Menu

Elke drie maanden levert SAP een nieuwe versie van Intelligent Asset Management (IAM). In onze voorgaande blogs hebben we de diverse functies uit deze product suite laten zien en besproken. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Daarom brengen we graag een aantal mooie vernieuwingen onder de aandacht in de Asset Strategy and Performance Management (ASPM) module van IAM.

Verbetering look & feel van het RCM assessment

In ASPM is een flinke verbeterslag gemaakt in de look & feel van het Reliability Centered Maintenance (RCM) assessment. Hierdoor is het overzicht en het beheer van de RCM-gegevens nu nog eenvoudiger. De verschillende stappen van de RCM-methode worden weergegeven in de verschillende kolommen. Nieuwe RCM-objecten kunnen eenvoudig in deze kolommen worden toegewezen, worden aangemaakt of worden verwijderd. In de laatste versies is dit nu ook mogelijk voor de oorzaken. Dit werkt een stuk efficiënter, omdat we nu voor het toevoegen van een oorzaak aan een faalwijze niet meer naar de aparte faalwijze functie hoeven te gaan en het assessment scherm moeten verlaten.

Een handige nieuwe functie is de mogelijkheid om de volgorde van de objecten aan te passen. Hierdoor kunnen later toegevoegde objecten, welke normaal onderaan de lijst worden toegevoegd, worden verplaatst en een logische plaats in de lijst krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld de belangrijkste functies of faalwijzen bovenaan worden gezet.

Een andere slimme toevoeging in de RCM stappen is de indicatie van het aantal onderliggende objecten. Op deze manier zien we in één oogopslag waar nog data ontbreekt.

vernieuwingen aspm iam

Integratie van aanbevelingen in SAP EAM-systeem

Aanbevelingen uit ASPM op een gestructureerde wijze implementeren in SAP Enterprise Asset Management (EAM) én dit zonder gedoe met Excellijsten. Dit is het uiteindelijke doel om de aanbevelingen uit de RCM- en/of FMEA-assessments te kunnen uitvoeren via het SAP EAM-systeem.

Momenteel is er nog geen keiharde koppeling tussen de aanbevelingen in ASPM en de preventieve onderhoudsplannen in SAP EAM. Maar de laatste versie biedt nu wel de mogelijkheid om de aanbevelingen en bijbehorende details beschikbaar te maken in SAP EAM, waarna ze verder verwerkt kunnen worden als onderhoudsplannen. Op deze manier kunnen losse Excellijsten of andere vormen van communicatie geëlimineerd worden en wordt de implementatie van de aanbevelingen geborgd.

Voor deze integratie wordt nu onderstaande procesflow ondersteund. Via de actie ‘schedule for maintenance’ wordt voor een aanbeveling een workflow taak in SAP EAM aangemaakt. Deze taak bevat de details van de aanbeveling en kan door de verantwoordelijke gebruiker in SAP EAM worden verwerkt in een onderhoudsplan. De gebruiker kan vanuit SAP EAM een bevestiging of afwijzing terugsturen naar ASPM. Hierdoor is het ook in ASPM duidelijk of de aanbeveling geïmplementeerd is.

Aandacht voor AVG

Naast de fraaie inhoudelijke functies van Intelligent Asset Management is in deze tijd van het cloudificeren de beveiliging van onze data en persoonsgegevens zeer belangrijk geworden. We willen uiteraard niet dat al onze gegevens zomaar op straat komen te liggen. Daarom willen we hier ook de ‘Data Protection and Privacy’-functie onder de aandacht brengen. Deze functie is van toepassing voor de gehele IAM-oplossing en wordt steeds actueel gehouden.

Via de ‘Data Protection and Privacy’-functie kunnen gegevens van gebruikers worden opgevraagd en kan men zien welke aanpassingen door de betreffende gebruiker zijn uitgevoerd. Op deze manier is dus altijd inzichtelijk wie, wat, wanneer heeft aangepast. Niet alleen handig, maar ook belangrijk voor de opvolging van verantwoordelijkheden en mogelijk wettelijke verplichtingen. Uiteraard zijn persoonlijke gegevens, zoals e-mailadressen, afgeschermd voor niet-geautoriseerde gebruikers.