65% van de wereldbevolking is visueel ingesteld. Als je visueel ingesteld bent, leer je sneller aan de hand van visuele context en ook onthoud je informatie op die manier beter. Ook SAP zet visuele ondersteuning in voor het vergemakkelijken van asset-onderhoud. De SAP Visual Asset Management-oplossing is een onderdeel van SAP Product Lifecycle Management (PLM), die voorheen bekend stond als SAP Enterprise Product Development (EPD).

Wat zijn de voordelen van Visual Asset Management?

Door VAM kun je visuele context aan assets meegeven zodat je deze beter kunt beheren en onderhouden. Door het koppelen van beelden aan asset-informatie, kun je overzichtelijker en sneller te werk gaan. Zo wordt personeel op (nieuwe) locaties beter ondersteund om zo snel mogelijk bij de juiste assets uit te komen. Daarnaast kan de oplossing ook helpen om nieuwe werknemers sneller bekend te krijgen met de assets. Ook de “First time fix rate” en het maximaliseren van de uptime van een asset wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het inzetten van werkinstructies op basis van 3D-tekeningen. Naast 3D kun je binnen de oplossing ook augmented reality inzetten.

3D tekening

Hoe werkt SAP Visual Asset Management in de praktijk?

Hoe werkt de oplossing in de praktijk? De oplossing maakt gebruik van 2D- en 3D-beelden waarbinnen je assets en functieplaatsen kunt koppelen. Je koppelt asset-informatie  door middel van “markers” die je op (360-graden) foto’s of 3D-tekeningen plaatst.

Als je op deze markers klikt, zie je informatie over je zelf te configureren asset. Het is vanuit dit overzicht ook mogelijk meldingen aan te maken voor je asset. Ook contextuele informatie over de asset wordt door het programma meteen doorgegeven naar de melding.

Je vindt de meldingen vervolgens ook weer terug in de visuele context. Op de marker is dus te zien voor welke assets nog acties (een melding of order) openstaan.

Visuele context

Wat doet SAP VAM met de ingelezen tekeningen?

De oplossing VAM ondersteunt veel applicaties, waaronder Building information Modeling (BIM), 3D Visual Asset LifeCycle Analytics en Computer Aided Design (CAD). In deze applicaties is het ook mogelijk om de data te filteren op bijvoorbeeld equipment-waarde zoals de ABC-indicator op de equipment-master. Je kunt eventueel ook op andere informatie filteren zoals leverancier en classificatie. Zie het screenshot hieronder:

Asset LifeCycle Analytics en Computer Aided Design(CAD)

Het is daarnaast gemakkelijk om op basis van de equipment-hiërarchie, zoals vastgelegd in S/4HANA, visueel te navigeren door de hiërarchie. Je kunt geselecteerde assets zo gemakkelijk in het visuele component aangeven.

Door verschillende icoontjes en kleuren in de markers, is de navigatie door VAM eenvoudig. Zo is meteen duidelijk wat voor soort asset er weergegeven wordt.

Hieronder zie je een voorbeeld met een functieplaats (icoontje net onder het midden van het scherm) en de mogelijkheid om naar een volgende foto te gaan daarboven (icoontje van een kompas). Ook zie je in dit beeld de andere markers die equipments aanduiden.

equipment aanduiden

Meer weten over de voordelen en werking van VAM?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de voordelen of praktische werking van de oplossing? Neem contact op met onze mensen. Zij vertellen je graag meer over de SAP Visual Asset Management-oplossing.