In een eerder blog-item introduceerden we al SAP Build: het nieuwe no-/low-code platform van SAP. In dit blog-item gaan we dieper in op SAP Build Apps. In de komende jaren ontstaat er een steeds groter tekort aan fulltime ontwikkelaars, terwijl de vraag naar nieuwe applicaties en aanpassingen op bestaande applicaties blijft groeien. SAP Build Apps is het antwoord van SAP. In dit blog-item lichten we toe wat de tool inhoudt, wat de kenmerken zijn, wie het kan inzetten en wat het voordeel voor eindgebruikers is.

 

Wat is SAP Build Apps?

SAP Build Apps is dé no-/low-code tool van SAP waarmee je online apps kunt maken voor web- en mobiele apparaten. Door het inzetten van deze tool versnel je innovatie en ook verklein je je openstaande backlog, terwijl je wél je kwaliteit behoudt. Door de intuïtieve interface kun je de tool gemakkelijk gebruiken. Dat geldt niet alleen voor ervaren ontwikkelaars, maar ook voor business en proces experts, de zogenaamde “Citizen Developers”. De feature is ontwikkeld vanuit de SAP Fiori look-and-feel, waardoor eindgebruikers van de pro- en low-code-applicaties dezelfde ervaring behouden.

 

Wat zijn kenmerken van SAP Build Apps?

Hieronder zetten we een aantal kenmerken van SAP Build Apps op een rijtje:

 

 

Drag & drop-interface

De development-omgeving is intuïtief opgezet en heeft veel voorgebouwde componenten die je gemakkelijk in een applicatie kunt slepen. Je ziet de gemaakte aanpassingen meteen voor je en je kunt de app makkelijk testen in de browser.

Visuele app

De logica van de applicatie is op een visuele manier in kaart gebracht. Je krijgt automatisch toegang tot apparaat-functionaliteiten (bijvoorbeeld de camera), meer dan 400 formule-functies, datamanipulaties en fout-afhandeling-mechanismes.

Visuele Cloud-functies

Met visuele Cloud-functies kan iedere no-/low-code ontwikkelaar een “Cloud-deployed backend” maken voor een SAP Build Apps-project. Je kunt entiteiten (bijvoorbeeld equipments of orders) aanmaken en de beschikbare gegevens in de app inzetten.

Naadloze connectie

SAP Build Apps is naadloos te integreren met SAP en niet-SAP oplossingen. Doordat de tool op het SAP Business Technology Platform (BTP) draait, kun je via de SAP Integration Suite gemakkelijk met een SAP S/4HANA systeem of externe applicaties verbinden.

API-integratie

Met de REST-integration-wizard kun je gemakkelijk API’s integreren en samenstellen.

Multi-platform

 Alle applicaties die je met SAP Build Apps bouwt, werken op web, iOS- en Android-apparaten.

 

 

Wie werkt er met SAP Build Apps?

Doordat de ontwikkeltools binnen SAP Build Apps visueel ontworpen zijn, zijn ze voor (ervaren) ontwikkelaars en business experts gemakkelijk te gebruiken. Door de standaard bouwblokken en logica-flows kun je snel een nieuwe applicatie voorstellen, maken en publiceren. Vanuit de business experts kan logica eenvoudig gecontroleerd en aangepast worden en vanuit ICT kunnen complexe zaken als de integratie op een goede en veilige manier ingeregeld worden. Zo ligt de kracht van SAP Build Apps ook in het samenbrengen van business en techniek.

 

In samenspraak met eindgebruikers

In pro-code projecten duurt het soms erg lang voor de eindgebruiker een nieuwe applicatie te zien krijgt. Na een eerste versie komen er namelijk altijd weer nieuwe wensen of vereisten bij. Je kunt SAP Build apps niet alleen op een visuele manier inzetten; ook aanpassingen zijn gelijk zichtbaar en testbaar. Zo kun je tijdens de ontwikkeling de continue feedback van eindgebruikers verwerken of bijvoorbeeld in de app bekijken hoe een flow in de praktijk werkt. Je kunt SAP Build Apps eventueel ook als mock-up tool gebruiken voor het ontwerpen van schermen of flows.

 

Een blik op de toekomst

Het “SAP Build portfolio” is nog erg nieuw. Op het moment zijn de mogelijkheden voor complexere applicaties nog beperkt. SAP zet wel vol in op het platform en ook worden er maandelijks verbeteringen doorgevoerd en uitbreidingen gedaan. SAP heeft ook een community-marketplace, waar componenten van het SAP Build App-team te installeren zijn en je eigen componenten kan delen met anderen in je team of juist tussen projecten. Komend jaar komen hier nog templates bij, die je kan gebruiken om extra snel van start te gaan met je app development.

 

Wil je meer weten over SAP Build Apps?

Ook bij Ideo blijven we SAP Build Apps uitgebreid testen en volgen. Zo geven we naast inspiratieworkshops ook hands-on-workshops. Ideaal om snel en laagdrempelig een eerste proof of concept te maken met SAP Build Apps. De ervaring leert daarnaast dat je het niet meer anders wilt als je deze manier van werken eenmaal geprobeerd hebt. Wil je meer weten over SAP Build Apps of onze workshops? Neem contact op met onze mensen. Zij helpen je graag verder.