Menu

Hoe kunt u augmentend reality snel, eenvoudig en laagdrempelig inzetten om uw first time fix te verhogen en nieuwe monteurs snel up to speed brengen? Augmented Reality in service- en assetmanagement is realiteit geworden, ook voor uw monteurs!

Herkent u het probleem dat er één persoon in uw organisatie is die ervaring heeft met een specifieke asset en dat deze net druk bezig is met iets anders als er een probleem is met deze asset? Of dat het erg veel tijd en geld kost om nieuwe collega’s die net van school komen op te leiden en mee te laten lopen met de ervaren rotten in het vak, voordat ze alleen de wijde wereld in kunnen? We weten allemaal dat de juiste informatie over de asset kan helpen om het probleem sneller op te lossen, maar wat nu als deze informatie in hoofden van collega’s zit? Hulp op afstand is dan gewenst, maar hoe doe je dat op een goede manier? Dit kan door het inzetten van nieuwe technologie zoals Augmented Reality (AR). Wilt u weten hoe en wat het op kan leveren, lees dan vooral verder.

Afgelopen periode hebben we gewerkt aan het samenbrengen van de mobiele service- en assetmanagement oplossingen die we in ons portfolio hebben en een interactieve en visuele hulp-op-afstand tool: Fieldbit Hero.

Fieldbit Hero

Fieldbit Hero is een interactief samenwerkingsplatform voor fieldservices, waarmee tweeweguitwisseling van live video, real-time augmented reality (AR) annotaties, berichten en stem tussen experts en technici in het veld mogelijk is. Handsfree visuele samenwerking is essentieel voor complexe machines met honderden kleine onderdelen, en werkt ook in vochtige of chemisch belaste omgevingen waar smartphones geen haalbare optie zijn. Met een in de winkel verkrijgbare slimme bril, smartphone of tablet werken technici in het veld samen met deskundigen van het servicecentrum of onderling. De technicus deelt live video met de expert, die op zijn beurt de video verrijkt met nauwkeurige visuele instructies die op het gezichtsveld van de technicus worden geplaatst met behulp van AR en andere technieken. De oplossing draait niet alleen op een slimme bril, maar kan al direct worden ingezet met de huidige generatie smartphones en tablets, waardoor u er nu al mee aan de slag kunt.

In deze YouTube video kun je een voorbeeld terugvinden hoe Actemium en de Nederlandse Spoorwegen samenwerken en gebruik maken van Fieldbit.

Hoe werkt de koppeling tussen de mobiele werkorder en Fieldbit Hero?

Met een druk op de knop vanuit de mobiele app met de werkopdracht kan de technicus hulp vragen via Fieldbit om een complexe klus te klaren. De mobiele app weet al met welke klus hij bezig is dus deze gegevens worden alvast doorgeven aan Fieldbit. In Fieldbit is het snel inzichtelijk voor de expert (op afstand) voor welk product en welk probleem er hulp wordt gevraagd. Met een druk op de knop kan de sessie gestart worden tussen de technicus en de expert. In deze interactieve sessie kan overlegd worden en kan de hulp ondersteund worden door gebruik te maken van de Augmented Reality laag. De expert kan meekijken met de technicus via de camera van zijn tablet of smartphone waarop de mobiele werkorder app draait.

De expert kan hints aanbrengen terwijl de technicus deze op zijn scherm ziet verschijnen. De hints blijven op de juiste locatie in beeld staan terwijl hij om de asset met het probleem heen loopt, de reparatie uitvoert en daarmee het probleem oplost.

Wat levert zo’n oplossing nu eigenlijk op?

 • 50% verbetering van de efficiëntie van hulp op afstand
  Real-time visuele samenwerking laat uw supportafdeling eindgebruikers en monteurs eenvoudig begeleiden bij het oplossen van problemen, zonder dure veldbezoeken, wat de klanttevredenheid verbetert en de servicekosten verlaagt.
 • 30% verhoging van First Time Fixes (FTF)
  Zeer nauwkeurige diagnose op afstand en nauwkeurige visuele instructies van experts aan technici in het veld verhogen de FTF en minimaliseren dure uitvaltijd.
 • 40% reductie van on-the-job trainingstijd
  Sneller uw nieuwe technici alleen het veld in laten gaan, omdat ze altijd hulp kunnen vragen op afstand, of een controle uit kunnen laten voeren op afstand om toch aan de hoge veiligheidseisen te voldoen.
 • 20% toename van de winstgevendheid van uw service afdeling
  Doordat uw FTF verhoogd wordt, hulp op afstand van eindgebruikers mogelijk wordt en trainingstijden verkort worden, wordt de winstgevendheid van uw service afdeling verhoogd.

Naast deze duidelijke cijfers levert deze koppeling u nog meer op:

 • Kennis vastleggen en delen
  Alle acties en informatie die tijdens een reparatiesessie worden uitgewisseld, worden vastgelegd en gedocumenteerd, met behoud van praktische kennis die vaak alleen bekend is bij uw ervaren werknemers.
 • Optimaliseer de inzetbaarheid van uw machine

Een hoger machinegebruik verhoogt de bedrijfsprestaties van eindgebruikers, verbetert de concurrentiepositie van fabrikanten en stimuleert de inkomsten uit de bedrijfsmodus op basis van gebruik.

Als laatste is het goed om te vermelden dat je snel aan de slag kunt met deze oplossing. De meeste oplossingen die gebruik maken van Augmented Reality vereisen veel voorbereiding en een hoge mate van betrouwbaarheid van de data. De kracht van deze oplossing is juist dat de AR-laag aangebracht wordt door experts, waardoor de oplossing snel en laagdrempelig is.

Fieldbit biedt een suite aan oplossingen rondom Augmented Reality. Via Fieldbit Hero kunt u de eerste stap maken en later kunnen hier allerlei extra gegevens bij getoond gaan worden om uw technici nog effectiever en efficiënter in te zetten. Zo kan er extra informatie beschikbaar worden gemaakt op de AR-laag, zoals actuele meetgegevens van de asset die je ziet (Fieldbit Cosmic) en kunnen eenvoudige stappenplannen via een wizardachtige handleiding getoond worden in de AR-laag (Fieldbit Knowledge). Voor deze twee oplossingen is het natuurlijk een vereiste dat de masterdata op orde is om deze gegevens te kunnen gaan tonen via de AR-laag.

Wat biedt de integratie tussen Fieldbit en de mobiele werkopdracht?

De koppeling tussen de mobiele werkopdracht en Fieldbit zorgt ervoor dat uw technici niet meer handmatig tickets aan hoeven te maken in Fieldbit, maar dat er op basis van de asset en het probleem van de werkopdracht automatisch een ticket aangemaakt kan worden, waardoor de sessie met de expert snel gestart kan worden.

Daarnaast zorgt de integratie er voor dat uw technici een tool hebben voor hun dagelijkse werkzaamheden en vanuit de administratieve tool die men gebruikt met 1 druk op de knop hulp in kunnen roepen.

Kortom het brengt de twee werelden samen vanuit de dagelijkse werkzaamheden van uw technicus.