Menu

Het is alweer een tijd geleden dat er een nieuwbrief artikel is geweest over ASPM (Asset Strategy Performance Management). Lees meer over ASPM.
Inmiddels zijn er meerdere releases geweest, en is het dus een goed moment om een overzicht te geven van de laatste ontwikkelingen. Hierbij moet aangegeven worden dat een deel van de toevoegingen en verbeteringen enkel beschikbaar zijn in de nieuwe Cloud Foundry omgeving.

De grootste wijziging is wel de toevoeging van PMR (Preventive Maintenance Review) en een grote verbetering in de gebruiksvriendelijkheid van de RCM analyse. Daarnaast zijn er enkele nieuwe features en is de UI in zijn algeheel weer iets verbeterd. De meest in het oog springende verbeteringen worden hieronder beschreven.

Real time integratie

We beginnen met een integratie verbetering. Met de nieuwe Cloud Foundry omgeving wordt er middels technologie van Apache Kafka ook de mogelijkheid voor real time synchronisatie aan geboden. Denk hierbij aan het synchroniseren van masterdata op een equipment met SAP EAM. Dit heeft betrekking op alle producten die onder de noemer van IAM (Intelligent Asset Management) vallen.

RCM

Reliability Centered Maintenance (RCM) wordt al langer aangeboden als onderdeel van ASPM. De analyse zat er altijd al goed in, maar het was niet erg gebruiksvriendelijk. Het grootste ongemak was het behouden van overzicht. SAP heeft dit ook erkend en heeft een visuele verbetering toegepast, waardoor de gebruiker een duidelijk overzicht heeft van de structuur van de analyse ‘boom’. In Figuur 1 is te zien hoe dit tot uiting is gekomen. Het is nu dus mogelijk om de volledige assessment in één oogopslag te zien. Dit is niet alleen handig op het moment dat iemand zelf de assessment aan het opstellen is, maar het kan ook erg goed van pas komen op het moment dat er in overleg samengewerkt wordt aan de inrichting van één assessment.

Figuur 1: RCM assessment

Naast de vereenvoudiging van het behouden van overzicht, helpt dit ook bij het genereren van nieuwe RCM assessments voor vergelijkbare equipment. Onderdelen in de assessment die ook toepasbaar zijn voor andere equipment kunnen namelijk gekopieerd en ingeplakt worden in een nieuw assessment. Zo kunnen reeds bestaande Functional Failures of Failure Modes ingeplakt worden. Dit is voor ons erg handig gebleken bij het klaar zetten van demo-omgevingen, het inrichten van de juiste assessment gaat namelijk een stuk sneller. Wij kunnen ons zo voorstellen dat dit in de dagelijkse praktijk niet anders zal zijn.

Taaklijst en PMR

Een toevoeging aan zowel de equipment als locaties, is de mogelijkheid om hieraan een onderhoudsplan en een taaklijst te koppelen. Deze worden vanuit bijvoorbeeld een S4 backend gepushed naar het bijbehorende technische IAM object. De taaklijst en het onderhoudsplan kunnen aan een aanbeveling vanuit een RCM of FMEA gekoppeld worden.

Op het moment dat er een RCM of FMEA assessment uitgevoerd is, wordt op basis daarvan een aanbeveling getoond. Dit kan bijvoorbeeld een taaklijst zijn die aan een equipment gekoppeld is, maar ook een korte beschrijving. De aanbeveling wordt getoond met de status OPEN. Dit is zoals de naam al suggereert niet definitief, er moet namelijk nog een besluit over genomen worden door een Reliability Engineer. Hiervoor is sinds kort de PMR beschikbaar gesteld (zie een impressie in Figuur 2). Deze functionaliteit ondersteunt in het reviewen van de resultaten van de assessments. De engineer kan hier aanbevelingen selecteren en vervolgens daar concrete instructies aan koppelen. Op deze manier wordt de controle bewaakt over het resultaat en de onderhoudswerkzaamheden.

Figuur 2: Impressie PMR

Ontwikkelingen

Wij blijven de ontwikkelingen van het IAM platform nauwgezet in de gaten houden voor Asset Intelligence Network (AIN), PdMS (Predictive Maintenance and Service) en ASPM. Er komen ongetwijfeld nog meer nieuwsbrieven aan waarin we u bijpraten over de belangrijkste wijzigingen en nieuwe features.