Keep the Core Clean met SAP BTP

Geschreven door Allitze Faro

In het licht van de S/4HANA-transitie is procesoptimalisatie het meest belangrijk. Je onderscheidt je als organisatie door processen die het verschil maken. In dit artikel zoomen we in op waarom het belangrijk is de core clean te houden en waarom en hoe je daarvoor SAP BTP en cloud-oplossingen inzet.

Een transitie van on premise naar cloud

Een transitie wordt moeilijker als je afwijkt van de standaard en al deze afwijkingen in hetzelfde systeem onderbrengt. Je systeem is hierdoor lastig te upgraden naar de laatste versie en een stap van on premise naar public cloud wordt nog veel lastiger. Je moet je op dat moment namelijk weer opnieuw af gaan vragen wat je met al het maatwerk wilt doen. Kortom, je wilt niet in de oude wereld blijven hangen en opnieuw veel maatwerkcode opbouwen in je S/4HANA systeem. Je wilt als organisatie de nieuwe wereld in stappen om flexibel te blijven. SAP vergelijkt zelf de migratie naar cloud-oplossingen met een opstijgende luchtballon. Voor een cloud-transitie als S/4HANA is het dus belangrijk om ballast over boord te gooien om zo op te kunnen stijgen.

Flexibiliteit en wendbaarheid: Keep the Core Clean

Om flexibel, agile en veerkrachtig te zijn is het belangrijk de aanpassingen van SAP op de juiste manier te ontwikkelen. De kernboodschap hierin is: “Keep the Core Clean”. Waar het in S/4HANA on premise nog steeds mogelijk is om op de klassieke manier aanpassingen te doen in het SAP-systeem zelf, doe je deze aanpassingen daar toch het liefst niet meer. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de wendbaarheid, flexibiliteit en agility van je IT-systeem en daarmee ook van je organisatie.

SAP BTP: differentiatie en innovatie

Het SAP Business Technology Platform (BTP) is hiervoor een belangrijke oplossing. Dit platform begeeft zich op de ‘Systeem van Differentiatie’ en ‘Systeem van Innovatie’ laag van het Gartner-model, waar het S/4HANA systeem zich natuurlijk bevindt op de ‘Systeem van Records’ laag. SAP BTP biedt de mogelijkheid om alle systemen in je Cloud of hybride landschap met elkaar te integreren, de SAP en non-SAP systemen uit te breiden en ook nieuwe apps te ontwikkelen. Daarnaast is er ook een innovatieve pilaar met ‘automation’ en ‘artificial intelligence’ services om handmatige stappen te automatiseren of processtappen nog slimmer te maken. 

 

Gartner's PACE Layered Application Strategy

 

Met een schone kern starten en deze behouden

Met SAP BTP beschik je dus over dé tool om de digitale transformatie met een schone kern in te gaan en deze kern ook schoon te houden. Met SAP BTP kun je de transformatie alvast gaan voorbereiden door je kritieke maatwerk nu al naar de Cloud te brengen, waardoor de transformatie zelf veel sneller en soepeler zal verlopen. Daarnaast kun je enorm in de kosten besparen door je maatwerkcode (de “ballast” voor de opstijgende luchtballon) alvast aan een health check te onderwerpen. Is het maatwerk bijvoorbeeld nog wel nodig of kunnen we terug naar de standaard? En op welke manier kunnen we de blijvende gaten dichten volgens het clean core principe? Deze stappen zorgen er uiteindelijk voor dat je gebruik kunt blijven maken van de innovativiteit van SAP en toegang hebt tot de nieuwste functionaliteiten.

Voordelen SAP BTP

Hoe houd je door de inzet van SAP BTP ‘the core clean’?

SAP BTP biedt verschillende mogelijkheden om je S/4HANA-systeem uit te breiden. Deze lichten we hieronder toe: 

Key-user extensies

Key-user extensies zijn kleine aanpassingen die vaak op een low-code/no-code manier uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan aanpassingen zoals het verbergen van velden, het toevoegen van vooraf gedefinieerde velden en het aanpassen van labels naar de business-taal van het bedrijf.

On stack ontwikkelaar-extensies

SAP heeft in de S/4HANA public cloud ook een ABAP-omgeving beschikbaar. Hierin kun je via de publieke API’s (die SAP beschikbaar stelt met ABAP-development tools, de benodigde uitbreidingen maken. Het grote verschil ten opzichte van de klassieke aanpassingen die met S/4HANA on premise mogelijk zijn, is dat alle communicatie met de standaard moet verlopen via de publieke API’s. Je mist hierin wel de vrijheid om niet publieke API’s te benaderen en tabellen zomaar uit te lezen of records te wijzigen.

Side-by-side extensies

Als laatste biedt SAP BTP ook een breed scala aan ontwikkeltools om apps te ontwikkelen die je kunt verbinden met je S/4HANA-omgeving. Deze tools zijn los opgezet op SAP BTP, waardoor ze losgekoppeld blijven van de kern. De app ontwikkelingen zijn mogelijk met low-code tools vanuit het SAP Build portfolio, maar ook met pro-code tools zoals ABAP in de Cloud via het RESTful Application Programming model (RAP), of via het Cloud Application Programming model (CAP), waarbij je tools kunt inzetten zoals node.js.  

Het scala aan services en tools die SAP aanbiedt op dit gebied zijn te groot om hier af te kunnen dekken en voor iedere situatie is er wel een goede manier te vinden om de uitbreiding te realiseren. Welke manier het meest geschikt is hangt af van het type extensie, van de doelgroep van eindgebruikers en hoe onafhankelijk en/of verweven de aanpassing is met de S/4HANA kern.

 

Extensies voor S/4HANA-systeem

Meer informatie over Keep the Core Clean met SAP BTP?

Wil je meer informatie over het principe Keep the Core Clean met SAP BTP of wil je weten of SAP BTP een geschikte oplossing is voor jouw organisatie? Neem contact op met onze mensen. Zij zijn je graag van dienst.