Snel en overzichtelijk gegevens verzamelen en analyseren wordt steeds belangrijker voor weloverwogen besluitvorming. Veel organisaties gebruiken daarom meerdere oplossingen om aan deze informatiebehoefte te voldoen. Een handige oplossing hiervoor is SAP Analytics Cloud (SAC).

De oplossing

SAP Analytics Cloud is gebouwd op het SAP Business Technology Platform (BTP) en is een complete oplossing voor Rapportages, Predictive Analytics en Planning. Het maakt data-gedreven analyses mogelijk door middel van Business Intelligence. SAC visualiseert actuele informatie en data, en stelt organisaties in staat om voorspellingen en strategische planning te doen. Hierdoor kunnen organisaties onderbouwde strategische en operationele beslissingen nemen.

SAP Analytics Cloud - Company overview

SAP Analytics Cloud komt voor uit een eerdere versie, SAP Cloud for Planning, die in 2015 werd geïntroduceerd. Aanvankelijk was Business Intelligence nog geen onderdeel van deze SAP oplossing. Maar vanaf 2017 kreeg de oplossing de huidige naam en groeide het uit tot dé Business Intelligence-oplossing van SAP, met voortdurende toevoeging van nieuwe functionaliteiten.

Interessant is natuurlijk de toepassing op het onderhouds- en serviceproces van organisaties, waardoor onderhoud efficiënter gepland kan worden. Bovendien biedt het inzicht in de effectiviteit van het uitgevoerde onderhoud aan de hand van KPI’s.

Het grootste verschil met de voorgangers van SAC, is de versimpelde oplossing waarbij het nu voor gebruikers mogelijk is om alle taken en werkzaamheden uit te voeren in één oplossing. Daarnaast is er ook een speciale mobiele app beschikbaar die direct op SAP Analytics Cloud gebouwd is. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot belangrijke data en analyses via handige dashboards.

Functionaliteiten van SAP Analytics Cloud

De SAC-oplossing heeft een aantal kernfunctionaliteiten die in vier zijn opgesplitst:

  • Business Intelligence
  • Predictive Analytics
  • Planning
  • Analytics Designer

Business Intelligence

Op het gebied van Business Intelligence bevat SAC alle functionaliteit die gebruikers nodig hebben om data te verzamelen, visualiseren en te publiceren. Denk hierbij aan het verzamelen van data in het systeem en het creëren van rapportages die gedeeld en vervolgens gebruikt kunnen worden om weloverwogen keuzes te maken. Hier kun je belangrijke KPI’s in opnemen, die je inzicht geven in bijvoorbeeld machineprestaties of onderhoudsefficiëntie.

Predictive Analytics

Predictive Analytics in SAC omvat zowel manuele als geautomatiseerde processen die bijvoorbeeld trends en patronen herkennen. Hiermee ontstaat er inzicht in toekomstige storingen, bijvoorbeeld van belangrijke pompen.

Predictive Analytics

Planning

De Planning-functionaliteit focust zich op business planning door middel van tooling. Waaronder datamodellen en het creëren van bepaalde grafieken zoals zogenaamde Value Driver Trees (Grafische weergave van de impact van bepaalde veranderingen voor belangrijke variabelen). Gebruikers kunnen met deze tooling organisatieplannen opstellen en onderbouwen met verzamelde data. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je onderhoudsplannen van belangrijke assets op basis van beschikbare data.

Planning functionaliteit

Analytics Designer

Tot slot biedt SAC de Analytics Designer, een tool waarmee je analytische applicaties kunt ontwikkelen en data nog verder kunt visualiseren. Met Analytics Designer kun je complexere analytische applicaties bouwen, ook wel bekend als dashboards.

Data verzamelen voor SAC uit diverse databronnen

Om gegevens te verzamelen voor SAC zijn er verschillende mogelijkheden met SAP-systemen, zoals S/4HANA. Met S/4HANA kun je zelfs real-time data gebruiken en een live connectie opzetten. Daarnaast kun je ook data voor je dashboard halen uit andere ERP-systemen. SAP-systemen kunnen zich zowel in de cloud als on-premise bevinden.

SAP biedt met SAP Analytics Cloud een waardevolle oplossing die in de vorm van een allesomvattende applicatie. Hiermee kunnen gebruikers dashboards gebruiken en ontwikkelen, en tegelijkertijd rapportages, Predictive Analytics en Planning toepassen. Deze toepassing is zeker waardevol voor je Asset- en Service Management proces.

Ontdek meer over SAP Analytics Cloud en blijf op de hoogte!

Wil je meer weten over deze waardevolle oplossing? Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze mensen! We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Daarnaast kun je je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief. Zo ontvang je automatisch ons volgende artikel over SAP Analytics Cloud in je mailbox!