Openingshorizon en afroepinterval

In elk preventief onderhoudsplan is het mogelijk om een openingshorizon aan te geven. Hiermee bepaal je wanneer een onderhoudsplan wordt afgeroepen, je legt vast hoeveel tijd er tussen de geplande onderhoudsdatum en het creëren van de onderhoudsorder of –melding zit. Daarnaast kun je in het plan het afroepinterval vastleggen, waarmee je bepaalt hoe ver vooruit de onderhoudsobjecten worden getoond. Dit kan eventueel ook een gesimuleerde afroepdatum zijn.

Tot nu toe was het enkel mogelijk om bij de openingshorizon en het afroepinterval in een PO-plan een percentage in te geven. Dit percentage heeft betrekking op de totale onderhoudscyclus, daarmee wordt bij het indelen van de onderhoudsplannen berekend hoe lang de openingshorizon en afroepinterval daadwerkelijk zijn.

Nieuwe functionaliteit

Vanaf SAP ERP 6.0 (SP21) is er voor zowel de openingshorizon als het afroepinterval een veld beschikbaar waarin een andere eenheid kan worden gekozen dan het standaard percentage. Voor de openingshorizon kan nu naast het percentage gekozen worden voor dagen en werkdagen. Voor het afroepinterval kan elke tijdsgebonden eenheid worden gekozen.

Nieuwe functionaliteit openingshorizon en afroepinterval

 

Voorbeeld

Je hebt onderhoudsplannen met 3 verschillende cyclussen (3-maandelijks, 6-maandelijks en jaarlijks onderhoud). Je wilt voor al jouw onderhoudsplannen dat de onderhoudsorder 10 dagen voor de geplande datum wordt aangemaakt. Dit betekende voorheen dat je voor plannen met een 3-maandelijkse cyclus de openingshorizon op 89% moet zetten, voor een 6-maandelijkse cyclus op 95% en voor orders met jaarlijks onderhoud op 97%. Decimalen zijn niet toegestaan, dus het is altijd een benadering en het zal niet precies op 10 dagen uitkomen.

Met de huidige functionaliteit zet je eenvoudig de openingshorizon van al je plannen op 10 dagen, ongeacht de cyclus.

Voordelen

De nieuwe functionaliteit heeft de volgende voordelen:

  • Niet meer afhankelijk van de cyclus om een vaste periode in te stellen bij zowel de openingshorizon als het afroepinterval.
  • Vanuit het PO-plan heb je snel inzicht in de daadwerkelijke openingshorizon en het afroepinterval.
  • Niet-werkdagen kunnen bij het plannen van jouw preventief onderhoud worden uitgesloten of juist meegerekend.
  • Je kunt het afroepinterval eenvoudig per plan enkele jaren vooruit zetten, zelfs als de onderhoudscyclus erg klein is.

Transacties

De nieuwe functionaliteit is beschikbaar in de volgende transacties:

  • Creëren, wijzigen en weergeven van onderhoudsplannen (IP01, IP02 en IP03)
  • Indelen van onderhoudsplannen (IP10 en IP30)
  • Creëren van plannen met een afzonderlijke cyclus (IP41)
  • Creëren van strategieplannen (IP42)

Beschikbaarheid

Deze nieuwe functionaliteit is standaard beschikbaar vanaf SAP ERP 6.0 (SP21). Je hoeft hiervoor geen customizing of andere inrichting te doen.
De nieuwe functionaliteit is ook beschikbaar in de SAP WebUI voor onderhoud:

  • Vanaf EHP5 voor SAP ERP 6.0 SP08 dien je hiervoor de businessfunctie LOG_EAM_SIMPLICITY te activeren.
  • Vanaf EHP6 voor SAP ERP 6.0 SP03 dien je de businessfunctie LOG_EAM_SIMPLICITY_2 te activeren.