Automatiseer en optimaliseer processen op een visuele manier

In een eerder blog-item gaven we al een korte introductie van SAP Build, het nieuwe no-/low-code platform van SAP. In dit artikel gaan we dieper in op de oplossing SAP Build Process Automation: de opvolger van SAP Workflow Management, een oplossing die vanaf 2023 uitgefaseerd wordt.

In de nieuwe oplossing SAP Build Process Automation worden functionaliteiten uit SAP Workflow Management samengevoegd met SAP Intelligent Robotic Process Automation. Wat houdt de oplossing in? Wat zijn de kenmerken? Wie heeft er baat bij de oplossing en hoe past de oplossing in de toekomst? Dat lichten we hieronder toe:

Waarom zijn geautomatiseerde processen belangrijk?

Processen spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Ze komen voor in verschillende vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een nieuw account of wachtwoord, het vastleggen van data in een specifiek bestand of format, een goedkeuringsprocedure voor facturen of het aanpassen van asset-informatie. Sommige taken worden nog steeds handmatig uitgevoerd en een aantal taken zijn deels of volledig geautomatiseerd.  

Het is belangrijk je bedrijfsprocessen doorlopend bij te houden, te verbeteren en zo min mogelijk fouten te maken. Fouten kosten immers tijd en tijd is geld. Ook wil je dat je werknemers zich kunnen focussen op taken waar ze echt waarde kunnen toevoegen. Je wilt daarom liefst zoveel mogelijk automatiseren.

Wat houdt SAP Build Process Automation in?

SAP Build Process Automation is een workflow-systeem in de cloud. Dat betekent dat je niet alleen met SAP kunt integreren, maar ook met non-SAP systemen (via een API). Zo kun je een workflow vanuit verschillende omgevingen starten. Denk aan een eigen applicatie, een proces dat in SAP is vastgelegd, een website of een ander uitgangspunt. Ook kun je bijvoorbeeld e-mails uitlezen (met facturen of storingsmeldingen) en deze omzetten naar Jira-tickets of een SAP-systeem. Omdat SAP Build Process Automation een low-code/no-code-oplossing is, kun je met een drag-and-drop-interface gemakkelijk verbeteringen in je processen doorvoeren.

Wat zijn kenmerken van de SAP Build Process Automation?

Dit zijn de kenmerken van SAP Build Process Automation:

Digitaliseer en automatiseer processen

Bouw processen, automatiseer deze en pas ze aan met een intuïtieve, grafische interface. Zet ook intelligente acties en aanbevelingen in met behulp van machine learning. 

Maak interactieve formulieren

Gebruik interactieve formulieren in je workflow die je met drag-and-drop functionaliteiten en geconnecteerde databronnen opzet. 

Beheer beslissingen

Ontwikkel en beheer beslislogica in een tabel.

Maak je proces zichtbaar van begin tot eind

Gebruik inzichtelijke dashboards en bekijk hoe processen afgehandeld worden en in welke stap processen zich op een bepaald moment bevinden.

Ontdek en beheer beschikbare bouwblokken

SAP biedt voorgebouwde bouwblokken en tools zoals bots, proces-stappen, business rules en workflow-componenten.

 

Wie zet SAP Build Process Automation in?

Door de intuïtieve interface, standaard beschikbare content en low-code/no-code-opzet, is het voor business experts, analisten én proces managers een aantrekkelijke tool. Met een beetje technische kennis en inzicht, kun je al snel zelf een eerste workflow opzetten en formulieren bouwen. Als business expert kun je op deze manier je processen beheren en optimaliseren zónder dat je er telkens een ervaren ontwikkelaar bij moet betrekken. 

Toch hebben ook ervaren ontwikkelaars baat bij SAP Build Process Automation, bijvoorbeeld wanneer ze de business helpen met het bouwen van complexere processen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars bepaalde acties klaarzetten, zoals het aanmaken van een notificatie of order. Business kan deze acties vervolgens weer inzetten in hun workflow. Zo kunnen business en IT zowel los van elkaar als met elkaar werken aan de optimalisatie van bedrijfsprocessen.

Ontwikkelingen binnen het SAP Build Portfolio

Net als de andere onderdelen van het SAP Build portfolio, is SAP Build Process Automation nog relatief nieuw. SAP zet vol in op deze oplossing door het doorvoeren van continue verbeteringen en uitbreidingen. Ook kun je onderdelen van SAP Build al integreren. Zo kun je vanuit een Build App in SAP Build Apps bijvoorbeeld een workflow aftrappen en SAP heeft ook plannen voor het kunnen inladen van formulieren via SAP Build Apps. De mogelijkheden die SAP Build Process Automation biedt, blijven daarom alleen maar groeien. 

Wil je meer weten over SAP Build Process Automation?

Bij Ideo volgen we het SAP Build portfolio op de voet. Zo geven we bijvoorbeeld ook inspiratieworkshops en hands-on-workshops voor SAP Build Apps. Wil je meer weten over SAP Build Process Automation of het SAP Build portfolio? Neem contact op met onze mensen. Zij helpen je graag verder.