Een poos geleden las ik een artikel op www.blogs.sap.com. De lezer werd gevraagd of hij of zij het gevoel herkende van weer terug naar de start moeten bij een bordspel. Dit, en de kop Asset Management in SAP S/4HANA Cloud 2011, trok mijn aandacht. Ik heb al lang geen bordspellen meer gespeeld, maar als ik terugdenk aan dat gevoel om terug naar de start te moeten, was dat meestal frustrerend.
Weg met vertrouwde processen
Het betreffende artikel begint met de boodschap dat SAP haar ‘vertrouwde’ onderhoudsprocessen anders gaat benoemen en indelen. Deze verandering is volgens SAP tot stand gekomen en ontwikkeld op basis van jarenlange samenwerking van SAP met haar klanten.
Maar wat betekent dat dan? Ik lees verder en zie dat SAP de ‘oude bekende’ SAP Maintenance Process Scope Items niet meer opneemt in haar best practices. Met de nieuwe SAP S/4HANA Cloud release 2011 biedt SAP, in opvolging van het oude bekende, nieuwe Scope Items voor de Maintenance processen aan.
Oud
- Corrective Maintenance (BH1);
- Emergency Maintenance (BH2);
- Preventive Maintenance (BJ2)
Nieuw
- Reactive Maintenance (4HH);
- Proactive Maintenance (4HI);
- Improvement Maintenance (4VT);
- Operational and Overhead Maintenance (4WM)
Overstappen naar nieuwe scope items?
Bij mij rijst de vraag: waarom heeft SAP dit gedaan? Mijn eerste gedachte gaat uit naar de introductie van Intelligent Asset Management, waardoor andere, slimmere en voorspellende onderhoudsvormen zijn ontstaan. Maar als ik de documentatie erop nasla, dan lijkt Reactive Maintenance heel erg op Corrective Maintenance. En Proactive Maintenance precies op Preventive Maintenance. Nu word ik wel erg nieuwsgierig naar de andere nieuwe processen en wat SAP daarmee van plan is.
SAP ziet voor Improvement Maintenance een integratie met Project Management, waarbij gefaseerd verbeteringen aan assets geïmplementeerd kunnen worden. Volgens SAP kan Operational Maintenance ingezet worden om routinematige klussen te ondersteunen en Overhead Maintenance voor werkzaamheden die indirect aan de onderhoudsprocessen gerelateerd zijn. Bij die eerste kun je denken aan het smeren van draaiende delen bij die tweede aan training of documentatie. Het klinkt voor mij eigenlijk als oude wijn in nieuwe zakken…
SAP adviseert haar klanten om vanaf nu de nieuwe scope items te gaan gebruiken. Alleen deze items worden in de toekomst nog voorzien van nieuwe innovatieve functionaliteiten. Maar volgens SAP is het wel mogelijk om de oude items te blijven gebruiken.
Nieuwe functionaliteiten
Bij deze nieuwe best practices hoort natuurlijk ook nieuwe functionaliteit. Zo is SAP afgestapt van afzonderlijke object statussen voor meldingen en orders. Nu worden er zogenaamde procesfases geïntroduceerd. De meldingen en orders maken voortaan samen deel uit van de nieuwe end-to-end processen en worden ingedeeld in bijbehorende fases. Het onderstaande voorbeeld betreft de fasering van het Reactive Maintenance proces.
Uiteraard passen de oude ordertypes niet meer bij de nieuwe processen. SAP introduceert dus nog eens 5 nieuwe ordertypes. Zelfs de configuratie voor deze nieuwe orders is vernieuwd.
Bij S/4HANA horen natuurlijk ook Fiori apps. Ook voor de ‘nieuwe’ processen heeft SAP een reeks nieuwe Fiori apps uitgebracht. SAP onderscheidt binnen haar nieuwe processen een drietal rollen, die gebruik kunnen maken van deze nieuwe Fiori apps en daarmee de belangrijkste dagelijkse processen kunnen uitvoeren.
In het artikel zijn een paar interessante demo video’s geplaatst, waarin de nieuwe Fiori apps samen met het nieuwe proces worden getoond. Je kan hier wel duidelijk zien dat SAP er werk van heeft gemaakt. Mooi is bijvoorbeeld de prioriteit assessment bij het screenen van de nieuwe onderhoudsmeldingen, waarbij een risicomatrix als basis wordt gebruikt. Ook nieuw zijn de Maintenance Planning Buckets, die de Planner ondersteunen in het managen van zijn Maintenance Backlog. Deze buckets worden eenmalig opgezet voor bijvoorbeeld een shutdown, of wekelijks terugkomen voor repeterende werkzaamheden.
Voordelen nieuwe items
Volgens SAP vormen de nieuwe processen, fases, ordertypen, rollen en Fiori apps het nieuwe ecosysteem voor de huidige en toekomstige ondersteuning van uw onderhoudsprocessen. Persoonlijk zie ik vooral de voordelen in een verbeterde fasering van de end-to-end onderhoudsprocessen, waarbij de nieuwe rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden duidelijk aan de verschillende fasen gekoppeld zijn. SAP onderscheidt nu ook duidelijk een screening en een approval fase en biedt de Maintenance Planner meer ondersteuning bij de planning, door het gebruik van de zogenaamde Maintenance Buckets. Uiteindelijk zijn het de nieuwe Fiori apps die de nieuwe processen beter en naadloos met elkaar laten integreren. En dat laatste is een grote plus!
Overstappen?
Maar moet u nu in allerijl deze nieuwe processen omarmen en uw vertrouwde processen, waar u al jarenlang mee werkt, als een baksteen laten vallen? Nou, nee. Een mooi en toepasselijk spreekwoord luidt: “If it ain’t broken, don’t fix it”. Maar als het aan SAP ligt, dan zien zij u toch graag in de nabije toekomst overstappen.
Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden hoe deze nieuwe SAP S/4HANA ontwikkelingen uw onderhoudsprocessen beter kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag met het verkennen van de mogelijkheden en de implementatie van deze nieuwe tools.