SAP Business Technology Platform (BTP) Neo

Sinds 2020 is SAP Multi-Cloud Foundation de standaard omgeving voor nieuwe klanten van SAP. Voor bestaande klanten, die het SAP Business Technology Platform (BTP) Neo gebruiken, werd overstappen altijd aanbevolen, maar het was nog niet noodzakelijk. Sinds juni 2023 is daar verandering in gekomen. Na december 2028 wordt de SAP BTP Neo-omgeving niet langer meer ondersteund. Daarmee komt er een einde aan de oudste applicatie-omgeving binnen het SAP BTP. 

In dit artikel leggen we uit waarom SAP BTP Neo verdwijnt, wat de voordelen zijn van de Multi-Cloud Foundation, wat de impact op (oud)-gebruikers van SAP BTP is en hoe je kunt migreren.

Waarom verdwijnt SAP BTP Neo?

Toen SAP Neo lanceerde, werden de meeste applicaties in Java en HTML5 ontwikkeld. Innovaties in technologie waren veelal gericht op op cloud-platformen. Neo was destijds het antwoord van SAP op deze verandering in technologie en manier van ontwikkelen. In de tussentijd hebben de ontwikkelingen natuurlijk niet stilgestaan en door de grote hoeveelheid innovaties rondom de cloud, moest ook Neo steeds meer gerenoveerd worden. Ook kwamen er steeds meer open-source communities, waar ook SAP op aan wilde haken. Daarnaast werd de vraag naar hyperscalers steeds groter.

 

Wat zijn de voordelen van de SAP Multi-Cloud Foundation?

SAP BTP Neo en Multi-Cloud Foundation hebben veel overlap in functionaliteiten, maar de nieuwe technologie kent een aantal voordelen, namelijk betrouwbaarheid, wendbaarheid en flexibiliteit. Binnen de Multi-Cloud Foundation van SAP zijn er grofweg drie belangrijke runtimes te onderscheiden: ABAP, Kyma en Cloud Foundry, maar voor het gemak vatten we deze in dit artikel samen met de term Multi-Cloud Foundation.

Dit zijn de drie voordelen van Multi-Cloud Foundation:

Betrouwbaarheid

Multi-Cloud Foundation maakt gebruik van de hyperscaler-infrastructuur. Dit houdt in dat je je cloud-oplossingen kunt hosten bij onder andere Amazon, Google of Microsoft. Neo daarentegen, kon je alleen hosten bij SAP. Gevolg hiervan was dat er niet optimaal geïntegreerd kon worden binnen het complete cloud-landschap van een bedrijf. 

Wendbaarheid van ontwikkelingen

Op Multi-Cloud Foundation zijn meer services beschikbaar dan op Neo. Ook toekomstige innovaties van SAP vinden plaats binnen de Multi-Cloud Foundation. Daardoor kun je altijd gebruikmaken van de nieuwste technologieën.

Flexibiliteit

Als je Multi-Cloud Foundation inzet, kun je zelf kiezen waar je wilt hosten. Er zijn tegenwoordig meer datacenters beschikbaar in meer landen en daardoor kun je al je cloud-oplossingen in hetzelfde datacenter hosten. Dit maakt integratie makkelijker, het verbetert responstijden en ook heb je op deze manier meer invloed op de regelgeving rondom dataprivacy.

 

De impact op gebruikers: een harde shutdown

Voor gebruikers van SAP BTP Neo heeft deze ontwikkeling een flinke impact. Voor ECC en andere on premise systemen betekent end-of-life vaak dat je ze alsnog kunt blijven inzetten. SAP geeft dan bijvoorbeeld geen ondersteuning meer bij problemen, maar je huidige applicaties blijven wel werken. Omdat SAP BTP Neo een cloud-product is dat door SAP zelf gehost wordt, betekent end-of-life in dit geval een harde shutdown. Het product is straks helemaal niet meer te gebruiken en functionaliteiten die hierop gebouwd of hiermee verbonden zijn, stoppen dus met werken.

 

Zo migreer je naar Multi-Cloud Foundation: een vierstappenplan

Mirgreer dus op tijd naar SAP BTP Multi-Cloud Foundation. SAP heeft een stappenplan opgesteld voor een succesvolle migratie. Het bestaat uit onderstaande vier stappen:

Ontdekking

Eerst wordt er onderzoek gedaan naar de huidige set-up en verschillen tussen de twee platformen. Welke integraties zijn er, wat is er ingesteld rondom security en hoe zijn de rollen geconfigureerd?

Voorbereiding

Vervolgens bereid je je voor op het opzetten van de nieuwe Multi-Cloud Foundation-tenant. Wat zijn je instellingen voor services in Neo en hoe kunnen deze gemapt worden naar de Multi-Cloud Foundation? Moet alles gemigreerd worden of zijn er ook functionaliteiten die je niet meer nodig hebt?

Migratie

Binnen deze stap worden de verschillende objecten van Neo naar de Multi-Cloud Foundation overgezet. SAP biedt een aantal hulpmiddelen om dit makkelijker te maken.

Validatie

Nadat alle objecten succesvol zijn overgezet, is het belangrijk te controleren of alles werkt zoals verwacht. Pas daarna neem je de nieuwe oplossing in gebruik in je productieve landschap.

 

Ervaring van Ideo-experts

Wij helpen onze klanten natuurlijk graag bij het maken van de overstap. Met onderstaande migraties hebben wij op het moment al ervaring. Veel van wat al gerealiseerd is, kan hergebruikt worden en er hoeft dus geen sprake te zijn van volledige herbouw. 

Deze migraties, van Neo naar Cloud Foundry, zijn bijvoorbeeld relatief eenvoudig uit te voeren:

  • SAP WebIDE (Neo) naar SAP Business Application Studio (Cloud Foundry) 
  • SAP Cloud Platform Integration (Neo) naar SAP Integration Suite (Cloud Foundry) 
  • SAP Mobile Services (Neo) naar SAP Mobile Services (Cloud Foundry) 
  • SAP Cloud Portal Services (Neo & Multi Cloud Foundation) naar SAP Build Work Zone (Cloud Foundry). SAP Cloud Portal Services wordt uiteindelijk vervangen door SAP Build Work Zone. In een volgende blog zullen we dieper ingaan op SAP Build Work Zone.

Heb je interesse in een migratie of wil je meer weten? Neem gerust contact op met onze mensen. Zij helpen je graag verder.