Master Data omvat essentiële gegevens van een organisatie zoals asset-gegevens, gegevens van personeel (zoals kwalificaties en beschikbaarheid), maar ook veiligheidsvoorwaarden. Om zo efficiënt mogelijk service en onderhoud op een asset uit te voeren is volledigheid en kwaliteit van deze gegevens van groot belang. Uit een door Mindjet uitgevoerd onderzoek blijkt dat het zoeken naar de juiste gegevens het bedrijfsleven gemiddeld 1.853 euro per medewerker per jaar kost.

Master Data is het fundament van een proces en komt de kwaliteit van een proces en conclusies gebaseerd op analytische rapportages ten goede. Het komt vaak voor dat Master Data in meerdere systemen onderhouden wordt terwijl één bronsysteem gewenst is, wat het beheer en het gebruik in processen ten goede komt. In belang van zo’n proces, denk bijvoorbeeld aan onderhoud op je assets, is het essentieel dat de gegevens van deze assets op een juiste manier zijn vastgelegd en er wordt gecontroleerd op kwaliteit.

Deze controle kan door het systeem of in een proces worden geborgd. Een eerste stap in het borgen van deze controle en kwaliteit is het doen van een Master Data Analyse.

Essentiële stappen in een Master Data Analyse zijn:

  • Welke gegevens zijn vereist ter ondersteuning van mijn proces?
  • Waar kan ik deze gegevens registreren?
  • Wie gaat deze gegevens opvoeren en hoe?
  • Wie gaat deze gegevens beheren en hoe?

Om de kwaliteit van Master Data te beheren kan een MDG (Master Data Governance) oplossing ondersteuning bieden. Een Master Data Analyse, bijbehorende acties en een MDG implementatie kan de nodige effort vragen van jouw organisatie, maar zal vervolgens ook het nodige opleveren. De effort voor beheer wordt lager en het first time fix percentage door de engineer wordt hoger, omdat in de werkvoorbereiding en planning de juiste gegevens zijn gebruikt.

Met het zicht op Big Data, Predictive Maintenance en een platform als SAP Asset Intelligence Network wordt de kwaliteit en gezondheid van data steeds belangrijker.