De toekomst van service in S/4HANA is gericht op SAP Service Management. In deze nieuwe module combineren wij het beste van het vroegere SAP CRM en SAP CS tot een geïntegreerd geheel. Optimale service leveren aan de klant staat hierin centraal. Daarnaast worden de serviceprocessen naadloos geïntegreerd met Logistiek, Finance en Human Resources. Wegens succes en positieve feedback vanuit onze klantenkring zetten we deze reeks ook in 2022 voort. We nemen je mee in de nieuwe features van SAP S/4HANA Service Management. Daarnaast bespreken we, waar van toepassing, de verschillen en overeenkomsten met de huidige SAP CS module. We blijven hierbij de link naar SAP FSM opzoeken, dé field service management oplossing van SAP.

SAP Field Service Management

In dit artikel besteden we aandacht aan SAP Field Service Management. Service orders kunnen worden gepland in de Planning en Dispatching module van SAP FSM. Ook wanneer deze gegenereerd zijn uit de eerder genoemde onderhoudsplannen. Onderhoudsplannen zelf zijn niet zichtbaar in FSM. Deze worden gebruikt om de service order aan te maken. Dit gebeurt potentieel pas op het moment dat de voorgaande service order is uitgevoerd in SAP FSM. In deze nieuwsbrief kijken we naar een nieuwe functionaliteit binnen SAP FSM, het automatisch opvullen van de planning van een monteur. Dit is een functionaliteit die geïntroduceerd is in release 2111.

Veel planners zullen de uitdaging herkennen: de planning is gereed voor de komende week, maar er vallen onverwacht meerdere opdrachten weg. Dit kan verschillende redenen hebben: klanten bellen af, werk is niet uitvoerbaar door weersomstandigheden, of er zijn nieuwe maatregelen afgekondigd door de regering. Dit alles kan leiden tot een planning met één of meerdere gaten op een dag. De monteur kan meestal niet alles achter elkaar uitvoeren vanwege reeds gemaakte afspraken en het risico bestaat dat hij stil staat. Dit gaat ten koste van de productiviteit. Het is voor een planner niet altijd mogelijk om binnen de beschikbare tijd een geschikte taak te vinden waarmee de ontstane ruimte ingevuld kan worden.

Nieuwe functie binnen SAP FSM

SAP FSM helpt de planner hier voortaan bij met de nieuwe functie Schema invullen. Deze functie vult de planning van een monteur op met geschikte taken uit de getoonde lijst met activiteiten. Je roept deze functionaliteit op door middel van een rechtermuisklik op de monteur waarvoor je het schema moet opvullen en vervolgens te kiezen voor “Schema invullen”. Zie onderstaande schermafdruk ter illustratie.

 

Afhankelijk van de view van het planbord (1 of 2 dagen), wordt de planning vervolgens automatisch opgevuld. Staan er 2 dagen in beeld? Dan vult de planning deze 2 dagen met geschikte activiteiten op. Wanneer je 1 dag in beeld hebt, geldt dit voor die specifieke dag. Het automatische proces houdt hierbij rekening met de werktijden van de monteur, maar ook met wat er al gepland staat aan activiteiten en afwezigheden. Op de achtergrond wordt gebruikgemaakt van de standaard SkillsAndDistance plug-in van SAP. Dit houdt in dat bij het kiezen van geschikte activiteiten rekening wordt gehouden met de vaardigheden van de monteur en de impact op reistijd.

Zoals eerder aangegeven, is de functionaliteit voor het automatisch opvullen van de planning van een monteur beschikbaar vanaf SAP FSM release 2111. Deze feature kan een van onze consultants activeren. Aarzel niet om contact op te nemen met onze mensen als je geïnteresseerd bent of vragen heeft over deze functionaliteit.

We zien dat steeds meer service- en onderhoudsorganisaties op zoek zijn naar verschillende scenario’s waarin zij over kunnen gaan naar S/4 HANA Service. Bij SAP herkent men deze zoektocht. Hiervoor is SAP S/4HANA Maintenance Centric Service in het leven geroepen. In de volgende nieuwsbrief meer hierover.