Menu
Logo Ideo

De technische dienst van DAF Trucks maakt al geruime tijd gebruik van SAP voor het onderhoudsproces. Het plannen van de onderhoudswerkzaamheden werd echter door middel van Excel uitgevoerd. Om o.a. het aantal handmatige acties sterk te verminderen, is gekeken in hoeverre de SAP MRS add-on als planningssysteem het onderhoudsproces beter kan ondersteunen. Na het houden van een Quick Scan en een “Proof of Concept” is gebleken dat SAP MRS een duidelijke meerwaarde voor DAF Trucks oplevert. Per 1 juli 2019 is dan ook de Technische Dienst van DAF Trucks succesvol live gegaan met SAP MRS.

Over DAF Trucks

DAF Trucks N.V. is een technologiebedrijf en toonaangevende fabrikant van bedrijfsvoertuigen in Europa. DAF is een volle dochteronderneming van PACCAR Inc, wereldleider in het ontwerp en de productie van lichte, middelzware en zware bedrijfsvoertuigen. PACCAR ontwerpt en produceert ook geavanceerde dieselmotoren, is actief op het gebied van financiële dienstverlening en informatietechnologie, en distribueert truckonderdelen in het kader van haar kernactiviteit.

De uitdaging

Om het onderhoudsproces te verbeteren en o.a. het aantal handmatige acties sterk te verminderen, is in de eerste fase door middel van een Quick Scan (incl. financiële analyse) en een “Proof Of Concept” (POC) gekeken in hoeverre SAP MRS het onderhoudsproces beter kan ondersteunen. Hieruit bleek dat de onderhoudsafdelingen van de motoren- en truckfabriek in Eindhoven hiermee hun planningsproces behoorlijk konden vereenvoudigen. Bij DAF werd al jaren het onderhoud zorgvuldig gepland met behulp van behoorlijk uitgebreide Excel documenten waarin de ordertaken uit SAP handmatig gepland werden. Vervolgens werden de orders handmatig bijgewerkt in SAP.

Gekozen oplossing

Om effectiever en efficiënter om te kunnen gaan met de beschikbare resources heeft DAF Trucks gekozen voor SAP MRS.

De implementatie is gestart in maart 2019 met als doel in juli 2019 technisch live te gaan. Vanaf september vindt de planning volledig plaats in SAP MRS. Aansluitend worden eventuele verbeterpunten en wensen verzameld en overwogen om zo nog een extra verbeterslag uit te gaan voeren.

Na een zeer pragmatische projectaanpak waarbij de gebruiker, de SAP beheerder en de Ideo consultant alle beslissingen samen achter een computerscherm hebben kunnen nemen, is zelfs met enkele extra functionaliteiten de go-live datum van 1 juli gehaald en zijn de gebruikers direct enthousiast gestart met het gebruik van SAP MRS.

“Met behulp van SAP MRS kunnen de planners van de beide onderhoudsafdelingen een sneller en beter overzicht maken aangaande het geplande onderhoud en de capaciteit die nog vrij te gebruiken is. De planners kunnen nu op 1 plaats de planning en rapportage maken en daarmee hebben ze nu meer tijd over om ook de andere werkzaamheden beter te coördineren.”

-Richard van den Tillaar, DAF Trucks

Bovenop de standaard SAP MRS functionaliteit en de Ideo producten GUI+ en DATA+ om alle benodigde informatie op de juiste plaatsen in het planbord te tonen, zijn de volgende DAF specifieke functionaliteiten ontwikkeld:

 • Sorteren op dienst waardoor de storingsplanner altijd de aanwezige personen bovenaan ziet.

Schermimpressie sortering op dienst

 • Snel uren boeken in transactie IW41 op basis van de planning in MRS
 • Repeterend inplannen van TPM activiteiten
 • Eenvoudig uitlenen of overplaatsen van personeel
 • Dynamische werkorder status update op basis van de geplande taken in MRS
 • Dienstenrapportage waarin snel te zien is wie er wanneer dienst heeft, op vakantie is, etcetera
 • Toewijzingsrapportage met daarin per dag naast de werktijden, pauzes en afwezigheden ook de ingeplande werkzaamheden.

Resultaat/Voordelen

De volgende zaken zijn onder andere gerealiseerd:

 • Orders komen rechtstreeks in het planboard;
 • Orders worden bij plannen automatisch bijgewerkt;
 • Planners hebben overzicht over de geplande orders, de status en de verantwoordelijke.
 • Afwezigheden als vrije dagen en ziekte zijn naast de werkzaamheden duidelijk zichtbaar in het planbord
 • De planning is inzichtelijk voor meerdere mensen naast de planners (zoals productie aansturing, management en monteurs).

Facts

Klant: DAF Trucks

Gebruikte oplossingen:

 • SAP MRS 9.0 Service Pack 7
 • Ideo Data +
 • Ideo GUI +

Doorlooptijd: 4 maanden, gestart in maart 2019 en go-live op 1 juli 2019.