Onlangs is de 2401-versie van de oplossing APM (Asset Performance Management) uitgebracht, die over nieuwe features beschikt waarmee je echt het verschil kunt maken binnen Asset Management. In dit artikel zoomen we in op deze features, die vooral betrekking hebben op verschillende slimme integraties.

Zo maken de nieuwe SAP APM-features uit de 2401-update het verschil

Lees hieronder hoe de nieuwe functionaliteiten uit de 2401-update het verschil maken:

Correctief onderhoud

APM en zijn voorganger ASPM, bevatten nog een handmatige stap voor het implementeren van strategische aanbevelingen in SAP. Een strategische aanbeveling vanuit RCM of FMEA kan bijvoorbeeld correctief onderhoud zijn. Als een asset faalt, moet er in SAP PM een werkorder aangemaakt worden. Een belangrijke voorwaarde is dat de juiste taaklijst beschikbaar is. Door de nieuwe integratie met SAP APM, worden de aanbevelingen vanuit het assessment nu direct toegevoegd aan de juiste taaklijst.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud wordt ondergebracht in onderhoudsplannen. Naast de automatisch geüpdatete taaklijst, is het nu ook mogelijk direct het juiste onderhoudsplan te kiezen. Dit leidt tot een aanzienlijke verbetering in de automatisering.

Condition monitoring

Ook als het gaat om Condition Based Maintainance (CBM), is er een mooie verbetering te zien. De aanbevelingen vanuit het assessment staan nu ook toe direct rules te implementeren binnen asset health monitoring. De recommendation en implementation work bench, bieden verder een goed overzicht voor welke aanbevelingen al geïmplementeerd zijn in SAP.

Assessments

Over het algemeen zijn er flink wat verbeteringen doorgevoerd rondom de gebruiksvriendelijkheid van RCM en FMEA. Zo kun je functies, functioneel falen en faalwijzes eenvoudig toevoegen en verwijderen. Op de achtergrond maakt SAP handig gebruik van bestaande verslagschema’s, waardoor er één werkelijkheid blijft bestaan rondom masterdata.

Vaak gebruiken organisaties hun eigen termen binnen assessments. Daarom heeft SAP ook  “key user extensibility” toegevoegd, waardoor je de User Interface kunt veranderen. Zo kun je omschrijvingen aanpassen en velden toevoegen en verwijderen. Verder is er ook een coding mask beschikbaar voor de assessments. Als je dit configureert, moet de nummering van de assessments in een bepaald format beschreven worden, bijvoorbeeld: RCM_QM7_0001.

Analytics Cloud

Doordat je over steeds meer data binnen onderhoudssystemen beschikt, kun je meer inzichten creëren. Je moet daarentegen wel meer tijd steken in databeheer. SAP Analytics Cloud, dé cloud-oplossing van SAP voor dashboarding en rapportages, is nu ook embedded in APM. Je kunt vanuit APM een analytics-cloud ‘light’-versie openen en dashboards maken. Een voorwaarde voor het aanmaken van dashboards, is dat ook de juiste dataviews aanwezig zijn. Gelukkig zijn er al meer standaard dataviews beschikbaar, bijvoorbeeld voor de Risk & Criticality Assessments. Daarvoor kan een eindgebruiker nu ook eigen dashboards maken.

 

Vragen over SAP APM-features?

Heb je vragen over Asset Performance Management (features) en/of SAP Analytics Cloud? Neem contact op met onze mensen. Zij zijn je graag van dienst.