Menu
Logo Ideo

In het Fiori Launchpad zijn verschillende analytische apps beschikbaar, waarmee realtime rapportages kunnen worden gegenereerd. Sinds de S/4HANA 1809 release is er een nieuwe analytische app beschikbaar die ondersteunt bij het plannen en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. De belangrijkste onderhoudsprocessen worden met deze nieuwe app inzichtelijk gemaakt. In één oogopslag hebben de onderhoudsplanner en -manager een overzichtelijk beeld van de actuele situatie. Daarnaast kan vanuit de app direct worden overgegaan tot actie!

Overzicht analytische apps

In een eerdere nieuwsbrief (http://www.ideo-nl.com/s4hana-embedded-analytics-ontwikkelen-kpi-apps/) is al ingegaan op KPI (Key Performance Indicator) apps. Hier is uitgelegd hoe je zelf analytische apps maakt. Met de nieuwe S/4HANA releases komen er echter steeds meer standaard analytische apps beschikbaar. In dit artikel gaan we in op de analytische apps die beschikbaar zijn sinds de S/4HANA 1809 release op het gebied van Enterprise Asset Management.

Onderhoudsplanning overzicht

Het onderhoudsplanning overzicht is bedoeld voor de onderhoudsplanner of -manager die in één oogopslag alle onderhoudsprocessen wil kunnen analyseren. We hebben het dan over onderstaande zaken:

1. Openstaande meldingen die nog niet zijn toegewezen aan een order;

2. Orders die nog niet zijn vrijgegeven;

3. Orders die zijn vrijgegeven, met een einddatum in het verleden, maar nog niet afgehandeld zijn;

4. Orders die vervallen zijn;

5. Bestelde materialen die waarschijnlijk niet beschikbaar zijn op de benodigde datum;

6. ATB’s waar nog geen inkooporder voor is of ATB’s die nog niet zijn goedgekeurd;

7. Inkooporders die nog niet zijn goedgekeurd;

8. Snelkoppelingen naar relevante onderhoudsprocessen.

In het Fiori Launchpad is via aparte ‘kaarten’ in een oogopslag te zien hoe een bepaald proces ervoor staat.

Afbeelding 1: Analytische overzichtsapp ‘Onderhoudsplanning overzicht’ in het Fiori Launchpad

Het is mogelijk om te werken met verschillende filters om de gewenste selectie inzichtelijk te krijgen. Denk hierbij aan referentieperiode (huidige week, volgende week, andere periode), werkplaats of plangroep. Daarnaast is het binnen sommige tegels ook mogelijk om te filteren op bijvoorbeeld ordersoort of meldingssoort. Op basis van de gekozen selectie zijn de ‘critical factors’ inzichtelijk, zoals het aantal meldingen waar nog geen order voor is aangemaakt of het aantal orders dat nog niet is vrijgegeven. Dit alles wordt weergegeven in meerdere kaarten in de vorm van bijvoorbeeld cijfers of grafieken. Het is mogelijk om vanuit deze kaarten door te klikken, waardoor er op objectniveau kan worden ingezoomd en er direct kan worden overgegaan tot actie.

Om hier wat voorbeelden van te geven, zoomen we verder in op de kaarten ‘meldingen voor controle’ en ‘orders voor planning’.

1.   Meldingen voor controle

De kaart ‘meldingen voor controle’ geeft inzicht in het aantal openstaande meldingen waar nog geen order voor is gemaakt. Wanneer je op de kaart klikt, kom je in een overzichtsscherm terecht met een lijst van openstaande meldingen. Het is mogelijk om de meldingen te filteren op basis van bijvoorbeeld meldingssoort of prioriteit.

Afbeelding 2: Kaart “meldingen voor controle”

Vanuit het overzichtsscherm is het mogelijk om verder te navigeren naar een specifieke melding. Een onderhoudsplanner of -manager kan de melding bijvoorbeeld aanpassen of een werkorder toewijzen aan een melding. Dit laatste zorgt ervoor dat deze melding verdwijnt uit de overzichtslijst en de kaart automatisch wordt aangepast. Het is ook mogelijk om meerdere meldingen ineens te selecteren en hier een werkorder aan toe te wijzen of een nieuwe werkorder te maken op basis van deze meldingen.

Afbeelding 3: Overzichtsscherm ‘meldingen voor controle’
Afbeelding 4: Individuele melding

2.   Orders voor planning

De kaart ‘orders voor planning’ geeft inzicht in het aantal orders dat nog niet is vrijgegeven. Het is mogelijk om een complete lijst van deze orders in te zien. Ook is het mogelijk om enkel de lijst van bijvoorbeeld een bepaalde ordersoort in te zien. Door het klikken op het groene gedeelte van de ‘pie chart’ in onderstaand voorbeeld is het mogelijk om enkel de orders voor ordersoort ‘PM01’ in te zien.

Afbeelding 5: Kaart “orders voor planning”

Vanuit de order detail lijst is het dan weer mogelijk om verder te navigeren naar een individuele order en deze aan te passen. Wanneer een order wordt vrijgegeven, verdwijnt deze uit de lijst en wordt de kaart automatisch bijgewerkt.

Afbeelding 6: Overzichtsscherm “orders voor planning”
Afbeelding 7: Individuele order