Menu

SAP BTP in de context van de digitale transformatie en S/4HANA-migratie

Geschreven door Bart Elshout & Allitze Faro

SAP ontwikkelde het Business Technology Platform als antwoord op de groeiende behoefte aan snelle, geïntegreerde en schaalbare IT-oplossingen. Met het cloud-gebaseerde platform kun je als service & asset management-organisaties data, processen en applicaties integreren en uitbreiden. Zo kun je flexibeler en efficiënter opereren.

In dit blog-item laten we zien welke factoren van invloed zijn op hoe je als organisatie start met het inzetten van SAP BTP. Want hoe je bent overgegaan naar S/4HANA, bepaalt ook de legacy die je meegenomen hebt.

Ook lichten we kort toe wat de mogelijkheden zijn van de verschillende flexibele abonnementsvormen van SAP BTP. Organisaties blijken zich na de migratie namelijk nog niet altijd bewust te zijn van hoe SAP BTP ingezet kan worden, waardoor volledige controle ontbreekt.

SAP BTP versus SAP S/4HANA

SAP Business Technology Platform (BTP) is geen onderdeel van S/4HANA, maar een losstaand platform dat complementair werkt met zowel S/4HANA als oudere SAP-systemen (ECC). SAP BTP fungeert als een technologisch fundament voor (data-)integraties en maatwerk/uitbreidingen voor verschillende SAP- en niet-SAP-oplossingen. 

Er zijn verschillende manieren waarop je de overstap naar S/4HANA kunt maken of al gemaakt hebt. Veel migraties worden als technische migratie aangevlogen omdat SAP ECC niet meer ondersteund wordt. De keuzes die IT-managers moeten maken gaan over maatwerk, maar ook standaardisatie van processen en het gebruikmaken van best practices zijn belangrijke aspecten. 

Het kan overigens een strategische keuze zijn SAP BTP in te zetten voordat je naar S/4HANA gaat. Je zet SAP BTP dan in om alvast een stuk van je maatwerk buiten het core-systeem te beleggen. Hierdoor hoef je het maatwerk later niet te migreren waardoor je de S/4HANA-transitie sneller kunt doorlopen. 

Verschillende migratiestrategieën

Er zijn verschillende migratie-strategieën die organisaties kunnen hanteren en elke strategie heeft voor- en nadelen:

Brownfield-strategie

De brownfield-strategie behoudt bestaand maatwerk, waardoor de impact op de business beperkt blijft en migratie sneller en minder risicovol is. Dit kan echter verouderde functionaliteiten meenemen, wat innovatie en upgrades belemmert.

Greenfield-strategie

De greenfield-strategie start vanaf nul, waardoor standaardisatie en Clean Core-principes makkelijker toepasbaar zijn, maar de initiële migratie kost meer tijd en investering. (De essentie van Clean Core is een systeem dat zo dicht mogelijk bij de standaard ligt en al het maatwerk op een ‘Cloud Compliant’ manier heeft geïmplementeerd. Zo kan het veilig op een cloud-systeem of on-premise draaien zonder upgrades in de weg te staan).

Bluefield-strategie

De bluefield-strategie is een middenweg, waarbij per onderdeel wordt bepaald of maatwerk behouden blijft of een nieuwe start gemaakt wordt. Daardoor zijn zowel standaardisatie als behoud van waardevolle functionaliteiten mogelijk. 

Flexibele abonnementsvormen voor SAP BTP

Pay-As-You-Go

Je betaalt alleen voor de services die je gebruikt. Zodra je een service inschakelt, start de facturatie; schakel je deze uit, dan stopt deze weer. 

Subscription

Dit is een vaste prijs voor specifieke services, ideaal voor organisaties met voorspelbaar gebruik. 

SAP BTP Enterprise Agreement (EA)

Dit is de meest gebruikte optie. Je koopt credits waarmee je flexibel verschillende componenten aan en uit kunt zetten. Dit maakt het eenvoudig om nieuwe services te testen zonder directe extra kosten. 

BTP Free Tier

Je kunt met SAP BTP snel een proof of concept doen. Sommige services kun je zelfs gratis activeren in de BTP ‘free tier’.

Door deze modellen kun je voor de aanpak kiezen die het beste aansluit bij je behoefte aan schaalbaarheid en kostencontrole.

De realiteit: na de migratie nog niet volledig in control

Onze mensen merken dat organisaties zich na de migratie nog niet altijd bewust zijn van het gebruik van SAP BTP en dat men nog niet altijd volledig in control is. Dit komt vaak doordat de juiste kennis voor het beheren van SAP BTP en het maken van een beleid nog ontbreekt of nog moet doorleven. Welke technologieën neem je op in je ‘portfolio’ (dus welke services van SAP BTP wil je gaan gebruiken en toestaan?), hoe zet je deze in en in welke situatie kies je voor welke technologie/service? 

Wil je leiderschap tonen in de digitale transformatie?

Door de kracht van SAP BTP zo goed mogelijk te benutten, kun je je digitale transformatie niet alleen soepeler laten verlopen, maar het platform ook strategisch benutten voor toekomstige groei.  

Herken je bovenstaande situatie en wil je meer leiderschap tonen in de digitale transformatie? Door het optimaal inzetten van het SAP Business Technology Platform, kun je flexibelere en efficiëntere processen draaien. SAP BTP staat voor ons daarom gelijk aan “BThe President”.

Wil jij meer uit SAP BTP halen? Ontdek hoe jij The President wordt van de digitale transformatie en download ook onze presidentiële gids.