Menu

Bij de keuze voor een mobiele applicatie voor monteurs en technici, rijst altijd de vraag: is offline functionaliteit noodzakelijk? Ideo herkent dit in klantvragen als: ‘Is offline werken nog wel nodig in deze tijd?’ en ‘Is er tegenwoordig niet overal WiFi beschikbaar in onze fabriek?’ en ‘Mobiele verbindingen worden met 5G toch steeds sneller?’.

Desondanks biedt de nieuwste mobiele applicatie van SAP, Asset Manager, gewoon standaard de offline functionaliteit. In dit artikel lichten we u toe wat daarvan de voordelen zijn en hoe dit slim gecombineerd kan worden met online functionaliteit.

SAP Asset Manager mobiel

Offline first

Als u altijd op kantoor zit, heeft u doorgaans een stabiele internetverbinding. Als deze toch even wegvalt, kan dat – afhankelijk van het type applicatie – tot een van de volgende ervaringen leiden:

  • U merkt meteen dat u niet meer verder kan werken. Bijvoorbeeld in SAP Fiori kunnen geen uren meer worden ingevuld, omdat dit een webpagina is. En ook uw planbord in SAP is meteen niet meer bereikbaar. Als u vervolgens weer online bent, dient u eerst weer in te loggen en kost het tijd om weer verder te gaan waar u gebleven bent.
  • U kunt ongestoord verder werken. Bijvoorbeeld in Outlook kunt u alvast een antwoord typen op uw laatst ontvangen mail. Zodra er weer verbinding kunt u de mail gaan versturen en komen ook nieuwe e-mails weer binnen.

Dit tweede scenario wilt u ook als monteur in het veld. Als de verbinding onderweg even wegvalt, wilt u gewoon kunnen doorwerken. U wilt alvast uw opdracht kunnen inzien of alvast een verbruikt materiaal invoeren. Het tweede scenario is een zogenaamd ‘offline first’ scenario voor mobiele applicaties. Op uw laptop heeft Outlook een lokale database en als u online bent wordt deze gesynchroniseerd met de actuele data.

Dit voorbeeld laat zien dat een ‘offline first’ scenario eigenlijk een heel logische keuze is voor mobiele applicaties. Een belangrijke keerzijde van de medaille is dat er goed nagedacht dient te worden welke data offline beschikbaar is.

Online op aanvraag

SAP Asset Manager speelt slim in op het feit dat u niet alle data altijd offline beschikbaar hoeft te hebben en dient bij te werken. Bij het zoeken naar materiaal in het magazijn, is veel data offline beschikbaar. De actuele voorraad is echter aan de nodige verandering onderhevig en wilt u niet steeds synchroniseren.

Offline first

Zoekresultaten SAP Asset Manager

Door ‘Online artikel zoeken’ te kiezen, maakt u direct gebruik van de verbinding om de actuele voorraad op te halen. Zo combineert SAP Asset Manager slim de offline en online functionaliteit!

Later dit jaar zal dit ook beschikbaar komen voor orders en meldingen. Als u online bent, kunt u op deze manier bijvoorbeeld snel door het grote SAP-archief zoeken om na te gaan of bepaalde storingen al eerder zijn opgetreden.