar hem toe en kroop op zijn schoot. Tom’s moeder zag dit van verre uit haar keukenraam. Later toen Tom weer binnen was in de keuken vroeg zijn wat ze hij tegen de buurman had gezegd. Tom antwoordde: “Niets mam, ik heb hem alleen geholpen om te huilen. En daarna lachte hij tegen me”

Kinderen hebben het vermogen om de wereld op een onbevangen manier te benaderen. Ze denken weinig in kaders, omdat ze die gewoonweg nog niet hebben aangeleerd of geaccepteerd. Meestal lukt volwassenen dat niet omdat we vast zitten in patronen. We zien niet meer de mogelijkheid om bepaalde situaties in ons privé- of bedrijfsleven anders te benaderen. We zien of voelen soms niet eens meer de irritaties die de klant of collega’s ervaren.

Toch zijn het deze irritaties en problemen die kansen bieden. Kansen om de klant beter te kunnen bedienen waardoor ze nog langer klant willen blijven. Kansen waardoor medewerkers nog meer gemotiveerder zijn om in de organisatie te willen werken. Het zijn mogelijkheden om het nog beter te doen dan de concurrenten in de markt.

Irritaties en problemen bij klanten of medewerkers zijn meestal snel te vinden en bloot te leggen.  Met andere woorden oude koeien kunnen weer uit de sloot worden gehaald. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om deze problemen op te lossen. Het tijdperk van de Digitale transformatie biedt een aantal nieuwe technologieën, zoals IoT, AI, blockchain, big data etc. om deze problemen opnieuw te analyseren.

Naar mijn mening is innovatie:

innovatie = (oud) probleem oplossen x nieuwe technologieën

Technologieën hebben weinig nut als je ze niet kunt inzetten om een bepaald probleem op te lossen. Het uitgangspunt moet altijd een probleem of behoefte zijn. Dat is de “drive” om het te willen oplossen. Er moet een urgentie zijn om zaken anders te willen doen. Anders wordt het ook lastig om de nieuwe technologie geadopteerd te krijgen in de organisatie.