Menu

Snelle identificatie van assets en foutloos meterstanden invoeren

Alles draait om eenvoud, efficiëntie en gebruiksgemak. Het liefst wil je invoerfouten voorkomen om een zo betrouwbaar mogelijk onderhoudssysteem te hebben en te houden. Een mobiele app die zelf kan lezen, kan er dus voor zorgen dat gebruikersfouten voorkomen worden. Daarnaast zorgt het ook voor een verhoging van het gebruiksgemak, want je hoeft geen lange codes meer in te voeren. Je kunt ze eenvoudig scannen via OCR-technologie (optical character recognition).

Snel assets identificeren

Regelmatig moeten assets geïdentificeerd worden binnen uw onderhoudsproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanmaken van nieuwe meldingen. Hierbij is het belangrijk dat de melding op het juiste toestel aangemaakt wordt. Hiervoor moet de gebruiker dus het juiste asset kiezen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Een Google-achtige zoekopdracht waarbij de gebruiker het apparaat nummer, technisch ID, serienummer of een andere identificatiecode opgeeft.
  • De camera van het mobiele apparaat kan gebruikt worden om verschillende soorten barcodes en QR-codes te lezen die aangebracht zijn op het toestel.
  • De integratie met RFID / Auto ID-lezers maakt het eenvoudig door de smartphone dichtbij de tag te houden.

Met OCR komt er een nieuwe mogelijkheid beschikbaar. Binnen onderhoudsorganisaties wordt er ook veel gebruik gemaakt van asset tags in de vorm van een plaatje met een technisch ID dat is aangebracht op de asset. Deze plaatjes bevatten niet altijd een barcode of RFID tag, waardoor de gebruiker handmatig de codes in moet voeren en waardoor er kans bestaat dat er fouten bij de invoer worden gemaakt. Via OCR-technologie wordt de camera gebruikt om de asset tag te herkennen en deze om te zetten naar tekst. Deze tekst kan gebruikt worden om de juiste asset te identificeren bij het aanmaken van de melding, waardoor de kans op fouten nog kleiner wordt.


Bron: Anlyline

Eenvoudig en foutloos meterstanden opnemen

Een andere toepassingsmogelijkheid die we veel zien, is het invoeren van de meterstanden. Deze meterstanden kunnen worden herkend en automatisch worden ingevoerd. Je houdt simpelweg de camera voor de meter en zorgt dat de meterstand goed in beeld is en de meterstand wordt herkend en ingevoerd in de applicatie.


Bron: Anlyline

Anyline OCR

Een aantal mobiele apps hebben deze OCR-technologie al geïntegreerd. SAM Smart Asset Management is een van deze applicaties. Voor de OCR-mogelijkheden maakt de applicatie gebruik van een extern component: Anyline. Anyline is dé expert in mobiele tekstherkenning. Hun krachtige neurale netwerken en kunstmatige intelligentie hebben het probleem van tekstherkenning in mobiele apps opgelost. Het wordt wereldwijd ingezet door honderden organisaties. In onderhoudsprocessen is er niet altijd internet dekking bij de asset of de meter waar de OCR-functionaliteit nodig is. Hierdoor is het belangrijk dat deze functionaliteit ook offline (zonder connectie) beschikbaar is. Anyline biedt deze offline ondersteuning en is beschikbaar op de drie grote mobiele platformen (Windows, iOS en Android), wat ervoor zorgt dat het ook breed toegepast kan worden. Ook in platform onafhankelijke apps zoals SAM.