Ideo implementeert SAP Field Service Management en Ideo Mobile Forms geïntegreerd met S/4HANA Service bij afdeling Netbeheer & Levering binnen Vitens.

Vitens, drinkwaterleverancier voor 5,8 miljoen Nederlanders, zocht een nieuwe oplossing voor het plannen van werkorders voor 180 monteurs die dagelijks onderhoud plegen aan 48.000 km ondergronds leidingnetwerk. Door de eerder behaalde successen tijdens samenwerkingen met Ideo, is Ideo gevraagd om SAP Field Service Management voor planning te implementeren in combinatie met de uitrol van een verbeterde versie van het werkorder management systeem in Ideo Mobile Forms voor de monteurs. Hierdoor profiteren de planners en monteurs en uiteindelijk ook de klanten van de nieuwe maar vertrouwde tools.

Over Vitens

Vitens is een drinkwaterproducent en -leverancier voor bijna 6 miljoen inwoners in Nederland. Met bijna 1600 medewerkers zorgen zij voor de constante levering en veiligheid van drinkwater. Binnen de afdeling Netbeheer & Levering, met zo’n 70 binnendienstmedewerkers en 180 monteurs, wordt het plannen en uitvoeren van service en onderhoud aan het leidingnetwerk verzorgd. Zo zorgen zij samen voor een constante waterlevering.

Een oplossing van planning tot en met uitvoering

Door de grote hoeveelheid klanten en assets binnen het gehele Netbeheer- & Leveringsproces is het uitrollen van een nieuw planningssysteem en mobiele applicatie een complexe uitdaging. Het SAP & Transformatieproject richtte zich met name op de implementatie van een geïntegreerde moderne IT-oplossing. De end-of-life datum van 1/1/2024 voor het verouderde planningsysteem en de vervanging van de bestaande mobiele app zorgden voor een hoge tijdsdruk en hoge verwachtingen van de gebruikers.

Ideo was verantwoordelijk voor het inrichten van SAP Field Service Management en de naadloze integratie met de S/4HANA Service-module van Vitens en voor het realiseren van de nieuwe Mobiele Werkordermanagement applicatie in Ideo Mobile Forms, waarmee de 180 monteurs onderweg de orders kunnen verwerken.

 

“Ideo nam ons mee tijdens de fit-to-standard workshops en organiseerde extra sessies voor de belangrijke en onmisbare functionaliteiten die niet standaard zijn in SAP FSM. Dit omdat ze wisten waar Vitens vandaan kwam, maar ook wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van SAP FSM waren.”

Hester Latenstein van Voorst – Directeur Netbeheer & Levering bij Vitens

Efficiënte manier van plannen met behulp van SAP FSM

Het Ideo-team hield samen met business- en IT-vertegenwoordigers van Vitens Fit-to-Standard workshops om vroeg inzicht te krijgen in de mogelijkheden van de SAP FSM-oplossing en de gestelde business requirements. Deze nauwe samenwerking resulteerde in een nieuw planningssysteem met zowel vertrouwde als nieuwe functionaliteiten die planners ondersteunen bij het (semi-automatisch) plannen. Door in het project de gebruikers vroegtijdig te betrekken raakte zij gauw gewend aan het nieuwe planningssysteem.

Nieuwe look, oude feeling voor WOM N&L

Vitens wilde met de migratie naar SAP S/4HANA ook de mobiele applicatie voor de monteurs toekomstbestendig maken en de integratie met de S/4HANA Service-module realiseren. Hiermee heeft de monteur de beschikking over een mobiele applicatie gebaseerd op de nieuwste technieken met een overzichtelijke agenda en ondersteuning voor offline werken. Door de goede afstemming tussen Ideo, Vitens IT, procesmanagers en eindgebruikers bleven deze ontwikkelingen altijd in het beste belang van de monteurs.

Resultaat / Voordelen

Dankzij de gebruiksvriendelijke, intuïtieve planningsoplossing in SAP FSM hebben planners meer werkgemak en overzicht in status van werkzaamheden én beschikken de monteurs wederom over een moderne mobiele applicatie die hen goed ondersteund in hun werkzaamheden.

 • Verbeterde informatiestructurering en -voorziening door de verregaande integratie tussen SAP FSM, de S/4HANA Service module en WOM N&L, met een minder foutgevoelige informatiestroom gewaarborgd door een ondersteunend IT-systeem.
 • Logische en efficiënte planning te realiseren voor de monteurs door geïmplementeerde planningsoplossingen in SAP FSM.
 • Door de stabiele offline functionaliteit kunnen monteurs met grote hoeveelheden data op een effectieve en efficiënte werkwijze werken.
 • Zekerheid en ontzorging door Ideo op het gebied van het onderliggende Ideo Mobile Forms product en standaard integratie met S/4HANA.
Mede door de goede samenwerking binnen het projectteam en de aanpak van Ideo hebben we dit project binnen tijd en budget en met de gewenste scope kunnen opleveren.

Facts

 

Stel jouw vraag aan onze expert

 • Direct advies over jouw uitdaging
 • Onderdeel van award-winning team
 • Team met meer dan 25 jaar ervaring

 • Bel met Erwin
  +31 (0)6 52 75 30 69
  Of vul ons contactformulier in!