Stimuleer samenwerking met SAP Build Work Zone

Geschreven door Allitze Faro

In een eerder artikel gaven we al een kort overzicht van het SAP Build Portfolio, het portfolio waarmee SAP zichzelf profileert binnen het low-code en no-code domein. In dit artikel gaan we dieper in op de tool SAP Build Work Zone, een nieuw centraal startpunt voor je medewerkers. Hier zijn alle werkzaamheden zichtbaar en ook stimuleer je met deze tool samenwerking. Wat is SAP Build Work Zone, wat zijn de voordelen en welke varianten kun je inzetten?

Wat is SAP Build Work Zone?

SAP Build Work Zone is een service op het SAP Business Technology Platform (BTP), die de functionaliteiten van de SAP Launchpad biedt als het gaat om één centrale plaats voor je werkzaamheden. SAP Work Zone biedt daarnaast extra functionaliteiten die samenwerking binnen een team stimuleren.

Met SAP Build Work Zone kun je gemakkelijk responsieve business-websites en portalen ontwikkelen voor werknemers, partners, klanten en leveranciers. SAP Build Work Zone geeft business-experts en IT-professionals de mogelijkheid sites te bouwen volgens het low- en no-code principe en met drag-and-drop functionaliteiten. Zowel “Citizen Developers” als ervaren programmeurs kunnen de tool inzetten.

Wat zijn de voordelen van SAP Build Work Zone?

Er zijn verschillende SAP-systemen waarmee gebruikers dagelijks werken. Denk aan het ERP-systeem S/4HANA voor het operationele service- en onderhoudswerk, de SAP Asset & Performance Management-oplossing waarin je bepaalt hoe je het onderhoud gaat uitvoeren of een HR-systeem zoals Successfactors. Al deze oplossingen beschikken over eigen SAP Fiori-apps en een eigen SAP Fiori Launchpad.

In het huidige technologische landschap, kunnen eindgebruikers applicaties steeds moeilijker vinden. Vervelend, want je wilt gewoon je werk doen zonder je te moeten verdiepen in de onderliggende complexiteit van de verschillende systemen. Voor de eindgebruiker zou het moeten voelen als één centraal systeem. Daarvoor biedt SAP Build Work Zone de oplossing. Dit zijn de voordelen van de tool:

Inzicht in alle applicaties, taken en werkzaamheden

Met SAP Build Work Zone kun je zowel SAP- als non-SAP applicaties koppelen aan de business-site, waardoor je als eindgebruiker alle benodigde applicaties op één plek vindt. Dit vermindert onnodig zoekwerk in verschillende systemen en leidt tot minder frustraties voor eindgebruikers.

Het is ook mogelijk om vanuit de business-site meteen inzicht te geven in verschillende applicaties door widgets. Widgets kunnen bijvoorbeeld grafieken, openstaande taken, locaties en meer nuttige informatie meteen laten zien. Eindgebruikers hoeven daardoor niet per se een app te openen om te bekijken of er actie nodig is.

Verhoog productiviteit en gebruiksvriendelijkheid

Het grootste voordeel van SAP Build Work Zone is dat je alle applicaties uit verschillende systemen onder één business-site kunt plaatsen. Je kunt Fiori-applicaties en informatie op de site inrichten per workspace, waardoor een specifieke gebruiker alléén items ziet die voor hem of haar van toepassing zijn. Deze gebruiksvriendelijkheid verhoogt productiviteit, omdat eindgebruikers niet meer naar applicaties hoeven te zoeken binnen één of meerdere systemen.

Stimuleer samenwerking met collega’s

Daarnaast is SAP Build Work Zone ook een belangrijke tool voor de samenwerking met collega’s. De tool kan namelijk integreren met Microsoft Teams en Sharepoint. Zo kun je bijvoorbeeld projectdocumenten en interessante links delen of een poll maken om de mening van je collega’s te peilen of ze uit te nodigen voor een event. Daarnaast is het ook mogelijk om samen te werken en kennis te delen op de business-site door bijvoorbeeld de kennisbank en feed.

Stroomlijn interacties met klanten en leveranciers

Het verbeteren van samenwerking kun je  je ook verder doortrekken in de interactie met klanten en leveranciers. Met SAP Build Work Zone kun je een portaal bouwen waar leveranciers en klanten toegang toe hebben. Zij kunnen daar de benodigde informatie snel vinden, waardoor interacties meer gestroomlijnd worden uitgevoerd.

Laat applicaties met elkaar communiceren

Omdat de site met een low-/no-code platform gebouwd wordt, zie je snel progressie en ook kun je de indeling van de site optimaliseren voor de meest optimale workflow. Je kunt niet alleen met low-code aan de slag; het is ook mogelijk simpele applicaties met elkaar te laten communiceren binnen de pagina (hier heb je wel wat code voor nodig). In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een taaklijst met locaties waar deze taken plaats zouden kunnen vinden. Beide applicaties afzonderlijk bieden een simpele functionaliteit: het tonen van een taaklijst en het tonen van een kaart. Door de applicaties aan elkaar te linken, is de toegevoegde waarde van beide applicaties een stuk hoger. De kaart updatet namelijk automatisch naar de juiste locatie op basis van de geselecteerde taak.

Welke varianten biedt SAP Build Work Zone?

Momenteel zijn er drie varianten van SAP Build Work Zone beschikbaar. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van je bedrijfsspecifieke toepassing. Je kunt in ieder geval altijd upgraden naar een andere versie als je extra functionaliteiten nodig hebt.

SAP Build Work Zone Start

SAP Build Work Zone Start is een out-of the-box homepage die applicaties van verschillende SAP-oplossingen samenbrengt voor verschillende gebruikers. Deze variant is alleen beschikbaar voor de S/4HANA Cloud Public Edition.

SAP Build Work Zone standard edition

In de standard edition kun je onder andere responsieve pagina’s bouwen, applicaties en tegels integreren, maatwerkapplicaties bouwen en navigeren naar zowel lokale als externe pagina’s.

Vanaf deze editie kun je SAP Build Work Zone als startpagina inzetten voor alle SAP-oplossingen; dus ook voor S/4HANA Cloud Private edition en de on premise-variant.

SAP Build Work Zone advanced edition

Binnen de advanced edition zijn veel van de standaard functionaliteiten iets verder uitgebreid. Daarnaast is er een integratie met Microsoft Teams en Sharepoint mogelijk en ook kun je samenwerking op andere manieren stimuleren. Denk aan het delen en schrijven van blogs, het uploaden van multimediacontent, het posten van polls, een FAQ of het delen van events.

Wil je meer weten over SAP Build Work Zone?

Bij Ideo volgen we het SAP Build portfolio op de voet. Zo geven we bijvoorbeeld ook inspiratieworkshops en hands-on-workshops voor SAP Build Apps en SAP Build Process Automation. Wil je meer weten over SAP Build Work Zone of het SAP Build portfolio? Neem contact op met onze mensen. Zij helpen je graag verder.