Business Intelligence in SAP Analytics Cloud

Geschreven door Stan van Loon

In een snel veranderende markt waarin constant nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, is het vermogen om data om te zetten in bruikbare inzichten cruciaal voor het succes van je organisatie. Hierin speelt Business Intelligence (BI) een belangrijke rol. BI staat voor het inzetten van geavanceerde tools en technologieën voor data-analyse en het ondersteunen van besluitvorming.

De oplossing SAP Analytics Cloud (SAC) bevat alle functionaliteiten die je nodig hebt om BI-data te verzamelen, analyseren en publiceren. In dit artikel lichten we toe hoe je BI inzet in SAP Analytics Cloud.

Wat is Business Intelligence en hoe werkt het?

Eerst gaan we nog even wat dieper in op BI. Want wat is BI precies en hoe werkt het? Business Intelligence beslaat de processen en tools die je inzet om waardevolle informatie te filteren uit de grote hoeveelheden ruwe data die je verzamelt tijdens het gebruik en onderhoud van assets binnen je organisatie. 

Door BI kun je de verzamelde, gevisualiseerde gegevens analyseren voor inzicht in de effectiviteit en efficiency van het onderhoud van je assets. BI speelt daarnaast een belangrijke rol in het leggen van een fundering om de stap te kunnen maken van correctief naar preventief gestuurd onderhoud en uiteindelijk naar voorspellend onderhoud. Door het verzamelen van gegevens kun je namelijk bepaalde patronen en afwijkingen ontdekken. Door het optimaliseren van het onderhoud en het minimaliseren van downtime, kan voorspellend onderhoud uiteindelijk leiden tot kostenbesparing. 

Hoe werkt Business Intelligence binnen SAP Analytics Cloud?

Nu de voordelen van BI duidelijk zijn, gaan we wat dieper in op de oplossing SAP Analytics Cloud (SAC). Deze oplossing bevat namelijk alle functionaliteiten die je nodig hebt voor het verzamelen, analyseren en publiceren van BI-data. De data die je verzamelt in het systeem, wordt gepresenteerd op een overzichtelijk dashboard op basis waarvan je rapportages kunt maken die je vervolgens in kunt zetten bij het maken van data-gedreven keuzes. Je KPI’s spelen hier natuurlijk een belangrijke rol in.

Hoe pas je Business Intelligence toe in SAP Analytics Cloud?

Je kunt Business Intelligence op vier verschillende manieren toepassen in SAP Analytics Cloud:

Data-integratie

SAC stelt gebruikers in staat om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en integreren. Dit kunnen zowel SAP- als andere ERP-systemen zijn, maar ook een integratie met bijvoorbeeld Excel is mogelijk. Deze integratiemogelijkheden leiden ertoe dat data uit verschillende delen van de organisatie toegankelijk is en dat je deze kunt analyseren.

Gegevensanalyse

Zodra gegevens zijn geïntegreerd, biedt SAP Analytics Cloud verschillende tools voor het analyseren van data. Je kunt visualisaties, dashboards en rapporten maken zodat je gemakkelijk inzicht krijgt in prestaties, trends of patronen.

Samenwerking

SAC maakt het eenvoudig om samenwerking mogelijk te maken. Je kunt inzichten, rapporten en dashboards gemakkelijk delen met collega’s. Dit zorgt ervoor dat gebruikers binnen de organisatie toegang hebben tot dezelfde informatie en samenwerken vanuit één bron van waarheid.

Voorspellende analyse

SAC biedt verschillende voorspellende analysemogelijkheden zoals modellering en prognoses. Door deze functionaliteiten kan de gebruiker anticiperen op potentiële risico’s en kansen en hier proactief op acteren door het onderhoud hierop aan te passen.

Conclusie: zet SAC in voor data-gedreven beslissingen

SAP Analytics Cloud biedt dus veel functionaliteiten die organisaties in staat stellen om gegevens om te zetten in bruikbare inzichten, waardoor je data-gedreven beslissingen kunt ondersteunen. Door middel van geavanceerde analytische mogelijkheden, self-service datavisualisatie en samenwerkingsfunctionaliteiten, kun je door het toepassen van Business Intelligence binnen SAP Analytics Cloud bijvoorbeeld je onderhoudsefficiëntie verbeteren en downtime verminderen. Dit leidt uiteindelijk tot kostenbesparing.

Meer weten over Business Intelligence in SAP Analytics Cloud?

Wil je meer weten over Business Intelligence en de mogelijkheden die SAP Analytics Cloud biedt? Neem vrijblijvend contact op met onze mensen. Wij volgen de laatste ontwikkelingen en technieken op de voet en helpen je graag verder.