Vorig jaar zijn we gestart met een artikelenreeks over het SAP-servicedomein. In deze reeks leggen we uit dat de toekomst van service in S/4HANA gericht is op de S/4HANA Service module. In deze nieuwe module wordt het beste van het vroegere SAP CRM en SAP CS gecombineerd tot een geïntegreerd geheel waarin het leveren van optimale service aan de klant centraal staat. Daarnaast worden de serviceprocessen naadloos geïntegreerd met Logistiek, Finance en Human Resources. Lees ook het laatste artikel over het invullen van het schema op het planbord van SAP Field Service Management.

De reeks gaat verder en wij nemen je graag mee in de nieuwste features van SAP S/4HANA Service en de verschillen en overeenkomsten met de huidige SAP CS module. Daarnaast zullen we ook de link naar SAP FSM op blijven zoeken, dé field service management oplossing van SAP.

SAP Plant Maintenance (PM) en S/4HANA Service

We verleggen nu de aandacht naar S/4HANA Service, maar ook enkele aangrenzende SAP-modules. In tegenstelling tot de vorige artikelen gaan we het niet hebben over een nieuwe functionaliteit of tool die beschikbaar is. Dit artikel gaat over een ontwikkeling die wij zien in de markt en hoe SAP hierop inspeelt. Een introductie in een roadmap item van SAP, waarbij de onderhoudswereld van SAP Plant Maintenance (PM) samenkomt met S/4HANA Service: Maintenance-Centric Service. Doordat dit een roadmap item betreft, kunnen geen rechten worden ontleend aan planning en exacte invulling.

Uitfasering SAP Customer Service (CS)

We zien het steeds vaker bij klanten: SAP CS is end-of-life in 2030. Als bedrijf moet een strategie worden bepaald hoe SAP CS uitgefaseerd kan worden. Overgaan naar de nieuwe service module van SAP S/4HANA Service is een optie. Echter is er onzekerheid over hoe de SAP PM processen in dit plaatje passen. Ideo wordt in deze discussie vaak aangehaakt als trusted advisor op het gebied van onderhouds- en serviceprocessen. De uitvoering van deze PM en S/4HANA Service orders is een hot topic.

Met SAP FSM kan op het moment van schrijven bijvoorbeeld maar met één van de twee (SAP S/4HANA Service óf SAP PM) tegelijk geconnecteerd worden. Dit leidt tot problemen als service- en onderhoudsorders door dezelfde monteur uitgevoerd worden. Daarnaast kan op het moment van schrijven een SAP S/4HANA Service order niet worden afgerekend via een DIP-profiel, wat met een SAP CS order wel kan. SAP herkent deze discussies ook, heeft hierover nagedacht en Maintenance-Centric Service op de roadmap gezet.

De 2 routes voor service en onderhoud in SAP

1. Binnen de Plant Maintenance route wordt een order (en melding) voor een equipment of functielocatie vaak aangemaakt vanuit een onderhoudsplan met taaklijst. Het werk kan worden uitgevoerd via SAP FSM. Nadat het werk is uitgevoerd en gemeld wordt kan deze via het DIP-profiel worden afgerekend naar de financiële modules binnen SAP.

 

2. Met de S/4HANA Service route wordt een order (en service request) voor een equipment of functielocatie voor onderhoud potentieel ook aangemaakt vanuit een onderhoudsplan. Het werk wordt via SAP FSM uitgevoerd op een S/4HANA Service order en via de terugmelding afgerekend naar de financiële modules binnen SAP.

 

Nieuwe route toegevoegd

Binnen Maintenance-Centric Service wordt het beste van beide werelden gecombineerd (S/4HANA Service en PM). Er wordt een derde route aangeboden:

3. Binnen de Maintenance-Centric Service route ontstaat werk vanuit een onderhoudsplan. Echter wordt het serviceproces binnen S/4HANA Service gevolgd, wat leidt tot een S/4HANA Service order. Deze S/4 Service order wordt uitgevoerd in SAP FSM. De versimpelde S/4HANA Service order is gekoppeld aan een uitgebreide PM order. Hierdoor kan gebruik gemaakt worden van Resource Related Billing en facturatie via een DIP profiel.

 

De Maintenance-Centric Service route

De Maintenance-Centric Service route gebruikt de sterke componenten van zowel S/4HANA Service als Plant Maintenance. Het wordt hiermee mogelijk om een S/4HANA Service order te integreren naar SAP FSM, zodat vanuit daar indirect de PM order afgehandeld kan worden. Hierdoor kunnen zowel PM orders als S/4HANA Service orders worden uitgevoerd door dezelfde monteur. Met deze oplossing wordt het mogelijk om het gebruik van de CS-order uit te faseren en de S/4HANA Service order te gaan gebruiken, zonder hierbij belangrijke functionaliteit te verliezen.

De eerste golf van Maintenance-Centric Service staat momenteel op de roadmap voor kwartaal 3 van 2022. Bedenk wel dat dit nog geen kant-en-klaar product zal zijn. Daarnaast betreft dit een roadmap item en kunnen geen rechten worden ontleend aan planning en exacte invulling. Benieuwd naar meer details? Neem dan gerust contact op met onze mensen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten? Lees meer over SAP Field Service Management en de ontwikkelingen vanuit SAP in onze volgende nieuwsbrieven. Wil je hiervan op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en/of volg ons op LinkedIn.