Een nieuwe naam & nieuwe features SAP Service and Asset Manager

Recentelijk is er weer een halfjaarlijkse versie van de mobility applicatie van SAP uitgebracht. Deze applicatie droeg voorheen de naam SAP Asset Manager, maar is nu hernoemd naar SAP Service and Asset Manager. Deze subtiele wijziging heeft alles te maken met de nieuwe toepassingen die SAP naar jouw mobiele device brengt sinds deze nieuwe “2205” lancering. In dit artikel nemen we je mee in een aantal van de verbeteringen die zijn doorgevoerd.

Look-and-feel

De eerste vernieuwing die de gebruiker zal zien is dat het logo van de applicatie is aangepast naar het logo hiernaast. Deze verandering is onderdeel van de rebranding die SAP Service and Asset Manager heeft ondergaan om zowel de binnendienst als de buitendienst te ondersteunen.

Daarnaast heeft SAP ervoor gekozen om het algehele thema van de applicatie te veranderen naar het verfrissende SAP Fiori Horizon thema. Dit geeft een lichtere look en is ook consistent met de verbeteringen die aan Fiori zijn gedaan.

De introductie van de servicemonteur

Zoals de aangepaste naam doet vermoeden, krijgt ook de servicemonteur de vrije hand in deze nieuwe versie van de applicatie. Dit is vormgegeven door middel van de aanmaak van een nieuwe “persona”. Een gebruiker kan toegewezen worden aan 1 of meerdere rollen die definiëren welke functionaliteiten deze werknemer wel of niet tot zijn of haar beschikking heeft.

Nu is er dus naast de zogeheten maintenance technician ook een persona voor de field service technician. Zo kun je de medewerkers van verschillende afdelingen met verschillende werkzaamheden netjes gescheiden houden binnen dezelfde applicatie.

Hieronder zie je een impressie wat een field technician in de nieuwe applicatie te zien zal krijgen.

Nieuwe SAP Service & Asset Manager applicatie

Allereerst is het orderscherm meer afgestemd op een serviceproces. Zo heeft een order bijvoorbeeld standaard een status “onderweg”, om zo beter aan te sluiten op de werkdag van een servicemonteur.

Bovendien heeft de monteur een aantal nieuwe gegevens bij de hand (onder andere servicecontracten en bestellingen), kan de monteur de eigen busvoorraad bijwerken en is het ook mogelijk om onkosten en kilometers te registreren. Wat ons betreft is dit een zeer welkome toevoeging die aansluit bij het serviceproces van veel van onze klanten.

Werken op de kaart

De kaartfunctionaliteit is een ander element waar veel aandacht aan is besteed.

Het tonen van werkorders op de kaart was reeds mogelijk, maar SAP heeft dit verder verfijnd. Zo is het nu onder andere mogelijk om gebieden uit te tekenen, bijvoorbeeld een straat of wijk die getroffen is door een storing. Tot slot krijgt de monteur nu ook de mogelijkheid om een nieuw object – functieplaats of equipment – zelf direct aan te maken vanuit de kaart. Om deze aan te maken kan de monteur een specifieke locatie selecteren, maar ook een gebied of regio kan worden gemarkeerd. Dat laatste is met name handig als er aan een leiding of een reeks objecten gewerkt dient te worden.

Voorraadcontrole

Bij de vorige release was een van de grote aankondigingen de introductie van de zogeheten “Inventory Clerk”, de magazijnbeheerder. SAP heeft in deze release allerlei verbeteringen doorgevoerd aan deze persona, om het werknemers met deze rol zo makkelijk mogelijk te maken.

Een interessante nieuwe feature is daarbij het tellen van de aanwezige materialen. De realiteit leert dat de voorraad in SAP niet in elke situatie overeenkomt met de fysieke voorraad, en door middel van deze nieuwe feature kan dit makkelijk en op een mobiel device rechtgetrokken worden.

Voorraadcontrole in SAP Service & Asset Manager

Doordat SAP constant elementen toevoegt aan deze Inventory Management persona, wordt het steeds interessanter om niet alleen je monteurs deze applicatie te laten gebruiken, maar deze ook te overwegen voor je magazijnbeheerders.

Conclusie over de nieuwste release van de SAP Service & Asset Manager

De Service & Asset Manager heeft wat ons betreft nuttige toevoegingen gedaan op een al compleet product. De genoemde features zijn slechts een greep uit de nieuwe mogelijkheden die de applicatie sinds kort biedt.

Onze mensen verdiepen zich uiteraard in alle nieuwe features die deze 2205 release brengt. We houden je op de hoogte van onze bevindingen. Heb je vragen, of wil je een demo van deze features of andere elementen van SAP Service & Asset Manager, neem dan contact met ons op.