Menu

Vandaag is SAM Smart Asset Management 2.0 uitgekomen. Deze versie bevat weer vele nieuwe features en verbeteringen. In dit artikel staan de belangrijkste updates kort beschreven.

SAM Scenario’s

Afgelopen jaren zien we tijdens het implementeren van mobiele oplossingen dat dezelfde oplossing vaak door verschillende diensten/afdelingen/gebruikersgroepen gebruikt wordt, maar dat ze wel verschillende behoeftes hebben. Daarom is het concept van scenario’s geïntroduceerd. De SAP Mobile Asset Management gebruikers zullen dit wel herkennen. Scenario’s maken het mogelijk om verschillende UI’s met verschillende data modellen en distributielogica te ondersteunen met één mobiele oplossing.

Hot deployment van de mobiele app

Met SAM 2.0 kan de user interface van de mobiele app (die SAPUI5 gebaseerd is) gedeployed worden op de middleware. De UI wordt dan gedownload naar de Apache Cordova container gedurende de initiële synchronisatie. In het verleden moest de gebruiker een nieuwe IPA/APK downloaden en installeren wanneer de UI aangepast was. Met SAM 2.0 wordt de UI automatisch geupdate wanneer de gebruiker synchroniseert. Alleen als de core van de app verandert (bij grote veranderingen in het data model), zal er een handmatige update van de app noodzakelijk zijn.

SAM Synchronisatie Model beheer

De middleware van SAM is gebouwd op SAP MobiLink, de beste middleware technologie die in de markt beschikbaar is. In het verleden werd de SQL Central tool, die standaard geleverd wordt bij MobiLink, gebruikt voor het aanmaken van het synchronisatie model en voor alle filter logica. Dit was volgens onze ervaring niet ideaal. In SAM 2.0 is het synchronisatie model van MobiLink zowel te creëren als te deployen direct vanuit de SAM Cockpit. Hiermee is alle functionaliteit beschikbaar op één centrale plek vanuit de web browser.

Uitbreiding van monitor en logging

We hebben de monitor en log features in de SAM Cockpit uitgebreid. Het is nu nog eenvoudiger en overzichtelijker om de status van de synchronisaties, de details en de logging hiervan te bekijken.

Uitbreiding van het rol concept in de SAM Cockpit

De SAM Cockpit is uitgebreid met verschillende features op het gebied van beheer en  development. Dat betekent ook dat de SAM Cockpit door verschillende type gebruikers (rollen) gebruikt kan worden. Denk hierbij aan consultants, administrators, beheerders en developers. Doordat de cockpit rol gebaseerd is geworden, krijgt iedere rol zijn eigen functionaliteiten te zien.

Verbeterde performance op Android

Afgelopen periode is er veel geïnvesteerd in het verbeteren van de performance van SAM op Android. Android apparaten zijn in het algemeen iets trager dan apparaten op iOS en Windows. Dit zie je terug bij veel apps die al deze platformen ondersteunen. De app is nu volledig getuned zodat er een breed scala aan Android apparaten met een goede performance gebruikt kunnen worden voor SAM. De industriële apparaten, die vaak wat oudere en daardoor wat zwakkere hardware bevatten, kunnen nu ook met een goede performance gebruikt worden.

Verbeterde Oracle support

In SAM 2.0 is de performance en flexibiliteit van SAM verbeterd voor situaties waarbij er een Oracle consolidated middleware database gebruikt wordt. Veel van de middleware functionaliteit is verplaatst naar stored procedures en functies. Hierdoor is het eenvoudiger aan te roepen vanaf iedere plaats en overbodige SQL scripts opgeschoond zijn.

CATS integratie

In SAM 1.0 zat de functionaliteit al om uren te boeken op een werkorder of service order via de terugmeldingen (IW41). In versie 2.0 wordt ook SAP CATS ondersteund (cross-application timesheet).

Vernieuwd checklist concept

De checklist is een van de meest gebruikte functionaliteiten, daarom is het logisch dat deze weer verder is doorontwikkeld. In het verleden zat er veel logica in de mobiele app om alle inspectietaken (taken met statussen op de melding in SAP) lokaal in de app aan te maken. Met SAM 2.0 is dit concept verder doorontwikkeld waardoor alle benodigde objecten in SAP al worden geconverteerd naar een data object met een generieke checklist. Dit zorgt ervoor dat de app met veel minder data kan werken wat ervoor zorgt dat de functionaliteit nog sneller geworden is in de mobiele app. Daarnaast is er veel code opgeschoond waardoor het eenvoudiger is geworden om uitbreidingen toe te voegen.

Checklist creatie en upload

In standaard SAP is het niet eenvoudig om een checklist aan te maken. Het maakt hierbij niet uit of je gebruik maakt van meldingen, meetpunten of QM. Je moet altijd schakelen tussen verschillende transacties om de checklist aan te maken, en vaak heb je hier een SAP PM expert voor nodig.
Met SAM 2.0 is het aanmaken van een nieuwe checklist aanzienlijk vereenvoudigd, doordat deze aan de hand van een MS Excel template in SAP kan worden geüpload. Hierdoor kan de business zelf haar checklist updaten en is hier geen SAP customizing kennis voor nodig.

Easy to check look and feel

In SAM 2.0 kan de look and feel van de app met een paar kliks worden aangepast. Kleuren, logo’s, groottes van letters kunnen snel aangepast worden in centrale CSS stylesheet.

SAP MobiLink Integratie (OEM)

In SAM 2.0 zijn de SAP SQL Anywhere, MobiLink en UltraLite componenten volledig onderdeel van de oplossing geworden. Dit betekent voor onze klanten dat er voor deze componenten geen losse SAP licenties nodig zijn, maar dat ze onderdeel zijn geworden van de SAM licentie.

Komende weken volgen er nog meer artikelen over de vernieuwde functionaliteit en andere topics. Wilt u hiervan op de hoogte blijven, hou dan de SAM website in de gaten, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief en/of volg ons op LinkedIn.