Menu

De technische ontwikkeling staat nooit stil en gaat misschien wel harder dan ooit. Innoveren is niet langer belangrijk om een voorsprong op te bouwen, maar om te zorgen dat je geen achterstand oploopt. De laatste Enhancement Pack van SAP kent ook weer mooie verbeteringen aan het huidige ERP pakket waar jij als SAP gebruiker van kunt profiteren. In deze blog ga ik verder in op een aantal van de laatste ontwikkelingen voor onderhoudsplannen.

Binnen Plant Maintenance kennen we verschillende rollen. In Figuur 1 staan enkele rollen in volgorde van het onderhoudsproces. Als databeheerder heb je de belangrijke taak om de masterdata up-to-date te houden en ervoor te zorgen dat de werkvoorbereider zijn tijd niet aan preventief onderhoud hoeft te verspillen, maar zichzelf kan focussen op het voorbereiden van storingsorders. Daarnaast zorg je ervoor dat de reliability en maintenance engineers schone data hebben. Dit vormt de basis waarop zij hun analyses kunnen gaan doen.

Frustratie!

Het aanmaken en onderhouden van onderhoudsplannen is één van de taken die jij als databeheerder hebt. Je bent veel tijd kwijt om een onderhoudsplan te creëren met:

  • Een 6 maandelijkse interval
  • Een specifieke taaklijst
  • Voor een bepaald type equipment

Je bent druk bezig met het invullen van deze data, niet één keer, niet twee keer, maar voor ieder specifiek equipment vul je dezelfde data weer in. Hiervoor kun je geen generiek onderhoudsplan gebruiken, omdat deze voor ieder equipment aangemaakt moet worden.  Dit is natuurlijk ontzettend frustrerend en tijdrovend. Je hebt tenslotte nog genoeg andere werkzaamheden te doen!


Figuur 1: Rollen in onderhoudsproces

Kopiëren onderhoudsplan

Vanaf SAP Enhancement Pack 8 is het mogelijk om een nieuw onderhoudsplan aan te maken door een bestaand onderhoudsplan te kopiëren. Hiermee kun je dus op een eenvoudige manier meerdere onderhoudsplannen aanmaken en hier kleine wijzigingen in doen, zoals bijvoorbeeld een wijziging van het equipment.

Hierbij is het van belang dat het onderhoudsplan dat je wilt kopiëren hiervoor geschikt is. Dit kun je doen door dit onderhoudsplan te openen via IP02 en toe te staan om dit als ‘Copy template’ te gebruiken.

Vervolgens kun je in IP01 een nieuw onderhoudsplan aanmaken en er voor kiezen om (delen van) een ander onderhoudsplan te kopiëren.

Op deze manier kun je in korte tijd veel equipment specifieke onderhoudsplannen maken en is de kans op fouten ook nog eens een stuk kleiner. Hoe handig is dat?

Standaardwaarden voor onderhoudsplannen

Bepaalde waarden in een onderhoudsplan gelden eigenlijk voor alle onderhoudsplannen. Dit heeft dan meer te maken met een bepaalde visie of strategie die een bedrijf volgt en de op basis daarvan bepaalde constanten. Denk hierbij aan een standaard aantal dagen voor het afroepen van meldingen of het gebruiken van een bedrijfskalender. Dit is voor alle onderhoudsplannen gelijk. Een beetje zonde om dit iedere keer weer handmatig in te moeten vullen, toch?

Vanaf SAP Enhancement Pack 8 is het mogelijk om via transactie EAM_USER deze standaardwaarden vast te leggen. Iedere volgende keer dat je een onderhoudsplan aanmaakt, staan deze waarden al voor jou ingevuld. Ook de foutmarge bij het aanmaken van onderhoudsplannen wordt verkleind, omdat je geen data meer handmatig hoeft in te vullen of hoeft over te typen. De enige moeite die je moet doen, is om dit éénmalig goed voor jezelf in te stellen. En daar kun jij dan lange tijd van profiteren.

Dynamische objectlijst voor onderhoudsplan

In sommige gevallen dient de objectlijst van een door een onderhoudsplan gegenereerde order aangepast te worden voordat de order ingepland wordt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer er gedurende het jaar een ander equipment is geïnstalleerd op een functieplaats. Wanneer je dan je jaarlijkse onderhoud uitvoert, is het equipment niet meer correct. Als databeheerder ben je er voor verantwoordelijk dat je deze orders tijdig aanpast, dan wel de onderhoudsplannen bijwerkt.

Sinds de nieuwste Enhancement Pack is het mogelijk om een ‘dynamische’ objectlijst op te stellen. Door het toevoegen van een stukje code is het mogelijk om de ‘juiste’ equipments in deze objectlijst te tonen. Als databeheerder hoef je dus niet langer je orders en onderhoudsplannen aan te passen. Deze nieuwe functionaliteit scheelt je een hoop werk en zorgt ervoor dat je data schoner is!

Mocht je naar aanleiding van deze blog meer informatie willen hebben over het gebruik van de onderhoudsplannen in SAP of eens willen sparren over hoe jullie deze functionaliteit het best kunnen benutten? Ook verwijs ik je graag door naar de blog van mijn collega Johan Amsing over het vereenvoudigen van het sluiten van de PDCA cyclus.

SAP notes: 2539196, 2675299