SAM Mobile 3.0 bevat een grote hoeveelheid features voor uiteenlopende service- en onderhoudsprocessen. Alles wat SAP Plant Maintenance & Customer Service te bieden heeft voor je mobiele medewerkers is beschikbaar op een mobiel device.

Alhoewel het natuurlijk belangrijk is om deze features als een standaardproduct aan te bieden, kan het ook te veel en wat overweldigend zijn voor de gebruiker. Features zoals het creëren en wijzigen van technische objecten zullen mogelijk niet relevant zijn, en wellicht hoeven slechts sommige gebruikers de functionaliteit te hebben om werk en serviceorders aan te kunnen maken.

Features van de SAM-app uitschakelen is eenvoudig – een client ontwikkelaar met UI5 skills kan dit binnen een paar minuten. Je zou kunnen denken dat dit dus geen ‘big deal’ is. Maar wat als je deze features wel wil activeren in de toekomst? Dan moeten je óf naar de IT-afdeling lopen, óf naar de implementatiepartner gaan, en dan de veranderingen aanvragen.

In de meest recente versie van SAM is dit veranderd. Alhoewel SAM in het verleden al meerdere configuratieopties had, is er een extra laag toegevoegd om klanten toe te staan de client applicatie voor verschillende gebruikersgroepen te configureren. Hierdoor zal het voor de meeste veranderingen niet langer nodig zijn om naar de IT-afdeling of de implementatiepartner te gaan. Dit blog zal alle lagen maatwerk en configuratie behandelen die SAM ondersteunt.

De lagen van SAP-maatwerk en configuratie

Op hoog niveau onderscheiden we drie lagen:

3 lagen van maatwerk en configuratie

1. SAP Customizing:

SAM neemt de SAP-configuratie zeker mee. Dit is belangrijk zodat er geen parallelle wereld aan configuratie gecreëerd hoeft te worden. Aspecten zoals ordertypes, notificatietypes, onderhoudsprestatiesoorten, statusprofielen, catalogusprofielen en talloze andere configuratieopties uit SAP zullen automatisch beschikbaar zijn in de mobiele wereld. Mocht je ze in je mobiele scenario willen veranderen, dan kan dit in SPRO, net zoals dat nu voor backend gebruikers wordt gedaan.

2. SAM Configuration:

SAM heeft een aantal mogelijkheden om de mobiele applicatie en de gebruikersinterface te veranderen of te beïnvloeden. Deze mogelijkheden zullen hieronder worden uitgelicht.

3. Enhancements/Development:

Ten slotte zijn er ook nog dingen die je niet met configuratie binnen SAP of configuratie van SAM kan veranderen. Het gedrag van de applicatie kan dan beïnvloed worden door bepaalde verbeteringen. Een voorbeeld hiervan is het beschikbaar maken van een z-veld/tabel in de mobiele client, of als custom businesslogica geïmplementeerd moet worden.

Verbeteringen kunnen op alle lagen worden doorgevoerd – SAP (via ABAP OO), middleware (SQL) en client (SAP UI5, JavaScript). Aangezien SAM gebouwd is met open standaarden, kan de ontwikkeling zowel door de klant als de implementatiepartner worden gedaan.

De lagen van de SAM configuratie

SAM biedt meerdere mogelijkheden om het gedrag van de mobiele applicatie te veranderen.

De 5 lagen van SAM configuratie

SAP/Middleware Interface

Niet alle data die wordt opgeslagen in de SAP PM/CS module zal relevant zijn voor de mobiele medewerkers. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je specifieke order-/meldingssoorten hebt die alleen door de administratie worden gebruikt. Een ander scenario is dat ‘mobile’ alleen uitgerold is op 3 van je 4 vestigingen. In dat geval hoeft de data voor de 4e niet beschikbaar gemaakt te worden op de mobiele devices.

Het proces van transporteren van data van SAP naar de middleware noemen we de replicatie. Via de SAM-cockpit is het mogelijk om de data, die naar de mobiele middleware wordt gerepliceerd, te limiteren. Dit zal de grootte van de middleware database reduceren, en daardoor leiden tot betere prestaties van het repliceren, maar ook tot een snellere synchronisatie van de mobiele app.

SAM Scenarios

SAM ondersteunt het gebruik van mobiele applicaties voor verschillende gebruikersgroepen. Als je de applicatie op meerdere locaties uitrolt, in meerdere landen of voor verschillende bedrijfsprocessen, dan moet de client er mogelijk verschillend uitzien. De benodigdheden voor de schermen, de functionaliteit of de data kan voor deze verschillende groepen dus anders zijn.

Het scenarioconcept binnen SAM laat je eenvoudig verschillende groepen definiëren, en laat je vervolgens gebruikers aan ze toewijzen. Elk scenario wordt dan aan een synchronisatiemodel, een clientconfiguratie en een applicatiebestand gelinkt. Dit geeft grotere organisaties de vrijheid om SAM gemakkelijk uit te rollen naar uiteenlopende groepen.

Overzicht van de scenario’s in de SAM-cockpit

Synchronisatiemodel

Een van de belangrijkste concepten binnen SAM is het synchronisatiemodel (of in het kort: syncmodel). Het beschrijft welke data naar welke gebruiker verstuurd moet worden. Het is een soort filter tussen de middleware en het mobiele toestel. SAM brengt een aantal voorgeprogrammeerde syncmodellen met zich mee, die direct gereed zijn voor gebruik. Mochten organisaties echter specifieke eisen hebben, dan kan een synchronisatiemodel ook afgesteld worden op de benodigdheden van het bedrijf.

Voorbeelden van vragen die je zal moeten stellen als je je filters definieert, zijn:

• Hoe worden orders toegewezen? Via de werkplek of via de gebruiker (personeelsnummer)?
  • Met welke systeemstatus mogen de orders naar de mobiele app?
  • Wanneer moeten orders verwijderd worden van het mobiele toestel? (bijvoorbeeld als ze technisch afgesloten zijn).
  • Welke technische objecten moeten naar het mobiele toestel? Alleen objecten waar orders/meldingen naar refereren, of alles van de vestiging van de gebruiker?

Binnen het syncmodel is ook gedefinieerd welke tabellen en velden doorgestuurd worden naar het mobiele toestel. Als je bijvoorbeeld geen inspecties doet via SAM, kunnen de tabellen voor meetpunten en meetdocumenten ook uitgezet worden. Mocht je niet alle velden van het equipment nodig hebben (en wie heeft ze überhaupt allemaal nodig?), kun je degenen die overbodig zijn ook uitzetten.

Synchronisatiemodel in de SAM cockpit

Client configuratie

Met de client configuratie is het mogelijk om de schermen en beschikbare functionaliteit te veranderen op de mobiele client. Je kunt schermen, tabbladen en functionaliteiten tonen/verbergen vanuit de SAM-cockpit.

Het is mogelijk om verschillende ordersoort/onderhoudsprestatiesoort combinaties te configureren op verschillende manieren. Dit is een krachtige manier om snel de app te configureren die past bij de organisatie. De configuratie van de app kan zowel met de expert modus veranderd worden als met een wizard die eenvoudig te doorlopen is en makkelijk te gebruiken is.

Hier zijn bepaalde use cases voor client configuratie:

• Verberg de complete functionaliteit voor Business Partner Management als je alleen interne onderhoudsprocessen uitvoert;
  • Verberg de functionaliteit om orders te creëren op het mobiele toestel in het geval dit feature niet nodig is;
  • Definieer of tijdsrapportage met urenboekingen op de order gedaan moet worden via PM-terugmeldingen (zoals transactie IW41), of via CATS (Cross Application TimeSheet);
  • Definieer hoe documenten opgeslagen moeten worden in SAP (bijvoorbeeld Global Object Services, DMS of Archive Link);
  • En nog veel meer.

De client configuratie in expert modus

De client configuratie in de config wizard

Client Updates

Zelfs met alle configuratiemogelijkheden, kan het gebeuren dat de gebruikersinterface en businesslogica van een client kunnen veranderen. Het kan bijvoorbeeld gaan om de uitrol van bug fixes, nieuwe features of klantspecifieke aanpassingen. Als dit het geval is, is een herinstallatie van de mobiele applicatie niet nodig. De veranderde applicatie kan geüpload worden naar de middleware, waarna deze bij de volgende synchronisatie van de gebruiker automatisch geïnstalleerd zal worden.

Samenvattend

De combinatie van de mogelijkheden van maatwerk, configuratie en verbeteringen leiden tot krachtige maar toch eenvoudige mogelijkheden voor configuratie. Dankzij deze aanpak zijn implementaties snel gerealiseerd en wordt vooral de uitrol naar verschillende gebruikersgroepen een stuk eenvoudiger.