Menu
Logo Ideo

Door het tekort aan technisch geschoold personeel wordt de optimale inzet van de eigen ‘workforce’ nog belangrijker in de komende jaren. Dit is één van de belangrijkste uitdagingen voor service- en onderhoudsorganisaties. Uitbesteding, bijvoorbeeld door middel van ‘crowd-sourcing’, is een oplossing om de schaarste op te vangen. Volgens Gartner zal in 2020 meer dan 40% van het werk binnen Field Service Management worden uitbesteed. Het is voor een goede bedrijfsvoering daarom cruciaal de uitbesteding van service aanvragen op een juiste wijze te ondersteunen. Hoe en waarom? Dat lees je hieronder…

Outsourcing wordt binnen field service management steeds vaker ingevuld met ‘crowd-sourcing’, waarmee een pool aan freelancers wordt aangeduid die flexibel op en af te schalen zijn. Deze freelancers worden op uur- of opdracht-basis voor het uitgevoerde werk vergoed. Service organisaties hebben verschillende beweegredenen voor het uitbesteden van service aanvragen.

Een belangrijke beweegreden van het uitbesteden van werk is ‘de flexibele schil’ die aan de capaciteit kan worden toegevoegd door gebruik te maken van partners. Zowel freelancers als bedrijven kunnen, afhankelijk van de gevraagde capaciteit, flexibel worden op- en afgeschaald. Dit kan zowel op middellange als op zeer korte termijn, waar bijvoorbeeld opdracht voor opdracht de toereikende capaciteit van het eigen personeel bekeken kan worden. Hierdoor kan een servicebedrijf de bezetting van zijn eigen ‘workforce’ op een betere manier garanderen.

Een andere reden kan zijn de efficiëntie die in planning behaald kan worden door uitbesteding. Zo kan het zijn dat in een bepaald geografisch gebied de dekking van het eigen bedrijf onvoldoende is om een efficiënte route op te bouwen, of om de gevraagde SLA te halen gezien de benodigde aanrijdtijden. Op het moment dat een partner een betere dekkingsgraad binnen een bepaald gebied heeft, dan kan deze een efficiëntere uitvoering verzorgen dan dat een service bedrijf dit met eigen personeel zou lukken. Daarnaast kan het zijn dat een partner die zich gespecialiseerd heeft in een bepaald type werk wellicht opdrachten sneller en efficiënter uit kan voeren dan met het eigen personeel. Zo kan het uitbesteden van deze opdrachten ervoor zorgen dat de totale planning geoptimaliseerd wordt.

Crowd sourcing in SAP Field Service Management

SAP Field Service Management ondersteunt organisaties met het flexibel op- en afschalen van partners via de ‘Crowd Workforce’ module. Met de ´Crowd Workforce´ module kunnen organisaties gebruik maken van een flexibele ‘workforce’, zonder daarbij concessies te hoeven doen op de informatievoorziening naar de eigen organisatie en naar klanten toe.

De partners kunnen op een eenvoudige manier worden uitgenodigd door de service organisaties. Via een intuïtieve portal kunnen zij hun eigen profiel opgeven en beheren. Denk hierbij aan de services die ze verlenen, de medewerkers, skills, werktijden en gebiedsdekking. Na aanmelding is de aannemer klaar om services te verlenen. De opgegeven masterdata zal gebruikt worden voor het (semi-) automatisch toewijzen van opdrachten aan partners.

De serviceaanvragen worden vanuit de hoofd aannemer automatisch toegewezen aan beschikbare en gekwalificeerde partners. De partner krijgt een door de opdrachtgever te personaliseren e-mail of sms, en kan de opdracht vervolgens accepteren of weigeren. Bij acceptatie wordt de opdracht direct zichtbaar gemaakt op de mobiele app van de partner die het werk uit gaat voeren.

 

De partner heeft door middel van zijn persoonlijke inlogdata met ieder Android of IOS device toegang tot de mobiele app, en zorgt hiermee voor eenzelfde informatie terugkoppeling als eigen medewerkers. Zo kan de planning op ieder moment de status van een serviceaanvraag worden ingezien en kan deze informatie ook aan klanten verstrekt worden, op dezelfde manier als dat bij eigen medewerkers mogelijk is. Daarnaast wordt de partner ook voorzien van de benodigde informatie en bijlagen voor het uitvoeren van de service. Door deze simpele manier van op- en afschalen van partners en het intuïtieve design van de app wordt het aanhaken van partners een simpele opgave. Benieuwd naar wat SAP FSM nog meer te bieden heeft?

Schrijf u in voor de webinar rondom SAP Field Service Management op 2 juli aanstaande.