Bedrijven moeten flexibel, agile en veerkrachtig zijn in een tijd waarin alles om je heen in razend tempo veranderd. Deze aspecten zijn onder andere de trigger voor de digitale transformatie, waar veel bedrijven nu middenin zitten. Binnen de digitale transformatie speelt de overstap naar de Cloud en de inzet van Cloud technologie een belangrijke rol. Een succesvolle S/4HANA transformatie is essentieel om processen verder te optimaliseren en te stroomlijnen.

 

De S/4HANA transformatie

Veel SAP-klanten zitten  middenin de S/4HANA transformatie. De stap wordt voorbereid of is net gemaakt. In de hele S/4HANA transformatie komt het volgende vraagstuk om de hoek kijken: wat moet er gebeuren met al het maatwerk? Waar kunnen we terug naar de standaard en welk maatwerk is er op dit moment nog noodzakelijk? Kortom, de ‘fit-to-standard’ analyse.

Standaardisering tijdens de S/4HANA transformatie

Vaak zijn er veel punten waarop je terug kan naar de standaard, omdat de standaard inmiddels toereikend is, of omdat een aanpassing uit het verleden niet meer noodzakelijk is. Toch zal er altijd vraag zijn naar aanpassingen, uitbreidingen en extra innovaties. De vragen die dan minstens zo belangrijk zijn gaan over hoe je het maatwerk onder kunt brengen in een nieuw landschap, waarbij je een schone kern blijft houden in SAP. Je wilt immers snel een nieuwe release toe kunnen passen om volop gebruik te maken van de innovatiekracht van SAP. Daarnaast wil je snel de extra vragen vanuit de business in kunnen vullen op een manier die het behouden van een schone kern niet in de weg staat.

Gebruik de innovatiekracht van SAP

SAP vergelijkt zelf de migratie naar Cloud oplossingen met een opstijgende luchtballon. Als je de overstap naar Cloud wilt maken, is het belangrijk om ballast over boord te gooien om zo op te kunnen stijgen. Dus voor een Cloud transitie is het belangrijk om de ballast van al het maatwerk in de kern ‘overboord’ te gooien.

Blijf flexibel en upgrade bestendig

Om flexibel, agile en veerkrachtig te zijn is het belangrijk om de aanpassingen van SAP op de juiste manier te ontwikkelen. De kernboodschap hierin is: “Keep the core clean”. Waar het in S/4HANA on premise nog steeds mogelijk is om op de klassieke manier je aanpassingen te doen in het SAP-systeem zelf, is er het duidelijke advies om deze aanpassingen daar niet meer te doen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de wendbaarheid, flexibiliteit en agility van je IT-systeem en daarmee ook van je organisatie.

Stap de nieuwe wereld in

Een transitie wordt moeilijker als je afwijkt van de standaard en al deze afwijkingen in hetzelfde systeem onderbrengt. Je systeem is hierdoor lastig te upgraden naar de laatste versie en een stap van on premise naar public Cloud wordt nog veel lastiger. Je moet je op dat moment weer opnieuw af gaan vragen wat je met al het maatwerk wilt doen. Kortom, je wilt niet in de oude wereld blijven hangen en opnieuw veel maatwerkcode opbouwen in je S/4HANA systeem. Je wilt als organisatie de nieuwe wereld in stappen om flexibel te blijven.

Het SAP Business Technology Platform

SAP biedt met het SAP Business Technology Platform (BTP) hier de oplossing voor. Dit platform begeeft zich op de ‘Systeem van Differentiatie’ en ‘Systeem van Innovatie’ laag van het Gartner model, waar het S/4HANA systeem zich natuurlijk bevindt op de ‘Systeem van Records’ laag. SAP BTP biedt de mogelijkheid om alle systemen in je Cloud of hybride landschap met elkaar te integreren, de SAP en non-SAP systemen uit te breiden en ook nieuwe apps te ontwikkelen. Daarnaast is er ook een innovatieve pilaar met ‘automation’ en ‘artificial intelligence’ services om handmatige stappen te automatiseren of processtappen nog slimmer te maken.

 

Gartner's PACE Layered Application Strategy

 

Hoe houd je dan met SAP BTP de ‘core clean’?

SAP biedt hier verschillende mogelijkheden voor om je S/4HANA systeem uit te breiden:

  • Key-user extensies
  • On stack ontwikkelaar extensies
  • Side-by-side extensies

 

Extensies voor S/4HANA-systeem

 

Key-user extensies

De key-user extensies zijn kleine aanpassingen en kunnen vaak op een low-code/no-code manier gedaan worden. Denk hierbij aan aanpassingen zoals het verbergen van velden, het toevoegen van vooraf gedefinieerde velden en het aanpassen van labels naar de business taal binnen het bedrijf.

On stack ontwikkelaar extensies

SAP heeft tegenwoordig in de S/4HANA public Cloud ook een ABAP-omgeving beschikbaar. Hierin kun je via de publieke API’s die SAP beschikbaar stelt met ABAP-development tools, de benodigde uitbreidingen maken. Het grote verschil ten opzichte van de klassieke aanpassingen die met S/4HANA on premise mogelijk zijn, is dat alle communicatie met de standaard moet gebeuren via de publieke API’s. Je mist hierin wel de vrijheid om niet publieke API’s te benaderen en tabellen zomaar uit te lezen of records te wijzigen.

Side-by-side extensies

Als laatste biedt SAP BTP ook een breed scala aan ontwikkeltools om apps te ontwikkelen die je kunt verbinden met je S/4HANA omgeving. Deze tools zijn los opgezet op SAP BTP, waardoor ze losgekoppeld blijven van de kern. De app ontwikkelingen zijn mogelijk met low-code tools vanuit het SAP Build portfolio, maar ook met pro-code tools zoals ABAP in de Cloud via het RESTful Application Programming model (RAP), of via het Cloud Application Programming model (CAP), waarbij je tools kunt inzetten zoals node.js. Het scala aan services en tools die SAP aanbiedt op dit gebied zijn te groot om hier af te kunnen dekken en voor iedere situatie is er wel een goede manier te vinden om de uitbreiding te realiseren.

Welke manier het meest geschikt is hangt af van het type extensie, van de doelgroep van eindgebruikers en hoe onafhankelijk en/of verweven de aanpassing is met de S/4HANA kern.

 

Voordelen SAP BTP

Bereid je transformatie voor met SAP BTP

Met SAP BTP beschik je over dé tool om de digitale transformatie met een schone kern in te gaan en deze kern ook schoon te houden. Met SAP BTP kun je de transformatie alvast gaan voorbereiden door je kritieke maatwerk nu al naar de Cloud te brengen, waardoor de transformatie zelf veel sneller en soepeler zal verlopen. Daarnaast kun je enorm in de kosten besparen door je maatwerkcode (de ballast voor de opstijgende luchtballon) alvast aan een health check te onderwerpen, wat zijn nu de grote problemen die je bij een migratie kunt verwachten?

S/4HANA migratie

Zoals eerder al vermeld, dwingt de transitie naar S/4HANA je ook weer om na te denken over iedere afwijking van de standaard. Kunnen we terug naar de standaard of moeten we af blijven wijken? Als een afwijking van de standaard nog steeds belangrijk is dan is het belangrijk om deze goed te documenteren om steeds weer te kunnen beslissen bij een nieuwe release of deze al wel een goed alternatief biedt.

SAP BTP biedt alle tools om de noodzakelijke integraties en uitbreidingen op een robuuste manier op te zetten en de kern van je SAP-systeem schoon te houden. Daarnaast biedt het ook de tools om nieuwe innovaties snel toe te passen en in te spelen op een veranderende wereld en een veranderende supply chain.

18
aug