Menu
Logo Ideo

’s-HERTOGENBOSCH –  SAP Expertise Partner Ideo viert 01 mei 2018 haar 20-jarig jubileum. Dit consultancybedrijf uit ’s-Hertogenbosch werd opgericht om organisaties te helpen bij het verbeteren van hun service- en onderhoudsprocessen. Dankzij aanhoudende focus zijn zij nu zelfs de grootste speler in Nederland en België binnen het domein Asset Management. “Toen ik 10 jaar geleden te horen kreeg dat wij misschien wel het best bewaarde geheim in de markt zijn, gingen mijn ogen wel open,” zegt Martin Maurer, oprichter en eigenaar van Ideo.

Ideo werd in 1998 opgericht door Martin Maurer. Er bleek grote behoefte aan het vastleggen van onderhoudsprocessen in SAP. Maurer komt zelf uit de business die hij met Ideo nu bedient en weet daarom goed waar het om draait. Registreren, vastleggen, structureren en vervolgens optimaliseren. Dankzij het creëren van een uniforme werkwijze wordt een steeds hogere efficiency behaald. In deze periode is het nodige veranderd, maar de focus van Ideo op kwaliteit en continuïteit is altijd hetzelfde gebleven.

Ontwikkelingen

20 jaar geleden lag de behoefte voornamelijk op het implementeren van techniek, maar tegenwoordig ligt de behoefte meer aan de businesskant. Er dient rekening gehouden te worden met maatschappelijke trends, zoals de groeiende behoefte aan een oplossing in plaats van een product. Zo verkoopt Philips bijvoorbeeld geen armaturen meer, maar licht (aantal lumen). Dat daar armaturen voor nodig zijn, is het ‘probleem’ van de leverancier.

Van re-actief naar predictive onderhoud

En er zijn natuurlijk ook technische ontwikkelingen. Vroeger opereerde bedrijven re-actief. Er werd onderhoud gepleegd bij het ontstaan van problemen. Nu kijken we naar predictive onderhoud. Sensoren ‘voorspellen’ wanneer er onderhoud gepleegd dient te worden, nét voordat het gaat falen. Het zijn dit soort innovaties die Ideo scherp in de gaten houdt voor haar klanten. “Werkzaamheden zullen in de toekomst uitgevoerd moeten worden door minder mensen. Het aantal vakbekwame mensen neemt af en door de vergrijzing verdwijnt er personeel,” merkt Maurer op. “En dan te bedenken dat de klanten van onze klanten steeds veeleisender worden. Gelukkig staan de technologische ontwikkelingen niet stil en gaan Big Data, Augmented Reality en Machine Learning ons daarbij helpen!”

Proof of concept

Ideo houdt haar klanten op de hoogte van deze ontwikkelingen met onder andere workshops, maar zij ervaren het ook in het dagelijks werk. Bijvoorbeeld dankzij een zogenaamde ‘proof of concept’, waarbij de klant actief betrokken wordt bij het traject. Door samen aan de slag te gaan in de eigen omgeving wordt ontdekt wat de beste oplossing is. En soms is de oplossing hetzelfde, alleen de weg er naartoe anders. Bij een recente opdracht diende de werf van een klant geautomatiseerd en geoptimaliseerd te worden. Nadat de programmatuur is ontwikkeld werd er uiteindelijk gekozen voor een pragmatische aanpak met een ‘no-code’ route. Dit paste het best bij deze organisatie.

Toekomst

Ideo’s eerste klant, een Nederlandse glasfabriek, is 20 jaar later nog steeds klant. Het zijn dit soort successen die bevestigen dat ze met Ideo nog altijd op de goede weg zitten. “Het is onze uitdaging om vast te houden aan de kwaliteit waar wij voor staan, en ons aan te passen aan de constante verandering. We blijven ook in de toekomst innoveren om meerwaarde te kunnen leveren aan onze klanten. Deze focus heeft ons in de afgelopen 20 jaar van het best bewaarde geheim in de markt, naar marktleider gebracht,” lacht Maurer trots.

Over Ideo

Ideo is in 1998 opgericht en ondertussen marktleider op het gebied van service- en onderhoudsprocessen binnen organisaties.  Om de beloftes waar te kunnen maken gebruikt Ideo SAP-producten en SAP complementaire producten. Alle diensten en producten die Ideo levert zijn gericht op service- en onderhoudsprocessen, maar richt zich met name op Planning, Mobility, Document Management en GIS. Daar waar standaard SAP niet aansluit heeft Ideo zelf producten en templates in SAP ontwikkeld. Meer informatie op de pagina Over Ideo.


Martin Maurer – Directeur/ eigenaar Ideo B.V.