Bereid je voor op de toekomst van AR met TeamViewer Frontline

Samenwerken op afstand met IT-tools is niet meer weg te denken in de huidige werkomgeving. Even snel samen een probleem oplossen door je computerscherm te delen, videobellen om direct te zien wat er speelt en samen brainstormen op een digitaal whiteboard zijn slechts een paar voorbeelden.

Voor veel kantoormedewerkers is dit, zeker na de coronapandemie, onderdeel van de werkroutine. Voor de ‘medewerkers in het veld’ die niet achter een laptop zitten is de inzet van IT-tools minstens net zo belangrijk. Maar voor de onderhouds- en servicemonteurs in het veld komen er andere wensen en eisen kijken bij de inzet van IT-tools. Zo voeren ze vaak complexe taken uit waarbij ze de handen vrij willen hebben, maar toch de juiste informatie willen kunnen inzien, delen en vastleggen. Ze zitten niet comfortabel op een bureaustoel achter twee schermen voor training, maar wensen training-on-the-job, dat werkt immers het snelste. Dit werk vraagt om andere tools. Zo is de inzet van offline mobiele applicaties op een tablet, één van de specialisaties van Ideo, al een enorme stap in de goede richting voor monteurs.

Om medewerkers in het veld nu en in de toekomst nog beter te ondersteunen werkt SAP samen met TeamViewer Frontline. In het verlengde daarvan zijn wij trots om te mogen melden dat Ideo een partnerschap met TeamViewer Frontline is aangegaan. TeamViewer Frontline biedt Augmented Reality (AR) oplossingen, gericht op de ‘frontline worker’. We zullen in dit artikel de Remote Assistance en Guided Procedure functionaliteit toelichten.

 

Hulp op afstand met TeamViewer Remote Assistance

Om de monteur te kunnen helpen bij het oplossen van storingen en snel te voorzien van specifieke kennis, is hulp op afstand van een expert essentieel. Dit kan natuurlijk al door simpelweg te (video)bellen, maar de TeamViewer oplossing met SAP integratie biedt de volgende voordelen:

  • Monteur heeft de handen vrij door gebruik van smartglass
  • Expert op afstand kan markeringen tekenen (omcirkelen) die de monteur direct ziet
  • Alles wordt gedocumenteerd en kan worden opgeslagen in SAP

In de krappe arbeidsmarkt geeft dit kansen om personeel sneller op te leiden en de ervaren, waardevolle experts flexibeler in te zetten. Door dit direct te documenteren, wordt er ook automatisch een kennisdatabase opgebouwd. Het is goed om te weten dat deze functionaliteit ook beschikbaar is op telefoon en tablet. Door de samenwerking met SAP kan deze hulp op afstand direct gestart worden door de werkvoorbereider vanuit het SAP FSM planbord. De onderstaande video geeft een goede impressie van de functionaliteit.

TeamViewer Frontline integration to SAP Field Service Management

Guided Procedure, een flexibele workflow

Inspecties zijn binnen service en onderhoud een essentieel onderdeel om zowel de kwaliteit als de veiligheid van installaties te waarborgen. Een goede inspectie uitvoeren vereist training. Daarnaast kan een grote verscheidenheid aan installaties en wisselend personeel daarin voor uitdagingen zorgen. De Guided Procedure van TeamViewer geeft de mogelijkheid om de inspectiestappen om te zetten naar een visuele workflow. De monteur kan deze stappen offline doorlopen, heeft de handen vrij en kan direct informatie vastleggen, bijvoorbeeld met OCR.

 

Dit kan als toekomstmuziek klinken, maar deze AR technologie wordt al dagelijks ingezet bij bedrijven als DHL, Coca-Cola en BMW. De workflows met documentatie zijn voor verschillende use cases in te zetten:

  • Onderhoudsinspecties
  • Guided troubleshooting
  • Audits op afstand
  • Opleiding en training

De integratie met SAP Service & Asset Manager, de mobiele oplossing, zorgt dat inspectie workflows direct vanaf een ingeplande werkorder gestart kunnen worden. Onderstaand proces geeft een beeld van dit proces. De toegevoegde waarde wordt nog groter als ook gestructureerde data wordt vastgelegd tijdens de workflow stappen. Integratie via SAP BTP kan dan bijvoorbeeld ook meetrapporten gaan creëren, of andere SAP objecten updaten.

 

Wij zijn enthousiast over de mogelijkheden die Augmented Reality kunnen toevoegen aan het dagelijkse service- en onderhoudswerk. TeamViewer Frontline is volledig gericht op de monteurs in het veld, wat perfect aansluit op de expertise van Ideo. De integratie met SAP maakt dit compleet.