Eerder dit jaar heeft release 2105 plaatsgevonden van hét nieuwe SAP product voor Asset Management: SAP Asset Manager. In dit artikel bespreken wij een van de belangrijkste features uit deze release, namelijk de supervisor rol. Met deze rol krijgt een aangewezen monteur of leidinggevende inzicht en zeggenschap over de orders die voltooid moeten worden binnen het gehele team. In het verleden hebben wij deze feature al eens aangekondigd, maar inmiddels hebben we bij Ideo de feature ook zélf in actie gezien.

Maar hoe werkt het? In veel fabrieken en werkplaatsen heeft de monteur niet volledig de vrije hand, maar zit er een afdelingsleider of hoofdmonteur tussen die onderhoudstaken verdeelt en goedkeurt. Een dergelijk scenario is veelvoorkomend, maar wordt lang niet altijd ondersteund binnen de mobiele applicaties. Sinds kort zit dit echter wél in de Asset Manager. Hoe dit precies in elkaar zit, lichten we toe met een voorbeeld.

Het supervisor proces in SAP Asset Manager

In onze situatie is geconfigureerd dat er binnen een werkplek één supervisor is. Werkorders stromen binnen via deze ‘hoofdmonteur’. Deze kan de hoofdmonteur vervolgens gewoon zelf openen en inzien met alle details die de uitvoerder normaliter ook meekrijgt.

 

Zo kan deze supervisor binnen SAP Asset Manager zelf beslissen wie het meest geschikt is om deze order op te pakken. Uiteraard kan de monteur ook besluiten de order zelf op te pakken en zoals gebruikelijk op [Start] te klikken. Mocht het echter beter zijn als een andere monteur het oppakt, kies je voor de knop [Toewijzen].

Zodra je op toewijzen klikt, opent een nieuwe pop-up, waarna hij of zij wordt gevraagd aan welke monteur deze order moet worden toegewezen. In dit geval moet je een filter controleren en wordt hij toegewezen aan de uiteindelijke monteur. Tevens kun je ervoor kiezen om een boodschap mee te geven aan degene die het uiteindelijk moet uitvoeren.

 

Als de order is toegewezen, verdwijnt deze uit de werklijst van de hoofdmonteur en komt deze vanzelfsprekend ook binnen bij de toegewezen monteur.

 

De monteur kan vervolgens de order op de gebruikelijke manier doorlopen. Zodra de order doorlopen is, zal de monteur de order geen eindterugmelding geven, maar een controle van de order aanvragen. Uiteraard kan de monteur wel bijvoorbeeld zijn uren boeken.

 

Zodra de werkorder voor controle is aangeboden, zal de supervisor deze weer onder ogen krijgen. Het is natuurlijk afhankelijk van uw werkproces in hoeveel detail deze supervisor de order vervolgens zal gaan nalopen. In elk geval is de beslissing aan de supervisor of deze order wordt goedgekeurd of juist afgekeurd. Dit kan je wederom met het knopje onderin beslissen.

 

Wanneer deze is goedgekeurd, wordt de terugmelding voltooid, ook in SAP. Deze order zal dan verdwijnen uit de werklijst. Echter heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om deze order af te keuren. Er opent dan de volgende pop-up.

 

Hierbij zal de supervisor vanzelfsprekend wel moeten aangeven wat er ontbreekt bij deze order. Vervolgens zal deze opdracht afgekeurd worden en zal dit ook kenbaar gemaakt worden aan de monteur die daarna zijn werk kan aanpassen. De order zal daarnaast de status ‘afgewezen’ ontvangen en de monteur zal er wederom mee aan de slag moeten.

 

De monteur zal de order weer oppakken en aanpassingen uitvoeren. Zodra de verbeteringen zijn doorgevoerd, zal de monteur wederom een controle aanvragen. Vervolgens zal de supervisor de order goedkeuren en is de order uiteindelijk compleet.