Klanten halen graag zoveel mogelijk uit hun beschikbare SAP-producten. Efficiënt gebruik van zowel standaard SAP als op maat gemaakte uitbreidingen en externe applicaties moeten leiden tot een zo optimaal mogelijke bedrijfsvoering en productiviteit. In deze blog gaan we dieper in op drie specifieke SAP-producten die gebruikt worden om de werkplek van de werknemer zo efficiënt mogelijk in te richten met alle aanwezige ICT-oplossingen. Naast een beschrijving van SAP Start, SAP Fiori Launchpad en SAP Build Work Zone, gaan we de producten vergelijken.

SAP Start, een centraal punt voor role-based content

Via SAP Start kan een gebruiker makkelijk toegang krijgen tot de SAP cloud business oplossingen die geïntegreerd zijn. Denk hierbij aan SAP S/4HANA Cloud Public Edition of SAP SuccessFactors. SAP Start bestaat uit drie onderdelen. 

  • Een header bar met een zoekbalk erin verwerkt 
  • Een sectie met To-Dos voor de gebruiker 
  • Een sectie met inzichten waarin relevante data voor de gebruiker wordt weergegeven. 

De data voor de inzichten sectie komt rechtstreeks uit de geïntegreerde cloud oplossingen. SAP Start bepaalt hierin welke content relevant is om te laten zien aan de gebruiker op basis van diens rol. 

SAP Start is gratis verkrijgbaar voor alle klanten die SAP S/4HANA Cloud Public Edition of SAP SuccessFactors gebruiken. Dit maakt de drempel voor potentiële klanten om deze oplossing te gebruiken laag. Een gebruiker kan dan in één oogopslag een eenvoudige weergave van relevante data en taken zien uit andere cloud oplossingen die al gebruikt worden. 

SAP Start

SAP Fiori Launchpad, snel en gemakkelijk je dagelijkse taken uitvoeren 

De SAP Launchpad service zorgt ervoor dat organisaties een centraal toegangspunt creëren naar alle SAP-apps, maatwerk apps en externe applicaties en uitbreidingen, zowel in de cloud als on-premise. De toegankelijkheid van Launchpad zorgt ervoor dat gebruikers makkelijk bij de nodige applicaties kunnen op hun mobiele apparaten. Veel klanten die gebruik maken van SAP Fiori apps, gebruiken ook het SAP Fiori Launchpad. 

Doordat applicaties makkelijk toegankelijk zijn, verhoogt SAP Fiori Launchpad de algehele productiviteit van een organisatie. Er zijn daarnaast personalisatie opties voor gebruikers en er kunnen integraties gebouwd worden voor verschillende UI technologieën en externe web apps. 

Op SAP BTP was de SAP Fiori Launchpad (Portal) service aanwezig. Dit is eenzelfde soort launchpad als men gewend is van de on premise omgevingen zoals je SAP ECC of SAP S/4HANA systeem. De SAP BTP service ging echter nog iets verder waar het gaat om het samenbrengen van apps uit meerdere  back-end systemen. Denk aan een on-premise S/4HANA systeem en ander cloud systemen zoals Successfactors en de asset gerelateerde SAP IAM Suite met apps zoals SAP APM (Asset Performance Management). Het Launchpad kan een centraal toegangspunt zijn voor deze verschillende systemen. De SAP Fiori Launchpad service (or ook wel Portal services) genoemd wordt opgevolgd door SAP Build Work Zone. 

SAP Fiori Launchpad

SAP Build Work Zone, een toegankelijke en gepersonaliseerde online werkplek 

Een groot voordeel van SAP Build Work Zone is de verhoogde productiviteit van werknemers. Zij kunnen immers gemakkelijk bij alle apps, processen en informatie die zij nodig hebben voor hun werkzaamheden en hoeven niet meer continu te wisselen tussen allerlei verschillende applicaties. SAP Build Work Zone gaat namelijk verder dan alleen het tonen van apps, het is de centrale startpagina voor je werknemers, leveranciers, klanten of partners. Hierbij worden de apps samengebracht en biedt het nog andere mogelijkheden om informatie beschikbaar te stellen aan de eindgebruikers en andere mogelijkheden om de samenwerkingen te bevorderen. 

Daarnaast is er ook de mogelijkheid in SAP Build Work Zone om samenwerkingssoftware als Microsoft Teams en SharePoint te integreren, wat weer de betrokkenheid van de gebruikers stimuleert. Het maakt SAP Build Work Zone ideaal voor de klanten die een digitale oplossing nodig hebben om hun bedrijfsprocessen samen te voegen met andere ongestructureerde content zoals documenten, video’s of externe applicaties. Alles kan samengebracht worden in overzichtelijke en intuïtieve Workspaces. 

SAP Build Work Zone is onderdeel van de SAP Build oplossingen op het SAP Business Technology Platform. Dat betekent dat de oplossing gebruiksvriendelijkheid en eenvoud hoog in het vaandel heeft staan. Gebruikers kunnen met behulp van drag-and-drop interfaces en voorgebouwde pakketten zowel SAP als externe applicaties integreren in hun business sites. Op deze manier komt alle informatie die werknemers nodig hebben centraal op één werkplek te staan.  

SAP Work Zone - Solution diagram

Een vergelijking van de drie producten 

We zien dat de drie producten eenzelfde doel hebben. Namelijk het inzichtelijk en makkelijk toegankelijk maken van geïntegreerde oplossingen voor de gebruiker. SAP Start is daarmee de meest laagdrempelige oplossing voor klanten. Bij een SAP S/4 HANA Cloud Public Edition of SAP SuccessFactors oplossing hoeft het alleen maar aan te hoeven gezet in de instellingen. Daar staat tegenover dat SAP Start de minste ruimte biedt voor maatwerk en alleen inzichten kan laten zien van de al aanwezige SAP-producten. 

We vergelijken nu de twee Launchpad services SAP Fiori Launchpad en SAP Build Work Zone. Het grootste verschil tussen beide is dat SAP Fiori Launchpad een losstaande service is die in een sub account van SAP BTP gebruikt kan worden, SAP Build Work Zone daarentegen is een oplossing die naast launchpad functionaliteiten ook het integreren van andere business sites als SharePoint en teams mogelijk maakt. SAP Build Work Zone geeft klanten de mogelijkheid om alle oplossingen die zij willen te integreren in een business site, deze kan er dus precies zo uit komen te zien als de klant wil. 

Vergelijking SAP Start, Start Fiori Launchpad, SAP Build Work Zone

 

Samenvattend hebben we in deze blog drie producten vergeleken die hetzelfde doel dienen, de verschillende IT-oplossingen die een klant gebruikt inzichtelijk en toegankelijk maken voor haar werknemers. We zien hier dat SAP Start de oplossing is die het meest basis is, maar ook het makkelijkst te implementeren. Launchpad is als service beschikbaar binnen een Cloud Foundry subaccount op het BTP en heeft meer mogelijkheden zoals het linken van meerdere systemen en externe apps. Tot slot is SAP Build Work Zone de oplossing met de meeste mogelijkheden. Met SAP Build Work Zone kunnen via draganddrop interfaces alle benodigde oplossingen die de klant in pacht heeft op de business site gezet worden. Daarnaast kunnen andere business sites en software die communicatie of samenwerken bevorderen ook geïntegreerd worden. 

 

Wil je meer weten over het gebruik van SAP Start, SAP Fiori Launchpad of SAP Build Work Zone?

Bij Ideo zijn we bekend met de verschillende launchpads. Heb je vragen over de beste keuze voor jouw bedrijf of hulp nodig bij het opzetten van jouw launchpad? Neem contact op met onze mensen. Zij helpen je graag verder.