We hebben al eerder het belang gedeeld van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en hoe SAP-oplossingen daarbij kunnen ondersteunen. Er wordt steeds meer ingezet op gebruiksvriendelijke IT-oplossingen onder de noemer Environment, Health and Safety (EHS) om de veiligheid binnen organisaties te waarborgen en te voldoen aan wettelijke eisen.

Ideo en SSAM

Als Ideo zijn we expert op het gebied mobiele oplossingen voor service- en onderhoudsmonteurs. We zijn dan ook verheugd om te zien dat veiligheid nu ook aandacht krijgt in de aanstaande 2305 release van SAP Service & Asset Manager (SSAM). Dit gebeurt met de introductie van een nieuwe ‘persona’, de ‘safety technician’. In het Nederlands wordt deze persona de veiligheidstechnicus genoemd. Dit maakt de beschikbare rollen in SSAM steeds completer en inmiddels bestaat de complete set uit de volgende persona’s:

In dit artikel geven we graag een sneak preview van de functionaliteit van de veiligheidstechnicus in de aanstaande SSAM release.

Work Clearance Management (WCM)

Voor bedrijven die onderhoud uitvoeren in gevaarlijke omgevingen zijn werkvergunningen een standaard onderdeel van het werkorderproces. Dit geldt bijvoorbeeld voor sectoren zoals de farmaceutische, chemische en olie- en gasindustrie. Dit proces kan worden geregeld door de Work Clearance Management (WCM) module in SAP ERP of S/4HANA en is nu ook mobiel beschikbaar voor de monteurs.

WCM wordt gebruikt om de veiligheid van werknemers te waarborgen door ervoor te zorgen dat de vereiste controles zijn uitgevoerd en de juiste toestemmingen en vergunningen zijn verleend voordat de werkzaamheden beginnen. Het omvat onder meer de procedures voor risicobeoordeling, vergunningen voor het werken in besloten ruimtes, vergunningen voor werken op hoogte en vergunningen voor werken met elektriciteit.

Onderstaand het overzicht van de functionaliteiten die SAP heeft opgesteld:

 

Werkvergunningen en LOTO

In deze eerste versie worden twee veiligheidsprocessen ondersteund:

Werkvergunningen en certificaten

Als WCM wordt gebruikt, dan worden na het plannen van de werkorder de risico’s vastgesteld. Bij het beoordelen van risico’s wordt er gekeken naar zaken zoals het soort werk, de locatie, de omgeving en de benodigde apparatuur. Op basis van deze beoordeling worden passende veiligheidsmaatregelen vastgesteld, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast wordt bepaald welke certificaten benodigd zijn om het werk uit te voeren. In plaats van deze te printen, kunnen deze nu digitaal worden meegestuurd met de werkorder. De monteur ter plaatse heeft daarmee alles mobiel, op één plek, in SSAM beschikbaar om het werk veilig uit te kunnen voeren. Hij hoeft geen extra papieren of meerdere applicaties te gebruiken.

Lockout/Tagout (LOTO)

De LOTO-procedure is bedoeld om ongevallen en letsel te voorkomen, veroorzaakt door onverwachte opstart van de machine of apparatuur, terwijl er onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Het dwingt de monteur om de energiebronnen van de machine of apparatuur te vergrendelen, zoals schakelaars of kleppen, om te voorkomen dat deze onverwachts worden ingeschakeld tijdens de werkzaamheden. Met behulp van de nieuwe SSAM persona, komt deze LOTO-checklist ook beschikbaar op een mobiel device. Daarmee wordt de LOTO-procedure sterker geïntegreerd in de werkstroom van de monteur. Hij kan de werkorder niet starten voordat de LOTO-procedure is afgehandeld.

SAP zal deze functionaliteit, zoals gebruikelijk, verder uitbreiden in de aankomende releases, waarvan er twee per jaar verschijnen.

 

Meer weten over SSAM

Wij kijken uit naar deze mooie aanvulling op SAP Service & Asset Manager. Zodra de nieuwste versie (2305) beschikbaar is, geven we graag een demo. We duiken dan samen nog dieper in de functionaliteit en kijken hoe dit binnen jouw proces past.