Het schoonmaken en schoonhouden van de SAP core

Het is een uitspraak die SAP al sinds 2018 voert, “Keep the Core Clean”. Om het SAP clean core principe in de praktijk te brengen moeten klanten ook weten hoe ze de core clean moeten houden. In een eerdere blog hebben we dit onderwerp al besproken in relatie tot de migratie naar S/4HANA. In dit blog gaan we met name in op het principe clean core. Wat houdt het precies in en hoe kan je je als bedrijf aan dit principe houden?

Van 'Tailor Made' naar 'Fit-to-Standard'

Voordat we het over clean core gaan hebben moeten we bewust zijn van het veranderende ITlandschap om ons heen. Rond 2005 kwamen de eerste cloud oplossingen voor bedrijven al op de markt en tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit datzelfde ITlandschap. Deze schifting van on-premise naar cloud heeft ook een wijziging teweeggebracht in de visie van SAP. Toen on-premise de norm was adverteerde SAP zich als de oplossing die je precies zo kon maken als je wil. SAP was ‘Tailor Made’ voor de klant. Nu we de norm steeds meer zien opschuiven naar cloud oplossingen wil SAP meer ‘Fit-toStandard’ worden. In de toekomst zal er alleen maar meer en intensiever gebruik van cloud platformen worden gemaakt. Bedrijven die competitief en relevant willen blijven, zullen sneller moeten innoveren. Om dit goed te kunnen doen is er een stabiele en schone core nodig. 

Wat is Clean Core?

Om het begrip clean core uit te kunnen leggen maken we een zijstap buiten de IT. Namelijk naar Marie Kondo en haar beroemde KonMari methode. Een minimalistische aanpak voor het opruimen van je spullen en het schoonhouden van je huis. Deze methode maakt ook processen als verhuizen makkelijker, terwijl velen het verhuizen van spullen juist een enorme taak vinden. 

Clean core kunnen we uitleggen als de KonMari methode binnen de IT. Het is een strategie om het systeem op te ruimen en schoon te houden, om op die manier upgrades makkelijk te maken. Om dat voor elkaar te krijgen heeft clean core een aantal principes die de leidraad vormen. 

  • Vermijd extensies die niet nodig zijn en blijf zo dicht als mogelijk bij de SAP standaard. 
  • Wees bewust van de ‘Technical Debt’ binnen het bedrijf en evalueer dit regelmatig. Zorg ook voor een bindend governance framework.
  • Bouw extensies en integraties op een stabiele en transparante manier en sluit modificaties op extensies uit. 
  • Gebruik BTP als innovatieplatform voor differentiatie en automatiseer met standaard APIs en Events. 

 

De vijf dimensies van clean core 

De essentie van clean core is een systeem dat zo dicht als mogelijk bij de standaard ligt en al het maatwerk op een ‘Cloud Compliant’ manier heeft geïmplementeerd. Dat wil zeggen dat het maatwerk veilig op een cloud systeem kan draaien, zonder upgrades in de weg te lopen. Door aan deze essentie te voldoen, zorg je ervoor dat het systeem makkelijk aanpasbaar is voor veranderende eisen waaraan je als bedrijf moet voldoen. Daarnaast kan je ook makkelijker nieuwe functionaliteiten implementeren. Om een goed overzicht te krijgen, kunnen we clean core onderverdelen in vijf dimensies. 

1. Extensies
2.
Data
3.
Integraties
4.
Processen
5.
Operaties 

5 principes van het Clean Core principe

Over elk van deze dimensies valt een eigen blog te schrijven. We gaan daarom niet in detail in op de dimensies en gaan in plaats daarvan in op enkele concrete oplossingen om een clean core te krijgen en te houden. Deze oplossingen komen in de vorm van tools en methodologieën. Oftewel, regels en werkwijzen om te introduceren om volgens via de clean core manier te gaan werken. Een aantal hiervan zullen we hieronder kort benoemen. 

Tools en methodologieën

  • SAP Application Extension Methodology: deze methodologie helpt architecten om use cases voor extensies te beoordelen en een goede oplossing te definiëren.  
  • SAP Activate: deze methodologie bevatregels voor het implementeren van S/4HANA Cloud met een Cloud Mindset.  
  • New Extensibility Guide: deze guide geeft een overzicht van extensie opties en richtlijnen voor projectmanagers, key users en ABAP developers.  
  • Custom Code Migration: dit is een oplossing die bestaat uit tools om bestaand maatwerk te analyseren op cloud readiness.
  • SAP Integration Suite: deze oplossing biedt een tool aan voor cloud migratie van alle bestaande integraties van het SAP-systeem en met de ‘SAP Integration Solution Advisory Methodology’ zorg je voor de juiste governance.  
  • SAP Build: dit is een portfolio bestaande uit low-code/no-code tools. Het geeft een handvat om Side-by-Side extensies te bouwen. 

Binnen Ideo omarmen we de clean core methodologie en helpen we onze klanten om ook deze stap te maken om snel mee te kunnen gaan in de veranderende wereld. De ontwikkelaars uit ons technisch team bouwen op een duurzame, cloud ready manier extensies en helpen om de klassieke extensies stap voor stap uit te faseren. Op deze manier kunnen wij bij onze klanten oplossingen neerzetten die de clean core principes aanhouden en waardoor zij makkelijker bij kunnen blijven met de hedendaagse innovaties.

Meer weten over het Clean Core-principe?

Wil je meer te weten komen over hoe Ideo jouw bedrijf kan helpen met het clean core principe. Neem contact op met onze mensen. Zij helpen je graag verder.